16.08.2012 Beograd

Eh, da je samo BIA...

Eh, da je samo BIA...
Saznanja da bezbednosne službe u Srbiji bez odobrenja suda prikupljaju informacije o tome koliko dugo i s kim razgovaraju građani, s kim razmenjuju SMS poruke i koje sajtove posećuju na Internetu, izrodila su višesatni sastanak direktora BIA Nebojše Rodića sa poverenikom za informacije od javnog značaja Rodoljubom Šabićem i zaštitnikom građana Sašom Jankovićem.

Na sastanku je dogovoreno da bez odobrenja suda službe bezbednosti više ne smeju da pristupaju podacima operatera, BIA je spremna da podrži 14 mera o bezbednosti elektronskih komunikacija koje su predložili Šabić i Janković, tek sledi da svoj deo posla obave ministarstva pravde, policije i parlament, a Šabić je izjavio da je zadovoljan ishodom susreta.

Šabić i Janković su uradili što je bilo do njih. Dalje u ovom slučaju i u ovom trenutku ne mogu. Direktor BIA se nije oglasio, ali prema formulacijama smo razumeli da je dao časnu reč da će se BIA ubuduće ponašati shodno zakonskim obavezama. Za sada je tu kraj. Reč je data, a zakoni će na doradu.

Hajde sad BIA... Ko se ikada kleo u zakonitost rada OZNE, DB, pa i BIA? Nekako, šta i očekivati od službe čije je zaduženje da uhodi zlonamernike, da formalno štiti nas od njih, možda i njih od nas, pa i nas od nas takvih kakvi jesmo... nego da prisluškuje? Naravno, i nezakonito ako proceni da samo tako može. Ništa novo decenijama, u maniru srodnih svetskih službi pod geslom „cilj ne bira sredstvo“.

Ne kažem da je dobro, nikako nije, samo... Nemoguće je u potpunosti se izboriti protiv toga. Iluzija, borba protiv vetrenjača. Nažalost, rizični su se u velikoj meri pokazali operateri za koje se ispostavilo da ne ispunjavaju jedno od elementarnih prava svojih korisnika, a svoju obavezu prema njima – tajnost podataka. U njihove sisteme vispreni, ili oni koji imaju koga i čime da plate, s lakoćom mogu da zavire. Jednostavno, kao Boltu da istrči 100 metara. Od operatera nije traženo da daju reč da će ubuduće voditi brigu o interesima svojih korisnika. Da se malo umešaju u svoje obaveze, podrobno pročitaju ugovore u kojima piše da niko nema pravo da zloupotrebi podatke njihovih korisnika, da poboljšaju signal u komunikaciji s njima. Nije im traženo, pa reč nisu dali.

Užasavajući je podatak koji je Saša Janković naveo kao ilustraciju pribavljanja podataka o komunikacijama građana – u Americi sa 300 miliona stanovnika on se meri desetinama hiljada, u Srbiji iznosi više stotina hiljada, procene ukazuju da prekoračuje i milion! U SAD je za to potrebno odobrenje suda, u Srbiji se pouzdano ne zna u nadležnosti kojeg suda je donošenje takvog odobrenja. U to nije uspeo da pronikne ni Šabić.

Ali, tragedija jeste u tome što nije BIA jedina kojoj su dostupni nedostupni podaci o komunikacijama. Uostalom, zakonski traljavo prikupljene informacije na sudu nisu prihvatljive. Opasniji su oni neznani i nedostupni kojima takvi podaci predstavljaju lični interes. Iz raznih pobuda. Saznanja ukazuju da su baš takvi bili vredni kolekcionari ilegalnih podataka o komunikacijama. Do podataka o njima je, zapravo, nemoguće doći. A kako bi te komunikacije bilo poučno i vredno oslušnuti.

autor: Vojislav Tufegdžić izvor: Novi magazin
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
 • 19.08.2012, 07:44h Zika (1)

  Nova vlada sastavljena od radikala SPS jula i lopova(KArici)iVelje koji bi i majku prodao daje budza sta ocekivati POTOP.

Pročitajte i...
 • Dragan Janjić: Teško da je Tviter kriv Dragan Janjić: Teško da je Tviter kriv

  Teško je opredeliti se između onih koji smatraju da su Tviter i druge društvene mreže “opijum za narod” jer ubijaju društveni aktivizam i onih koji misle suprotno. Razlog nije to što imam prijatelje i na jednoj i na drugoj strani, nego moje uverenje da tu suštinski ne postoje nikakve “strane” između kojih se čovek opredeljuje.

 • Vladimir Gligorov: Tražeći državu Vladimir Gligorov: Tražeći državu

  Zanimljivo je koliko je veliko nezadovoljstvo vlašću i državom uopšte, a opet koliko su velika očekivanja od države. Zato što, pretpostavlja se, ovako kako je ne mora biti.

 • Dimitrije Boarov: Dunavska orijentacija - ponovo Dimitrije Boarov: Dunavska orijentacija - ponovo

  Projekat “Beograd na vodi”, verovatno zbog silne političke i propagandne podrške iz vrhova vlasti, lansirao je svojevrsni “modni razvojni obrazac” u nekoliko gradova u Srbiji.

 • Mijat Lakićević: Nastavnici i policajci Mijat Lakićević: Nastavnici i policajci

  Na dan kada se ovaj broj Novog magazina pojavljuje pred čitaocima, dakle u četvrtak 29. oktobra, počinje treća revizija aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom. Glavna tema, kao što je poznato, biće budžet za 2016. godinu.

 • Dimitrije Boarov: Naizgled čudne stvari Dimitrije Boarov: Naizgled čudne stvari

  Odavno postoji mišljenje da je “Srbija čudo”, to jest da se u njoj donose čudne odluke, često nasuprot političkoj i ekonomskoj logici ili uobičajenoj praksi u svetu. Kod nas doista ima i takvih “čudnih odluka”, ali se ponekad radi o tome da kod nas nije uvek lako identifikovati sve relevantne “povezane informacije” koje daju neki smisao i odlukama koje na prvi pogled deluju kao “odluke u korist sopstvene štete”.

 • Mijat Lakićević: Moć đenerala Mijat Lakićević: Moć đenerala

  Ako je đeneral Milan Nedić patriota, onda je knez Lazar Hrebeljanović izdajnik, a vitez Miloš Obilić budala. Ako je trebalo sarađivati sa Hitlerom, onda je i sa Muratom. U tom slučaju, takođe, Kosovska bitka je neoprostiva istorijska greška, a Kosovski ciklus (sa pretkosovskim i postkosovskim) obična laž.

 • Vladimir Gligorov: Hrvatski problem Vladimir Gligorov: Hrvatski problem

  Prvi problem je što opozicija nije uspela da pobedi na izborima. Ovo ne iz ideoloških ili čak programskih razloga, već zato što to govori o njenoj slabosti. Opet ne zato što stranke na vlasti ne bi trebalo da obnove mandat, već zato što su privredni rezultati rđavi.

Preporuke prijatelja
Novinska agencija Beta Tanjug
Carnex brending