07.06.2012 Beograd

Inauguracija kao prvi test

Inauguracija kao prvi test
Nikolićeva izjava je neistinita i uvredljiva za Bošnjake, pre svih za preživele žrtve genocida u Srebrenici. Ovu jezgrovitu, prvu javnu opomenu novom srpskom predsedniku izrekao je predsedavajući Predsedništva BiH Bakir Izetbegović posle Nikolićeve tvrdnje crnogorskoj televiziji kako ne postoji sudska presuda da je u Srebrenici počinjen genocid.

Proradikalskim stavovima novog predsednika iritiran je i Brisel, pa je iz sedišta EU prilično brzo i oštro obavešten da su Međunarodni sud pravde u Hagu i Haški tribunal utvrdili da je u Srebrenici počinjen genocid.

Srebrenički „gaf“, naslonjen na vukovarsku priču, značajno je uvećao lupu kojom će međunarodna zajednica ubuduće posmatrati Nikolića, ali i reakciju Srbije na zaoštravanje odnosa u regionu. Podsetimo, ni ustoličio se nije izabrani predsednik, kako su ga od milja nazvali nacionalni mediji, a omaklo mu se da je Vukovar (bio) srpski grad. Što je, valjda, alibi za temeljno rušenje i čišćenje Vukovara od Hrvata devedesetih, u šta je u Antinu mogao lično da se uveri i redov JNA Tomislav Nikolić.

Taman se nekako oprao i još lansirao zgodnu floskulu da odgovara samo za ono što izgovori kao predsednik, a ne i za stare reči, osporavanjem genocida iz njega je ponovo izleteo „umereni radikal“ koji iritira ionako zbunjeni region i zbunjuje već iritirani svet. U kojoj meri videće se u ponedeljak 11. juna na inauguraciji koju je, očito brzopleto najavio, pompezno pozivajući i predsednike Hrvatske i BiH.

Treba li naglašavati da senka Vukovara i Srebrenice na Nikolića nije pala zbog toga što su žrtve i potomci žrtava tih stratišta tražili odmazdu? Ne, iako imaju puno pravo na to. Istina je da i posle trogodišnjih napora da se preodene u evropejca i pacifistu kome je velikosrpska granica Karlobag - Ogulin - Virovitica - Karlovac tek neprijatna epizoda iz prošlosti, Nikolić nije u stanju da se odmakne od nje. Ni od birača koji su ga podržavali i dok je bio Šešeljeva desna ruka, a podržavaju ga i danas, ne zbog prošlosti, nego zbog sadašnjosti.

Nikoliću se Vukovar i Srebrenica nisu omakli – iako se obećanom ostavkom odrekao zvanja predsednika SNS, on je samo ponovio ono što je njegova stranačka koleginica i kandidatkinja za mandatarku Jorgovanka Tabaković govorila u kampanji. Ni njoj Međunarodni sud pravde u Hagu nije bio dovoljno ubedljiva adresa, pa što bi njenom idejnom prijatelju? To što se roguši na Haški tribunal nije čudno, pošto je samo nekoliko godina pre preseljenja na Andrićev venac Nikolić organizovao demonstracije zbog hapšenja Radovana Karadžića u kojima je bilo žrtava, prebijenih novinara i uništavanja Beograda.

Cepanjem radikala na izvorne i napredne, preuzimanjem većeg dela njihovih pristaša, Nikolić je postao najpopularniji političar Srbije. Nenadano brisanje sa političke mape SRS-a ostavilo je prostor koji valja osvojiti odmah ili će ga, u vreme dok SNS pokušava da preuzme i Vladu Srbije, osvojiti neki novi nacionalno ostrašćeni pokreti kojima smeta manjak Nikolićevog patriotizma. A ima li boljeg načina da se patriotizam demonstrira od ratnih sećanja i ponižavanja žrtava?

autor: Jelka Jovanović izvor: Novi magazin
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
 • 10.06.2012, 14:30h Džek (1)

  Gospođo autorka! Po kom kriterijumu je tvrđenje da u Srebrenici nije bio genocid - proradikalski kada mnogi nezavisni autoriteti izražavaju sumnju u objektivnost tog tzv "genocida"?

Pročitajte i...
 • Mijat Lakićević: Paradigma Požega Mijat Lakićević: Paradigma Požega

  Kao što se pre tri decenije Srbija nije branila (ni odbranila) u Kninu, tako se ni danas ne brani na Cetinju nego, da izvinete, u Požegi.

 • Vladimir Gligorov: Trideset godina Vladimir Gligorov: Trideset godina

  Pre trideset godina osnovana je Demokratska stranka. Prošlo je dovoljno vremena za valjanu istoriju nastanka i početnog delanja stranke. S moje tačke gledišta, stranka je ispunila zadatak 10 godina kasnije, kada je padao Miloševićev režim. Kada je nastala, vlast je bila u usponu, a opozicija je bila razjedinjena. Tako da je valjalo čekati da se režim i ne mali deo opozicije polako uruše da bi došlo vreme za demokrate.

 • Vladimir Gligorov: Srbija i Crna Gora Vladimir Gligorov: Srbija i Crna Gora

  Nemam nameru da pišem o političkim odnosima, a ni o crkvenim. Ne ovde, u svakom slučaju. Već o tome kako je ko prošao posle osamostaljivanja Crne Gore. Mislim da nije nerazumno pretpostaviti da bi se Crna Gora razvijala, privredno, otprilike kao i Srbija da su ostali u istoj državi. To, naravno, ne možemo znati jer je to protivčinjenična tvrdnja. Tako da je to više pretpostavka o tome koja su bila očekivanja, ako su bila, crnogorskih glasača kada su se izjašnjavali na referendumu. U svakom slučaju, očekivanja su bila da će proći bolje ako povrate sopstvenu državnost. Da li su?

 • Dragan Šutanovac: Zarobljavanje budućnosti Dragan Šutanovac: Zarobljavanje budućnosti

  Paradoksalno je da strateška dokumenta u oblasti odbrane i bezbednosti ne definišu neposredne izazove, rizike i pretnje po naciju, ali nosilac izrade tih dokumenata ipak je predložio, a Vlada usvojila, primenu koncepta totalne odbrane

 • Vladimir Pištalo: Dušu su emigranti doneli Vladimir Pištalo: Dušu su emigranti doneli

  Vidim Čarlsa Simića kao klinca u ulici Majke Jevrosime, kome je svaki čas neko govorio: – Ej, poručio ti Pera da će da te prebije.

 • Dimitrije Boarov: Klimatska i druge apokalipse Dimitrije Boarov: Klimatska i druge apokalipse

  Evo, i čuveni Forum u Davosu počeo je pre neki dan najviše u znaku zahteva da se spreči “klimatska apokalipsa”, a ta svetska briga napokon je počela bolje da se shvata i u Srbiji nakon protekle sedmice – kada su Beograd i još neki naši gradovi bili pod takvom mešavinom magle i smoga, da su se probili među najzagađenije u svetu.

 • Dimitrije Boarov: Virus obara cenu nafte Dimitrije Boarov: Virus obara cenu nafte

  Otkako se Kina suočila sa epidemijom koju izaziva još nedovoljno proučeni korona virus, zbog čega su “u karantinu” i neki milionski gradovi, a čitav saobraćajni protok kroz ovu ogromnu zemlju samo u desetak dana skoro je prepolovljen, cene sirove nafte na svetskim tržištima konstantno padaju.

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side