16.08.2012 Beograd

Eh, da je samo BIA...

Eh, da je samo BIA...
Saznanja da bezbednosne službe u Srbiji bez odobrenja suda prikupljaju informacije o tome koliko dugo i s kim razgovaraju građani, s kim razmenjuju SMS poruke i koje sajtove posećuju na Internetu, izrodila su višesatni sastanak direktora BIA Nebojše Rodića sa poverenikom za informacije od javnog značaja Rodoljubom Šabićem i zaštitnikom građana Sašom Jankovićem.

Na sastanku je dogovoreno da bez odobrenja suda službe bezbednosti više ne smeju da pristupaju podacima operatera, BIA je spremna da podrži 14 mera o bezbednosti elektronskih komunikacija koje su predložili Šabić i Janković, tek sledi da svoj deo posla obave ministarstva pravde, policije i parlament, a Šabić je izjavio da je zadovoljan ishodom susreta.

Šabić i Janković su uradili što je bilo do njih. Dalje u ovom slučaju i u ovom trenutku ne mogu. Direktor BIA se nije oglasio, ali prema formulacijama smo razumeli da je dao časnu reč da će se BIA ubuduće ponašati shodno zakonskim obavezama. Za sada je tu kraj. Reč je data, a zakoni će na doradu.

Hajde sad BIA... Ko se ikada kleo u zakonitost rada OZNE, DB, pa i BIA? Nekako, šta i očekivati od službe čije je zaduženje da uhodi zlonamernike, da formalno štiti nas od njih, možda i njih od nas, pa i nas od nas takvih kakvi jesmo... nego da prisluškuje? Naravno, i nezakonito ako proceni da samo tako može. Ništa novo decenijama, u maniru srodnih svetskih službi pod geslom „cilj ne bira sredstvo“.

Ne kažem da je dobro, nikako nije, samo... Nemoguće je u potpunosti se izboriti protiv toga. Iluzija, borba protiv vetrenjača. Nažalost, rizični su se u velikoj meri pokazali operateri za koje se ispostavilo da ne ispunjavaju jedno od elementarnih prava svojih korisnika, a svoju obavezu prema njima – tajnost podataka. U njihove sisteme vispreni, ili oni koji imaju koga i čime da plate, s lakoćom mogu da zavire. Jednostavno, kao Boltu da istrči 100 metara. Od operatera nije traženo da daju reč da će ubuduće voditi brigu o interesima svojih korisnika. Da se malo umešaju u svoje obaveze, podrobno pročitaju ugovore u kojima piše da niko nema pravo da zloupotrebi podatke njihovih korisnika, da poboljšaju signal u komunikaciji s njima. Nije im traženo, pa reč nisu dali.

Užasavajući je podatak koji je Saša Janković naveo kao ilustraciju pribavljanja podataka o komunikacijama građana – u Americi sa 300 miliona stanovnika on se meri desetinama hiljada, u Srbiji iznosi više stotina hiljada, procene ukazuju da prekoračuje i milion! U SAD je za to potrebno odobrenje suda, u Srbiji se pouzdano ne zna u nadležnosti kojeg suda je donošenje takvog odobrenja. U to nije uspeo da pronikne ni Šabić.

Ali, tragedija jeste u tome što nije BIA jedina kojoj su dostupni nedostupni podaci o komunikacijama. Uostalom, zakonski traljavo prikupljene informacije na sudu nisu prihvatljive. Opasniji su oni neznani i nedostupni kojima takvi podaci predstavljaju lični interes. Iz raznih pobuda. Saznanja ukazuju da su baš takvi bili vredni kolekcionari ilegalnih podataka o komunikacijama. Do podataka o njima je, zapravo, nemoguće doći. A kako bi te komunikacije bilo poučno i vredno oslušnuti.

autor: Vojislav Tufegdžić izvor: Novi magazin
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
 • 19.08.2012, 07:44h Zika (1)

  Nova vlada sastavljena od radikala SPS jula i lopova(KArici)iVelje koji bi i majku prodao daje budza sta ocekivati POTOP.

Pročitajte i...
 • Miša Brkić: Skupa iluzija Miša Brkić: Skupa iluzija

  Šteta, propuštena je još jedna šansa, 31. maj mogao je biti još jedan istorijski datum. Malo je falilo da bude neka vrsta srpske vododelnice. A neće biti.

 • Jelka Jovanović: Nekažnjeno rovarenje Jelka Jovanović: Nekažnjeno rovarenje

  Nekoliko stvari vezuju Jelenu Marjanović, Savamalu i Nedu Arnerić – zloupotreba ljudi i elementarnih prava, nemušta reakcija nadležnih, čudnovate policijske čini i mnoštvo naslovnih strana. Doduše, sve na sasvim različite načine i sa različitim učinkom, kako policijskim tako i medijskim, pravnim i političkim.

 • Vladimir Gligorov: Provokacije Vladimir Gligorov: Provokacije

  Ono što američki ambasador traži, ako ja suditi prema novinskim izveštajima, jeste da srpska vlada, recimo preko osobe koja opšti sa javnošću u ime Vlade, izrazi neslaganje sa izjavama poslanika ukoliko se s njima zaista i ne slaže.

 • Miša Brkić: Kako tenderi zagađuju ambijent Miša Brkić: Kako tenderi zagađuju ambijent

  Šta se sve može naučiti iz dva tendera za odsumporavanje dimnih gasova u termoelektranama Nikola Tesla i Ugljevik, koje finansira Džajka, japanska Agencija za međunarodnu saradnju. Šta se krije iza prepirke na relaciji ambasada Japana – Ministarstvo energetike – Džajka – EPS. Kako izgleda zajednički jezik naručioca posla i ponuđača

 • Dimitrije Boarov: Kako obnoviti proevropsku energiju Dimitrije Boarov: Kako obnoviti proevropsku energiju

  Ne mogu da se otmem utisku da je “energija za promene” u Srbiji danas na kritično niskom nivou, te da je glavna žrtva ovog fenomena takozvana “proevropska strategija”, koja je već 16 godina, navodno, naš glavni politički prioritet.

 • Nadežda Gaće: Otkud sada Zoran Đinđić? Nadežda Gaće: Otkud sada Zoran Đinđić?

  Dvanaestog marta 2003. ubijen je premijer Srbije Zoran Đinđić. Za kratko vreme kao premijer ostavio je neizbrisiv trag i na domaćoj i na svetskoj političkoj sceni. Pragmatični filozof žurio je da od Srbije napravi modernu evropsku pristojnu zemlju. U smutnim vremenima, koja su oblikovali aveti rata, traume bombardovanja i bogataši bez porekla imovine, slutio je svoj kraj i ipak nije odustajao.

 • Nebojša Pešić: Razaranje Skupštine Nebojša Pešić: Razaranje Skupštine

  Konstitutivnoj sednici novog saziva Skupštine Srbije obradovao se veliki deo građana. Onaj dokoni kome je dosadilo da prati maratonske rijaliti serije jer je tamo izgleda ponestalo akcije.

Preporuke prijatelja
Fonet web tv Tanjug
Android NM