16.08.2012 Beograd

Eh, da je samo BIA...

Eh, da je samo BIA...
Saznanja da bezbednosne službe u Srbiji bez odobrenja suda prikupljaju informacije o tome koliko dugo i s kim razgovaraju građani, s kim razmenjuju SMS poruke i koje sajtove posećuju na Internetu, izrodila su višesatni sastanak direktora BIA Nebojše Rodića sa poverenikom za informacije od javnog značaja Rodoljubom Šabićem i zaštitnikom građana Sašom Jankovićem.

Na sastanku je dogovoreno da bez odobrenja suda službe bezbednosti više ne smeju da pristupaju podacima operatera, BIA je spremna da podrži 14 mera o bezbednosti elektronskih komunikacija koje su predložili Šabić i Janković, tek sledi da svoj deo posla obave ministarstva pravde, policije i parlament, a Šabić je izjavio da je zadovoljan ishodom susreta.

Šabić i Janković su uradili što je bilo do njih. Dalje u ovom slučaju i u ovom trenutku ne mogu. Direktor BIA se nije oglasio, ali prema formulacijama smo razumeli da je dao časnu reč da će se BIA ubuduće ponašati shodno zakonskim obavezama. Za sada je tu kraj. Reč je data, a zakoni će na doradu.

Hajde sad BIA... Ko se ikada kleo u zakonitost rada OZNE, DB, pa i BIA? Nekako, šta i očekivati od službe čije je zaduženje da uhodi zlonamernike, da formalno štiti nas od njih, možda i njih od nas, pa i nas od nas takvih kakvi jesmo... nego da prisluškuje? Naravno, i nezakonito ako proceni da samo tako može. Ništa novo decenijama, u maniru srodnih svetskih službi pod geslom „cilj ne bira sredstvo“.

Ne kažem da je dobro, nikako nije, samo... Nemoguće je u potpunosti se izboriti protiv toga. Iluzija, borba protiv vetrenjača. Nažalost, rizični su se u velikoj meri pokazali operateri za koje se ispostavilo da ne ispunjavaju jedno od elementarnih prava svojih korisnika, a svoju obavezu prema njima – tajnost podataka. U njihove sisteme vispreni, ili oni koji imaju koga i čime da plate, s lakoćom mogu da zavire. Jednostavno, kao Boltu da istrči 100 metara. Od operatera nije traženo da daju reč da će ubuduće voditi brigu o interesima svojih korisnika. Da se malo umešaju u svoje obaveze, podrobno pročitaju ugovore u kojima piše da niko nema pravo da zloupotrebi podatke njihovih korisnika, da poboljšaju signal u komunikaciji s njima. Nije im traženo, pa reč nisu dali.

Užasavajući je podatak koji je Saša Janković naveo kao ilustraciju pribavljanja podataka o komunikacijama građana – u Americi sa 300 miliona stanovnika on se meri desetinama hiljada, u Srbiji iznosi više stotina hiljada, procene ukazuju da prekoračuje i milion! U SAD je za to potrebno odobrenje suda, u Srbiji se pouzdano ne zna u nadležnosti kojeg suda je donošenje takvog odobrenja. U to nije uspeo da pronikne ni Šabić.

Ali, tragedija jeste u tome što nije BIA jedina kojoj su dostupni nedostupni podaci o komunikacijama. Uostalom, zakonski traljavo prikupljene informacije na sudu nisu prihvatljive. Opasniji su oni neznani i nedostupni kojima takvi podaci predstavljaju lični interes. Iz raznih pobuda. Saznanja ukazuju da su baš takvi bili vredni kolekcionari ilegalnih podataka o komunikacijama. Do podataka o njima je, zapravo, nemoguće doći. A kako bi te komunikacije bilo poučno i vredno oslušnuti.

autor: Vojislav Tufegdžić izvor: Novi magazin
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
 • 19.08.2012, 07:44h Zika (1)

  Nova vlada sastavljena od radikala SPS jula i lopova(KArici)iVelje koji bi i majku prodao daje budza sta ocekivati POTOP.

Pročitajte i...
 • Mijat Lakićević: Šest milijardi Mijat Lakićević: Šest milijardi

  Šest milijardi. Evra, razume se. Toliko je Srbiji dodatnih para potrebno naredne godine. Četiri milijarde za vraćanje glavnice stranog duga i dve milijarde za pokriće budžetskog deficita. Kamata se, ako nekoga zanima, plaća iz budžeta, pa je obuhvaćena budžetskim deficitom. Šest milijardi evra – to je gotovo petina bruto domaćeg proizvoda Srbije.

 • Vladimir Gligorov: Budžet i novac Vladimir Gligorov: Budžet i novac

  Fiskalni problem nisu prevashodno plate i penzije, već sveukupne subvencije, rđavo upravljanje javnim nabavkama (kupovina robe i usluga) i sveukupna neefikasnost države. Ne pomaže ni monetarna politika, mada su njene mogućnosti mnogo ograničenije.

 • Vojislav Tufegdžić: Naš 12. igrač Vojislav Tufegdžić: Naš 12. igrač

  Laici nisu dužni da znaju, ali je neobjašnjivo da takozvana stručna sportska javnost, ona koja u paru zna prihode sportista, donacije i sponzorske ugovore, nije objavila da je Ivan Bogdanov, opskurni tetovirani lik iz stadionskih kaveza, profesionalni navijač neznanih boja i opredeljenja, izrastao u najskupljeg srpskog fudbalera.

 • Mijat Lakićević: Od euforije do furije Mijat Lakićević: Od euforije do furije

  Iznenađuje spremnost da se uradi šta god treba – kaže jedan svedok pregovora Srbije i Međunarodnog monetarnog fonda. Prvu godinu ćemo izgurati, ali pitanje je šta će biti 2016. i sedamnaeste – kaže drugi.

 • Borka Pavićević: Misliti i delati Borka Pavićević: Misliti i delati

  Kada bismo govorili o smrti, Jovan bi uvek rekao da se ne plaši, samo ponekad u snu. Užasavao se bola i nasilja. Samo da ne boli, i nije bolelo.

 • Dimitrije Boarov: Čudna Milerova izjava Dimitrije Boarov: Čudna Milerova izjava

  Aleksej Miler, prvi čovek Gasproma, sigurno spada u vodeće svetske energetske menadžere, pa se zbog toga njegova izjava, protekle subote, da će se ubuduće uloga Ukrajine kao tranzitne zemlje za plasman gasa „svesti na nulu“, te da je „Evropska komisija jednostavno poklonila Turskoj gasni ventil prema Evropi“ može tretirati više kao „poslednja pretnja“ Briselu ili kao znak „očajničkog veselja“ što je propao projekat Južni tok, nego kao ozbiljan iskaz jednog iskusnog prodavca gasa Evropi.

 • Dimitrije Boarov: Energetsko prepucavanje Dimitrije Boarov: Energetsko prepucavanje

  Prošlonedeljni „ponižavajući šamar“ koji su iz Rusije dobili svi oni koji ovde gaje iluziju da je Srbija nekakva posebna Putinova mezimica na Balkanu – putem odluke Gasproma da se baš na startu grejne sezone i Srbiji smanje već ugovorene isporuke gasa za 28 odsto (kao i Ukrajini, Poljskoj, Slovačkoj, Mađarskoj i BiH) – ako ništa drugo, pokazuje da kada su pare u pitanju „Moskva suzama ne veruje“.

Preporuke prijatelja
Medija centar Tanjug
Android NM