07.06.2012 Beograd

Inauguracija kao prvi test

Inauguracija kao prvi test
Nikolićeva izjava je neistinita i uvredljiva za Bošnjake, pre svih za preživele žrtve genocida u Srebrenici. Ovu jezgrovitu, prvu javnu opomenu novom srpskom predsedniku izrekao je predsedavajući Predsedništva BiH Bakir Izetbegović posle Nikolićeve tvrdnje crnogorskoj televiziji kako ne postoji sudska presuda da je u Srebrenici počinjen genocid.

Proradikalskim stavovima novog predsednika iritiran je i Brisel, pa je iz sedišta EU prilično brzo i oštro obavešten da su Međunarodni sud pravde u Hagu i Haški tribunal utvrdili da je u Srebrenici počinjen genocid.

Srebrenički „gaf“, naslonjen na vukovarsku priču, značajno je uvećao lupu kojom će međunarodna zajednica ubuduće posmatrati Nikolića, ali i reakciju Srbije na zaoštravanje odnosa u regionu. Podsetimo, ni ustoličio se nije izabrani predsednik, kako su ga od milja nazvali nacionalni mediji, a omaklo mu se da je Vukovar (bio) srpski grad. Što je, valjda, alibi za temeljno rušenje i čišćenje Vukovara od Hrvata devedesetih, u šta je u Antinu mogao lično da se uveri i redov JNA Tomislav Nikolić.

Taman se nekako oprao i još lansirao zgodnu floskulu da odgovara samo za ono što izgovori kao predsednik, a ne i za stare reči, osporavanjem genocida iz njega je ponovo izleteo „umereni radikal“ koji iritira ionako zbunjeni region i zbunjuje već iritirani svet. U kojoj meri videće se u ponedeljak 11. juna na inauguraciji koju je, očito brzopleto najavio, pompezno pozivajući i predsednike Hrvatske i BiH.

Treba li naglašavati da senka Vukovara i Srebrenice na Nikolića nije pala zbog toga što su žrtve i potomci žrtava tih stratišta tražili odmazdu? Ne, iako imaju puno pravo na to. Istina je da i posle trogodišnjih napora da se preodene u evropejca i pacifistu kome je velikosrpska granica Karlobag - Ogulin - Virovitica - Karlovac tek neprijatna epizoda iz prošlosti, Nikolić nije u stanju da se odmakne od nje. Ni od birača koji su ga podržavali i dok je bio Šešeljeva desna ruka, a podržavaju ga i danas, ne zbog prošlosti, nego zbog sadašnjosti.

Nikoliću se Vukovar i Srebrenica nisu omakli – iako se obećanom ostavkom odrekao zvanja predsednika SNS, on je samo ponovio ono što je njegova stranačka koleginica i kandidatkinja za mandatarku Jorgovanka Tabaković govorila u kampanji. Ni njoj Međunarodni sud pravde u Hagu nije bio dovoljno ubedljiva adresa, pa što bi njenom idejnom prijatelju? To što se roguši na Haški tribunal nije čudno, pošto je samo nekoliko godina pre preseljenja na Andrićev venac Nikolić organizovao demonstracije zbog hapšenja Radovana Karadžića u kojima je bilo žrtava, prebijenih novinara i uništavanja Beograda.

Cepanjem radikala na izvorne i napredne, preuzimanjem većeg dela njihovih pristaša, Nikolić je postao najpopularniji političar Srbije. Nenadano brisanje sa političke mape SRS-a ostavilo je prostor koji valja osvojiti odmah ili će ga, u vreme dok SNS pokušava da preuzme i Vladu Srbije, osvojiti neki novi nacionalno ostrašćeni pokreti kojima smeta manjak Nikolićevog patriotizma. A ima li boljeg načina da se patriotizam demonstrira od ratnih sećanja i ponižavanja žrtava?

autor: Jelka Jovanović izvor: Novi magazin
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
 • 10.06.2012, 14:30h Džek (1)

  Gospođo autorka! Po kom kriterijumu je tvrđenje da u Srebrenici nije bio genocid - proradikalski kada mnogi nezavisni autoriteti izražavaju sumnju u objektivnost tog tzv "genocida"?

Pročitajte i...
 • Dragan Markovina: Srećan ti rođendan, Republiko Dragan Markovina: Srećan ti rođendan, Republiko

  Zemlja koja je stvorena u Jajcu 29. novembra 1943. imala je, svi smo toga bolno svjesni, mnoge promašaje i ugrađeni rok trajanja, ali je nastala kao plod zajedničke borbe jugoslavenskih naroda, na ispravnoj strani povijesti, sa snovima o pravednom i modernom društvu, što su činjenice na koje moramo biti ponosni, uzimajući najbolje od njenog nasljeđa za budućnost i odbacujući najgore

 • Vladimir Gligorov: Suverenisti Vladimir Gligorov: Suverenisti

  Šta je ekonomska suverenost? Ovo je donekle pitanje za socijalne demokrate, danas posebno jer gube podršku među radnicima koji se pridružuju populistima, a to će reći nacionalistima. Zašto je to socijaldemokratski problem?

 • Dimitrije Boarov: SPS i ne kreči Dimitrije Boarov: SPS i ne kreči

  Pita me jedan prijatelj, stari simpatizer SPS-a, zašto sam ja u novinskim napisima toliko “upro” protiv Dačića i SPS-a.

 • Dragan Markovina: Samo se društva bez budućnosti opsesivno bave prošlošću Dragan Markovina: Samo se društva bez budućnosti opsesivno bave prošlošću

  Ovaj tekst pišem točno na godišnjicu pada Vukovara i utemeljenja Herceg-Bosne. Obje ove stvari rezultirale su apsolutnim civilizacijskim potonućem koje je, ne samo u fizičkom smislu, gotovo u potpunosti uništilo dva predivna grada koji su predstavljali ogledan primjer zajedničkog življenja i nekog jugoslavenskog osjećaja, Vukovara i Mostara

 • Dimitrije Boarov: Srbija pluta ka Aziji Dimitrije Boarov: Srbija pluta ka Aziji

  Naizgled, Srbija nezadrživo pluta ka Aziji, to jest ka Ruskoj Federaciji i Putinovoj Evroazijskoj uniji. Posle Makronove kočnice za proširenje EU, dok se, navodno, sama Evropa ne reformiše, palo je u Moskvi i potpisivanje trgovinskog sporazuma Srbije sa praznom imitacijom evropske ekonomske zajednice. Srpski rusofili i notorni evroskeptici u Beogradu, podjednako raspoređeni u vlasti i opoziciji, čini se da likuju.

 • Mijat Lakićević: Vučićev najbolji neprijatelj Mijat Lakićević: Vučićev najbolji neprijatelj

  Kada bi ga sam pravio, Vučić sebi ne bi mogao da smisli boljeg neprijatelja od Vuka Jeremića. To je za njega prosto idealan protivnik.

 • Dimitrije Boarov: Predizborni ili Singapurski model Dimitrije Boarov: Predizborni ili Singapurski model

  Vidim da se rasprava oko najavljenog povećanja plata u javnom sektoru za osam do 15 odsto u idućoj godini počela “produbljavati” iako je većini običnih posmatrača prilično jasno da je reč o predizbornom poklonu vlasti svojoj biračkoj bazi, pretežno povezanoj sa državnom službom.

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side