16.08.2012 Beograd

Eh, da je samo BIA...

Eh, da je samo BIA...
Saznanja da bezbednosne službe u Srbiji bez odobrenja suda prikupljaju informacije o tome koliko dugo i s kim razgovaraju građani, s kim razmenjuju SMS poruke i koje sajtove posećuju na Internetu, izrodila su višesatni sastanak direktora BIA Nebojše Rodića sa poverenikom za informacije od javnog značaja Rodoljubom Šabićem i zaštitnikom građana Sašom Jankovićem.

Na sastanku je dogovoreno da bez odobrenja suda službe bezbednosti više ne smeju da pristupaju podacima operatera, BIA je spremna da podrži 14 mera o bezbednosti elektronskih komunikacija koje su predložili Šabić i Janković, tek sledi da svoj deo posla obave ministarstva pravde, policije i parlament, a Šabić je izjavio da je zadovoljan ishodom susreta.

Šabić i Janković su uradili što je bilo do njih. Dalje u ovom slučaju i u ovom trenutku ne mogu. Direktor BIA se nije oglasio, ali prema formulacijama smo razumeli da je dao časnu reč da će se BIA ubuduće ponašati shodno zakonskim obavezama. Za sada je tu kraj. Reč je data, a zakoni će na doradu.

Hajde sad BIA... Ko se ikada kleo u zakonitost rada OZNE, DB, pa i BIA? Nekako, šta i očekivati od službe čije je zaduženje da uhodi zlonamernike, da formalno štiti nas od njih, možda i njih od nas, pa i nas od nas takvih kakvi jesmo... nego da prisluškuje? Naravno, i nezakonito ako proceni da samo tako može. Ništa novo decenijama, u maniru srodnih svetskih službi pod geslom „cilj ne bira sredstvo“.

Ne kažem da je dobro, nikako nije, samo... Nemoguće je u potpunosti se izboriti protiv toga. Iluzija, borba protiv vetrenjača. Nažalost, rizični su se u velikoj meri pokazali operateri za koje se ispostavilo da ne ispunjavaju jedno od elementarnih prava svojih korisnika, a svoju obavezu prema njima – tajnost podataka. U njihove sisteme vispreni, ili oni koji imaju koga i čime da plate, s lakoćom mogu da zavire. Jednostavno, kao Boltu da istrči 100 metara. Od operatera nije traženo da daju reč da će ubuduće voditi brigu o interesima svojih korisnika. Da se malo umešaju u svoje obaveze, podrobno pročitaju ugovore u kojima piše da niko nema pravo da zloupotrebi podatke njihovih korisnika, da poboljšaju signal u komunikaciji s njima. Nije im traženo, pa reč nisu dali.

Užasavajući je podatak koji je Saša Janković naveo kao ilustraciju pribavljanja podataka o komunikacijama građana – u Americi sa 300 miliona stanovnika on se meri desetinama hiljada, u Srbiji iznosi više stotina hiljada, procene ukazuju da prekoračuje i milion! U SAD je za to potrebno odobrenje suda, u Srbiji se pouzdano ne zna u nadležnosti kojeg suda je donošenje takvog odobrenja. U to nije uspeo da pronikne ni Šabić.

Ali, tragedija jeste u tome što nije BIA jedina kojoj su dostupni nedostupni podaci o komunikacijama. Uostalom, zakonski traljavo prikupljene informacije na sudu nisu prihvatljive. Opasniji su oni neznani i nedostupni kojima takvi podaci predstavljaju lični interes. Iz raznih pobuda. Saznanja ukazuju da su baš takvi bili vredni kolekcionari ilegalnih podataka o komunikacijama. Do podataka o njima je, zapravo, nemoguće doći. A kako bi te komunikacije bilo poučno i vredno oslušnuti.

autor: Vojislav Tufegdžić izvor: Novi magazin
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
 • 19.08.2012, 07:44h Zika (1)

  Nova vlada sastavljena od radikala SPS jula i lopova(KArici)iVelje koji bi i majku prodao daje budza sta ocekivati POTOP.

Pročitajte i...
 • Mijat Lakićević: Pojela maca 150 miliona evra Mijat Lakićević: Pojela maca 150 miliona evra

  Dobro, nije baš 150 nego (samo) 145. Ali, princip je isti – toliko je miliona evra iznosio prošlogodišnji gubitak Železare Smederevo.

 • Miša Brkić: Idu k’o alva Miša Brkić: Idu k’o alva

  Vidi kako komšija Zoki vodi Gocu u Paraliju, a kumovi Milići idu deset dana u Čanj. I Kurta i Murta, bre, brčka se u moru, a mi noge u lavoru.

 • Mijat Lakićević: Vučić i sedam mačića Mijat Lakićević: Vučić i sedam mačića

  Rast plata u 2016. iznosiće 10 odsto. To je Aleksandar Vučić, kao predsednik Vlade Srbije, obećao u svom ekspozeu 27. aprila 2014. godine, ali obećanje nije i neće ispuniti.

 • Vladimir Gligorov: Trampova i dilema Republikanaca Vladimir Gligorov: Trampova i dilema Republikanaca

  Ovde u Njujorku, gde se trenutno nalazim, Tramp nema neke velike šanse, bez obzira na to što mu je to rodni grad i stalno boravište. Zato što on podstiče identitetsku politiku, a demografija ovoga grada, pa i države, ne ide mu naruku.

 • Jelka Jovanović: Jedan je Bolt, a i Novak Jelka Jovanović: Jedan je Bolt, a i Novak

  Sedmica torture. To je najkraći raport sa aktuelnih Olimpijskih igara u Brazilu. Da budemo jasni: tortura srpskih navijača, ponukanih zvaničnicima, nad srpskim sportistima.

 • Pacijent za hitnu terapiju Pacijent za hitnu terapiju

  Studija slučaja “Modernizacija zdravstvenog sistema Srbije – Potreba za pouzdanim kompasom za odlučivanje”londonskog magazina Ekonomist još jednom uverljivo dokazuje ono što svi znamo – zdravstveni sistem Srbije nije sposoban da isporuči usluge za novac koji dobija. Hoće li neko odgovarati zato što je nekvalitetno iskorišćeno 40 miliona dolara kredita Svetske banke za modernizaciju zdravstvenog sistema

 • Dimitrije Boarov: Auto iz srca Šumadije Dimitrije Boarov: Auto iz srca Šumadije

  Prošlonedeljni jednodnevni “izlet” premijera Aleksandra Vučića u Torino, gde se sastao sa “drugim čovekom” Fiat Chrysler automobila (FCA) Alfredom Altavilom i razgovarao o tekućoj redukciji proizvodnje u kragujevačkom preduzeću Fiat Srbija, završio se već poznatom porukom da “Fiat ostaje u Srbiji”.

Preporuke prijatelja
Medija centar Tanjug
Android NM