16.08.2012 Beograd

Eh, da je samo BIA...

Eh, da je samo BIA...
Saznanja da bezbednosne službe u Srbiji bez odobrenja suda prikupljaju informacije o tome koliko dugo i s kim razgovaraju građani, s kim razmenjuju SMS poruke i koje sajtove posećuju na Internetu, izrodila su višesatni sastanak direktora BIA Nebojše Rodića sa poverenikom za informacije od javnog značaja Rodoljubom Šabićem i zaštitnikom građana Sašom Jankovićem.

Na sastanku je dogovoreno da bez odobrenja suda službe bezbednosti više ne smeju da pristupaju podacima operatera, BIA je spremna da podrži 14 mera o bezbednosti elektronskih komunikacija koje su predložili Šabić i Janković, tek sledi da svoj deo posla obave ministarstva pravde, policije i parlament, a Šabić je izjavio da je zadovoljan ishodom susreta.

Šabić i Janković su uradili što je bilo do njih. Dalje u ovom slučaju i u ovom trenutku ne mogu. Direktor BIA se nije oglasio, ali prema formulacijama smo razumeli da je dao časnu reč da će se BIA ubuduće ponašati shodno zakonskim obavezama. Za sada je tu kraj. Reč je data, a zakoni će na doradu.

Hajde sad BIA... Ko se ikada kleo u zakonitost rada OZNE, DB, pa i BIA? Nekako, šta i očekivati od službe čije je zaduženje da uhodi zlonamernike, da formalno štiti nas od njih, možda i njih od nas, pa i nas od nas takvih kakvi jesmo... nego da prisluškuje? Naravno, i nezakonito ako proceni da samo tako može. Ništa novo decenijama, u maniru srodnih svetskih službi pod geslom „cilj ne bira sredstvo“.

Ne kažem da je dobro, nikako nije, samo... Nemoguće je u potpunosti se izboriti protiv toga. Iluzija, borba protiv vetrenjača. Nažalost, rizični su se u velikoj meri pokazali operateri za koje se ispostavilo da ne ispunjavaju jedno od elementarnih prava svojih korisnika, a svoju obavezu prema njima – tajnost podataka. U njihove sisteme vispreni, ili oni koji imaju koga i čime da plate, s lakoćom mogu da zavire. Jednostavno, kao Boltu da istrči 100 metara. Od operatera nije traženo da daju reč da će ubuduće voditi brigu o interesima svojih korisnika. Da se malo umešaju u svoje obaveze, podrobno pročitaju ugovore u kojima piše da niko nema pravo da zloupotrebi podatke njihovih korisnika, da poboljšaju signal u komunikaciji s njima. Nije im traženo, pa reč nisu dali.

Užasavajući je podatak koji je Saša Janković naveo kao ilustraciju pribavljanja podataka o komunikacijama građana – u Americi sa 300 miliona stanovnika on se meri desetinama hiljada, u Srbiji iznosi više stotina hiljada, procene ukazuju da prekoračuje i milion! U SAD je za to potrebno odobrenje suda, u Srbiji se pouzdano ne zna u nadležnosti kojeg suda je donošenje takvog odobrenja. U to nije uspeo da pronikne ni Šabić.

Ali, tragedija jeste u tome što nije BIA jedina kojoj su dostupni nedostupni podaci o komunikacijama. Uostalom, zakonski traljavo prikupljene informacije na sudu nisu prihvatljive. Opasniji su oni neznani i nedostupni kojima takvi podaci predstavljaju lični interes. Iz raznih pobuda. Saznanja ukazuju da su baš takvi bili vredni kolekcionari ilegalnih podataka o komunikacijama. Do podataka o njima je, zapravo, nemoguće doći. A kako bi te komunikacije bilo poučno i vredno oslušnuti.

autor: Vojislav Tufegdžić izvor: Novi magazin
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
 • 19.08.2012, 07:44h Zika (1)

  Nova vlada sastavljena od radikala SPS jula i lopova(KArici)iVelje koji bi i majku prodao daje budza sta ocekivati POTOP.

