16.08.2012 Beograd

Eh, da je samo BIA...

Eh, da je samo BIA...
Saznanja da bezbednosne službe u Srbiji bez odobrenja suda prikupljaju informacije o tome koliko dugo i s kim razgovaraju građani, s kim razmenjuju SMS poruke i koje sajtove posećuju na Internetu, izrodila su višesatni sastanak direktora BIA Nebojše Rodića sa poverenikom za informacije od javnog značaja Rodoljubom Šabićem i zaštitnikom građana Sašom Jankovićem.

Na sastanku je dogovoreno da bez odobrenja suda službe bezbednosti više ne smeju da pristupaju podacima operatera, BIA je spremna da podrži 14 mera o bezbednosti elektronskih komunikacija koje su predložili Šabić i Janković, tek sledi da svoj deo posla obave ministarstva pravde, policije i parlament, a Šabić je izjavio da je zadovoljan ishodom susreta.

Šabić i Janković su uradili što je bilo do njih. Dalje u ovom slučaju i u ovom trenutku ne mogu. Direktor BIA se nije oglasio, ali prema formulacijama smo razumeli da je dao časnu reč da će se BIA ubuduće ponašati shodno zakonskim obavezama. Za sada je tu kraj. Reč je data, a zakoni će na doradu.

Hajde sad BIA... Ko se ikada kleo u zakonitost rada OZNE, DB, pa i BIA? Nekako, šta i očekivati od službe čije je zaduženje da uhodi zlonamernike, da formalno štiti nas od njih, možda i njih od nas, pa i nas od nas takvih kakvi jesmo... nego da prisluškuje? Naravno, i nezakonito ako proceni da samo tako može. Ništa novo decenijama, u maniru srodnih svetskih službi pod geslom „cilj ne bira sredstvo“.

Ne kažem da je dobro, nikako nije, samo... Nemoguće je u potpunosti se izboriti protiv toga. Iluzija, borba protiv vetrenjača. Nažalost, rizični su se u velikoj meri pokazali operateri za koje se ispostavilo da ne ispunjavaju jedno od elementarnih prava svojih korisnika, a svoju obavezu prema njima – tajnost podataka. U njihove sisteme vispreni, ili oni koji imaju koga i čime da plate, s lakoćom mogu da zavire. Jednostavno, kao Boltu da istrči 100 metara. Od operatera nije traženo da daju reč da će ubuduće voditi brigu o interesima svojih korisnika. Da se malo umešaju u svoje obaveze, podrobno pročitaju ugovore u kojima piše da niko nema pravo da zloupotrebi podatke njihovih korisnika, da poboljšaju signal u komunikaciji s njima. Nije im traženo, pa reč nisu dali.

Užasavajući je podatak koji je Saša Janković naveo kao ilustraciju pribavljanja podataka o komunikacijama građana – u Americi sa 300 miliona stanovnika on se meri desetinama hiljada, u Srbiji iznosi više stotina hiljada, procene ukazuju da prekoračuje i milion! U SAD je za to potrebno odobrenje suda, u Srbiji se pouzdano ne zna u nadležnosti kojeg suda je donošenje takvog odobrenja. U to nije uspeo da pronikne ni Šabić.

Ali, tragedija jeste u tome što nije BIA jedina kojoj su dostupni nedostupni podaci o komunikacijama. Uostalom, zakonski traljavo prikupljene informacije na sudu nisu prihvatljive. Opasniji su oni neznani i nedostupni kojima takvi podaci predstavljaju lični interes. Iz raznih pobuda. Saznanja ukazuju da su baš takvi bili vredni kolekcionari ilegalnih podataka o komunikacijama. Do podataka o njima je, zapravo, nemoguće doći. A kako bi te komunikacije bilo poučno i vredno oslušnuti.

autor: Vojislav Tufegdžić izvor: Novi magazin
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
 • 19.08.2012, 07:44h Zika (1)

  Nova vlada sastavljena od radikala SPS jula i lopova(KArici)iVelje koji bi i majku prodao daje budza sta ocekivati POTOP.

Pročitajte i...
 • Miša Brkić: Kartel primitivizma Miša Brkić: Kartel primitivizma

  Džaba krečiš.

 • Vladimir Gligorov: Kina, FED i berze Vladimir Gligorov: Kina, FED i berze

  Niko ne zna šta se tačno događa, mada naravno svi imaju mišljenje o tome zašto akcije na kineskoj berzi, a i u Evropi i SAD, gube vrednost, zašto padaju cene nafte i sirovina, i zašto se prilagođavaju kursevi i u zemljama u razvoju, ali i u razvijenim.

 • Jelka Jovanović: Političko proklizavanje Jelka Jovanović: Političko proklizavanje

  Dakle, sada i javnost vidi ono što su tajne službe i tužioci videli davno – nekadašnji ministar unutrašnjih poslova, sadašnji vicepremijer Ivica Dačić i njegovi saradnici sastajali su se sa Rodoljubom Radulovićem, kontroverznim biznismenom nedavno u odsustvu prvostepeno osuđenim za šverc više tona kokaina.

 • Dimitrije Boarov: Pad cene kredita Dimitrije Boarov: Pad cene kredita

  Sada više nema svrhe kritikovati Narodnu banku Srbije što nije ranije krenula sa merama podsticanja kreditne aktivnosti poslovnih banaka snižavanjem svoje referentne kamatne stope – jer je ona tokom ove godine već šest puta to činila, pa je tako domicilni “kamatni orijentir”, korak po korak, snižen sa osam na pet odsto, pošto je međugodišnja inflacija u avgustu pala na oko dva odsto (a projekcijom politike za ovu godinu “ciljalo” se više od 4,5 odsto).

 • Nebojša Pešić: Orlovi, muhe, ovnovi... Nebojša Pešić: Orlovi, muhe, ovnovi...

  Postoji vic o tome da je seljak upecao zlatnu ribicu i na pitanje koju želju hoće da mu ribica ispuni, odgovorio:

 • Dimitrije Boarov: Reforme javnih preduzeća u zakašnjenju Dimitrije Boarov: Reforme javnih preduzeća u zakašnjenju

  Iako je pažnja naše javnosti u prvim danima razgovora srpskog pregovaračkog tima sa Misijom MMF-a u Beogradu (tokom druge revizije) bila uglavnom usmerena na prve dobre rezultate u državnoj finansijskoj stabilizaciji i na famozno eventualno povećanje plata i penzija, brzo se ispostavilo da to u suštini i nisu glavne teme ovog susreta.

 • Vladimir Gligorov: O stabilnosti Vladimir Gligorov: O stabilnosti

  Korbin nije ništa novo u istoriji Laburističke partije, ideološki i politički. U vreme kada je na vlast dolazila Margaret Tačer, na čelo Laburističke partije je došao Majkl Fut, koji je bio protivnik članstva Velike Britanije u Evropskoj ekonomskoj zajednici i zalagao se za unilateralno nuklearno razoružanje.

Preporuke prijatelja
Novinska agencija Beta Tanjug
Carnex brending