16.08.2012 Beograd

Eh, da je samo BIA...

Eh, da je samo BIA...
Saznanja da bezbednosne službe u Srbiji bez odobrenja suda prikupljaju informacije o tome koliko dugo i s kim razgovaraju građani, s kim razmenjuju SMS poruke i koje sajtove posećuju na Internetu, izrodila su višesatni sastanak direktora BIA Nebojše Rodića sa poverenikom za informacije od javnog značaja Rodoljubom Šabićem i zaštitnikom građana Sašom Jankovićem.

Na sastanku je dogovoreno da bez odobrenja suda službe bezbednosti više ne smeju da pristupaju podacima operatera, BIA je spremna da podrži 14 mera o bezbednosti elektronskih komunikacija koje su predložili Šabić i Janković, tek sledi da svoj deo posla obave ministarstva pravde, policije i parlament, a Šabić je izjavio da je zadovoljan ishodom susreta.

Šabić i Janković su uradili što je bilo do njih. Dalje u ovom slučaju i u ovom trenutku ne mogu. Direktor BIA se nije oglasio, ali prema formulacijama smo razumeli da je dao časnu reč da će se BIA ubuduće ponašati shodno zakonskim obavezama. Za sada je tu kraj. Reč je data, a zakoni će na doradu.

Hajde sad BIA... Ko se ikada kleo u zakonitost rada OZNE, DB, pa i BIA? Nekako, šta i očekivati od službe čije je zaduženje da uhodi zlonamernike, da formalno štiti nas od njih, možda i njih od nas, pa i nas od nas takvih kakvi jesmo... nego da prisluškuje? Naravno, i nezakonito ako proceni da samo tako može. Ništa novo decenijama, u maniru srodnih svetskih službi pod geslom „cilj ne bira sredstvo“.

Ne kažem da je dobro, nikako nije, samo... Nemoguće je u potpunosti se izboriti protiv toga. Iluzija, borba protiv vetrenjača. Nažalost, rizični su se u velikoj meri pokazali operateri za koje se ispostavilo da ne ispunjavaju jedno od elementarnih prava svojih korisnika, a svoju obavezu prema njima – tajnost podataka. U njihove sisteme vispreni, ili oni koji imaju koga i čime da plate, s lakoćom mogu da zavire. Jednostavno, kao Boltu da istrči 100 metara. Od operatera nije traženo da daju reč da će ubuduće voditi brigu o interesima svojih korisnika. Da se malo umešaju u svoje obaveze, podrobno pročitaju ugovore u kojima piše da niko nema pravo da zloupotrebi podatke njihovih korisnika, da poboljšaju signal u komunikaciji s njima. Nije im traženo, pa reč nisu dali.

Užasavajući je podatak koji je Saša Janković naveo kao ilustraciju pribavljanja podataka o komunikacijama građana – u Americi sa 300 miliona stanovnika on se meri desetinama hiljada, u Srbiji iznosi više stotina hiljada, procene ukazuju da prekoračuje i milion! U SAD je za to potrebno odobrenje suda, u Srbiji se pouzdano ne zna u nadležnosti kojeg suda je donošenje takvog odobrenja. U to nije uspeo da pronikne ni Šabić.

Ali, tragedija jeste u tome što nije BIA jedina kojoj su dostupni nedostupni podaci o komunikacijama. Uostalom, zakonski traljavo prikupljene informacije na sudu nisu prihvatljive. Opasniji su oni neznani i nedostupni kojima takvi podaci predstavljaju lični interes. Iz raznih pobuda. Saznanja ukazuju da su baš takvi bili vredni kolekcionari ilegalnih podataka o komunikacijama. Do podataka o njima je, zapravo, nemoguće doći. A kako bi te komunikacije bilo poučno i vredno oslušnuti.

autor: Vojislav Tufegdžić izvor: Novi magazin
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
 • 19.08.2012, 07:44h Zika (1)

  Nova vlada sastavljena od radikala SPS jula i lopova(KArici)iVelje koji bi i majku prodao daje budza sta ocekivati POTOP.

Pročitajte i...
 • Mijat Lakićević: Vučić i sedam mačića Mijat Lakićević: Vučić i sedam mačića

  Rast plata u 2016. iznosiće 10 odsto. To je Aleksandar Vučić, kao predsednik Vlade Srbije, obećao u svom ekspozeu 27. aprila 2014. godine, ali obećanje nije i neće ispuniti.

 • Jelka Jovanović: Jedan je Bolt, a i Novak Jelka Jovanović: Jedan je Bolt, a i Novak

  Sedmica torture. To je najkraći raport sa aktuelnih Olimpijskih igara u Brazilu. Da budemo jasni: tortura srpskih navijača, ponukanih zvaničnicima, nad srpskim sportistima.

 • Miša Brkić: Menadžeri za poslovnu klimu Miša Brkić: Menadžeri za poslovnu klimu

  Stari-novi premijer procenio je (diskutabilno je koliko je u pravu) da je prethodna Vlada završila ekonomsku stabilizaciju i da nova mora da radi na prosperitetu tako što će popravljati ambijent. Za taj posao premijer je uzeo menadžere koji su bili uspešni na mikronivou

 • Ivan Vejvoda: Snažna podrška EU integracijama Ivan Vejvoda: Snažna podrška EU integracijama

  Ima predviđanja da izazovi s kojima je Evropa suočena vode procesu rastakanja EU, građani su nezadovoljni i slede iluziju rešenja u okviru, jednostavno rečeno, puta ka “svoj na svome”, odnosno odustajanja od traganja za zajednički dogovorenim rešenjem za sva ova iskušenja

 • Dimitrije Boarov: Uzurpacija, restitucija i privatizacija Dimitrije Boarov: Uzurpacija, restitucija i privatizacija

  Povodom gotovo neverovatne vesti da je u pančevačkom ataru uzurpirano čak 2.100 hektara državnih oranica i da je, na zakonu zasnovana, namera gradonačelnika te opštine Saše Pavlova da ono što je rodilo na uzurpiranim njivama oberbi i proda u ime države i opštine (kojoj pripada 40 odsto tog prihoda) – naišla na snažan otpor i ozbiljne pretnje “n. n. lica”, oglasio se i novi ministar poljoprivrede Vlade Srbije Branislav Nedimović, koji je podržao borbu protiv uzurpacije.

 • Miša Brkić: Trese se Italija, podrhtava Balkan. Miša Brkić: Trese se Italija, podrhtava Balkan.

  Igle na Rihterovoj i Galupovoj skali iscrtavaju tektonske poremećaje koji imaju dramatične posledice na površini zemlje. Prirodni zemljotres u Italiji i politički na Balkanu uništili su ono što su se ljudi u tim regionima trudili da kako-tako zaštite i sačuvaju

 • Nadežda Gaće: Balkan ponovo ključa Nadežda Gaće: Balkan ponovo ključa

  Nije ovde važna reč ključa – nego reč ponovo. Duga istorija ključanja često se završavala krvoprolićima, a brojka od 700.000 dece rođene u mešovitim brakovima roditelja koji govore varijante srpskog/hrvatskog jezika dokazuje da nije samo mržnja zajednička Srbima, Hrvatima, Bošnjacima...

Preporuke prijatelja
Medija centar Novinska agencija Beta
Android NM