Pročitajte i...
 • Nebojša Pešić: E, moj Milutine Nebojša Pešić: E, moj Milutine

  Milutin je uvek slušao roditelje. Dok se školovao šezdesetih godina prošlog veka govorili su mu da je njegovo samo da uči, pa će sve doći na svoje mesto. Poslušao ih je. Bio je odličan đak. Završio je za metalskog radnika, a odmah zatim i višu školu. Odmah su ga primili na posao u fabrici koja je izvozila na sve četiri strane sveta. Imao je dobru platu, oženio se, dobio sina. Samo još fali stan. Kada se njegovo ime našlo na vrhu rang-liste, rekli su mu da nema više dodele stanova.

 • Dimitrije Boarov: Plate – juče, danas i sutra Dimitrije Boarov: Plate – juče, danas i sutra

  Protekle sedmice naše “ekonomske duhove” najviše je iznenadila izjava premijera Aleksandra Vučića na sesiji regionalnog poslovnog kluba Biznis plus u Beogradu (26. marta), da bi već u ovoj godini bilo moguće “postepeno povećati penzije i plate u javnom sektoru”, to jest da će o tome razgovarati sa ljudima iz MMF-a, s obzirom na to da se u prvom kvartalu očekuje deficit budžeta od 27 milijardi dinara, dok je u aranžmanu sa Fondom bilo projektovano da će on iznositi 55 milijardi dinara.

 • Dimitrije Boarov: Zapelo kod restrukturiranja Dimitrije Boarov: Zapelo kod restrukturiranja

  Veoma zanimljiv intervju Pavla Petrovića, predsednika Fiskalnog saveta, koji je Novi magazin objavio u prošlom broju, završava se konstatacijom da ni u vodećim javnim preduzećima (Srbijagasu, EPS-u, ŽTP-u), ni u javnom sektoru (školstvo, zdravstvo, uprava, itd.) nisu ni doneti planovi restrukturiranja, odnosno otpuštanja viškova radne snage, niti su nadležna ministarstva u tom pravcu usvojila svoje planove za oblasti za koje su nadležna.

 • Mijat Lakićević: Uskršnja poslanica Mijat Lakićević: Uskršnja poslanica

  Već više puta se tokom ove godine premijer Vučić pohvalio dobrim rezultatima, u različitim oblastima. Posebno to važi za državni budžet, ali i za proizvodnju, kreditnu aktivnost i slično. Jednom ga je optimizam toliko poneo da je rekao da mu je prosto neprijatno koliko nam dobro ide.

 • Dimitrije Boarov: Azerbejdžan i srpska Petrohemija Dimitrije Boarov: Azerbejdžan i srpska Petrohemija

  Nakon prošlonedeljne posete delegacije Vlade Srbije, na čelu sa premijerom Aleksandrom Vučićem, Azerbejdžanu, čini se da je još rano za bilo kakvu konkretniju procenu o tome da li će se u ovoj zemlji, bogatoj sopstvenim gasom, uskoro naći strateški partner za grupu naših petrohemijskih fabrika u Banatu, koje su nerentabilne najviše zbog skupog gasa koji im je glavna sirovina.

 • Dimitrije Boarov: Most u pravno-političkom lavirintu Dimitrije Boarov: Most u pravno-političkom lavirintu

  Baš nekako u vreme kada je jesenas zaorila truba o izgradnji brze pruge Beograd – Budimpešta, mi, koji ponekad šetamo novosadskim kejom pokraj Dunava, primetili smo da je obnova poznatog “Žeželjevog mosta”, koji je srušen u NATO bombardovanju 1999. godine, stala i da se na gradilištu ništa ne događa.

 • Jelka Jovanović: Šešelj iz Haga, Šešelj u Hag Jelka Jovanović: Šešelj iz Haga, Šešelj u Hag

  Odluka Žalbenog veća Haškog tribunala da se Vojislavu Šešelju ukine privremena sloboda i ponovo odlučuje o uslovima novog puštanja, izazvala je buru u Srbiji koja se sažima u tvrdnji – preko Haga ruše Vučića. Kao i četiri meseca ranije kada je, bez posebnih uslovljavanja, lider srpskih radikala, posle gotovo 12 godina provedenih u pritvoru, pušten na privremenu slobodu.

Preporuke prijatelja
Fonet web tv Tanjug
Android NM