16.08.2012 Beograd

Eh, da je samo BIA...

Eh, da je samo BIA...
Saznanja da bezbednosne službe u Srbiji bez odobrenja suda prikupljaju informacije o tome koliko dugo i s kim razgovaraju građani, s kim razmenjuju SMS poruke i koje sajtove posećuju na Internetu, izrodila su višesatni sastanak direktora BIA Nebojše Rodića sa poverenikom za informacije od javnog značaja Rodoljubom Šabićem i zaštitnikom građana Sašom Jankovićem.

Na sastanku je dogovoreno da bez odobrenja suda službe bezbednosti više ne smeju da pristupaju podacima operatera, BIA je spremna da podrži 14 mera o bezbednosti elektronskih komunikacija koje su predložili Šabić i Janković, tek sledi da svoj deo posla obave ministarstva pravde, policije i parlament, a Šabić je izjavio da je zadovoljan ishodom susreta.

Šabić i Janković su uradili što je bilo do njih. Dalje u ovom slučaju i u ovom trenutku ne mogu. Direktor BIA se nije oglasio, ali prema formulacijama smo razumeli da je dao časnu reč da će se BIA ubuduće ponašati shodno zakonskim obavezama. Za sada je tu kraj. Reč je data, a zakoni će na doradu.

Hajde sad BIA... Ko se ikada kleo u zakonitost rada OZNE, DB, pa i BIA? Nekako, šta i očekivati od službe čije je zaduženje da uhodi zlonamernike, da formalno štiti nas od njih, možda i njih od nas, pa i nas od nas takvih kakvi jesmo... nego da prisluškuje? Naravno, i nezakonito ako proceni da samo tako može. Ništa novo decenijama, u maniru srodnih svetskih službi pod geslom „cilj ne bira sredstvo“.

Ne kažem da je dobro, nikako nije, samo... Nemoguće je u potpunosti se izboriti protiv toga. Iluzija, borba protiv vetrenjača. Nažalost, rizični su se u velikoj meri pokazali operateri za koje se ispostavilo da ne ispunjavaju jedno od elementarnih prava svojih korisnika, a svoju obavezu prema njima – tajnost podataka. U njihove sisteme vispreni, ili oni koji imaju koga i čime da plate, s lakoćom mogu da zavire. Jednostavno, kao Boltu da istrči 100 metara. Od operatera nije traženo da daju reč da će ubuduće voditi brigu o interesima svojih korisnika. Da se malo umešaju u svoje obaveze, podrobno pročitaju ugovore u kojima piše da niko nema pravo da zloupotrebi podatke njihovih korisnika, da poboljšaju signal u komunikaciji s njima. Nije im traženo, pa reč nisu dali.

Užasavajući je podatak koji je Saša Janković naveo kao ilustraciju pribavljanja podataka o komunikacijama građana – u Americi sa 300 miliona stanovnika on se meri desetinama hiljada, u Srbiji iznosi više stotina hiljada, procene ukazuju da prekoračuje i milion! U SAD je za to potrebno odobrenje suda, u Srbiji se pouzdano ne zna u nadležnosti kojeg suda je donošenje takvog odobrenja. U to nije uspeo da pronikne ni Šabić.

Ali, tragedija jeste u tome što nije BIA jedina kojoj su dostupni nedostupni podaci o komunikacijama. Uostalom, zakonski traljavo prikupljene informacije na sudu nisu prihvatljive. Opasniji su oni neznani i nedostupni kojima takvi podaci predstavljaju lični interes. Iz raznih pobuda. Saznanja ukazuju da su baš takvi bili vredni kolekcionari ilegalnih podataka o komunikacijama. Do podataka o njima je, zapravo, nemoguće doći. A kako bi te komunikacije bilo poučno i vredno oslušnuti.

autor: Vojislav Tufegdžić izvor: Novi magazin
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
 • 19.08.2012, 07:44h Zika (1)

  Nova vlada sastavljena od radikala SPS jula i lopova(KArici)iVelje koji bi i majku prodao daje budza sta ocekivati POTOP.

Pročitajte i...
 • Miša Brkić: Skupa iluzija Miša Brkić: Skupa iluzija

  Šteta, propuštena je još jedna šansa, 31. maj mogao je biti još jedan istorijski datum. Malo je falilo da bude neka vrsta srpske vododelnice. A neće biti.

 • Jelka Jovanović: Nekažnjeno rovarenje Jelka Jovanović: Nekažnjeno rovarenje

  Nekoliko stvari vezuju Jelenu Marjanović, Savamalu i Nedu Arnerić – zloupotreba ljudi i elementarnih prava, nemušta reakcija nadležnih, čudnovate policijske čini i mnoštvo naslovnih strana. Doduše, sve na sasvim različite načine i sa različitim učinkom, kako policijskim tako i medijskim, pravnim i političkim.

 • Mijat Lakićević: Supstanca Mijat Lakićević: Supstanca

  Kad Aleksandar Vučić kaže “ja u Dačićevu lojalnost nikada nisam verovao, ne verujem ni danas”, postavlja se pitanje – kako da građani Srbije danas veruju Vučiću. Zašto to, naime, nije rekao pre dve godine? Nije mogao da kaže istinu?

 • Miša Brkić: Kako tenderi zagađuju ambijent Miša Brkić: Kako tenderi zagađuju ambijent

  Šta se sve može naučiti iz dva tendera za odsumporavanje dimnih gasova u termoelektranama Nikola Tesla i Ugljevik, koje finansira Džajka, japanska Agencija za međunarodnu saradnju. Šta se krije iza prepirke na relaciji ambasada Japana – Ministarstvo energetike – Džajka – EPS. Kako izgleda zajednički jezik naručioca posla i ponuđača

 • Dimitrije Boarov: Ekspertski model vlade Dimitrije Boarov: Ekspertski model vlade

  “Produžetak” izbora odložio je na neki način kod nas omiljeno raspredanje o tome kakvu će novu vladu sastaviti novi-stari mandatar za njen sastav, vođa naprednjaka Aleksandar Vučić.

 • Ivan Vejvoda: Srbija glasala za nastavak puta ka EU integracijama Ivan Vejvoda: Srbija glasala za nastavak puta ka EU integracijama

  Srpski vanredni parlamentarni izbori održani 24. aprila bili su o konsolidaciji pozicije sadašnjeg premijera i strateškog cilja vođenja zemlje prema punom članstvu u EU.

 • Dimitrije Boarov: Realnost i geopolitika Dimitrije Boarov: Realnost i geopolitika

  Nekako me je neprijatno iznenadila vest da će saobraćaj na pruzi Beograd – Skoplje – Solun biti u dvomesečnom prekidu zbog građevinskih radova (od 18. aprila do 18. juna) na deonici Niš –Preševo – državna granica sa Makedonijom.

Preporuke prijatelja
Medija centar Tanjug
Android NM