24.07.2019 Beograd

Ivan Jovanović: Made in Serbia

Ivan Jovanović: Made in Serbia
Dolaskom leta kultura prelazi iz svog repertoarskog u očekivani, festivalski modus.

U uslovima smanjenih država nastalih raspadom bivše Jugoslavije i uspostavljenjem simpatičnog, ali jasno nametnutog neutralnog izraza “region”, pozorišne predstave i filmovi sele se u prostore bivših republika ili srpskih gradova koji su odlučili da hrabro uđu u letnji festivalski ritam i zainteresuju svoje građane za kulturna dešavanja, kao što je uspeo Sombor sa drugim izdanjem Sombor Film festa.

Paralelno s laganijim prikazivačkim kulturnim ritmom, ono što definitivno obeležava ovo (kulturno) leto jeste produkcija više od 20 domaćih dramskih serija, što govori da je “zlatno doba” srpske televizije (ili “peak TV”, kako su ga Amerikanci nazvali još pre 10-ak godina) definitivno došlo. Nove tendencije uspele su da u drugi plan stave čak i omiljene, folklorne, događaje, kao što su novi izbori upravnika Narodnog pozorišta, urednika RTS-a i direktora Filmskog centra Srbije, što je prijatno osveženje jer su sadržaji ipak uvek ispred upravljača.

Što se festivala tiče, najviše pažnje privukao je tek završeni (a nekada najbolji i najprestižniji) Pulski festival. Kontroverze je privukao novi film Antuna Vrdoljaka “General”, propagandistički biografski film o Anti Gotovini i jedan od najskupljih hrvatskih filmova (i serija). Kao svojevrsna (festivalska) protivteža prikazan je film “Dnevnik Diane Budisavljević” rediteljke Dane Budisavljević, priča o heroini koja je spasla više od 10.000 dece iz Jasenovca i drugih logora NDH za vreme Drugog svetskog rata.

Uz oštre kritike hrvatskih filmskih kritičara za “Generala”, “Dnevnik...”, koji je i srpska koprodukcija osvaja najbitnije Zlatne arene uz još jedan film kontroverznog naslova “Posljednji Srbin u Hrvatskoj” Predraga Ličine, dok one sporedne odlaze “Generalu” kako bi fijasko bio izbegnut, što je skrajnulo dobre naslove kao što su dečiji naučno-fantastični film “Moj dida je pao s Marsa” i krimić “Dopunska nastava”. Tako se došlo do interesantne situacije sa nagradama koju je duhovito komentarisao i Dimitrije Vojnov, rekavši da film sa malim robotom (“Moj dida...”) nije dobio nagradu za specijalne efekte kako bi je dali didi iz HDZ-a, aludirajući na vremešnog Vrdoljaka.

A što se sadržaja tiče, videćemo kako će domaća publika dočekati ovoliku ekspanziju domaćih serija. Ako gledamo dosadašnje brojeve – veoma dobro! Prošle godine serija “Koreni” potukla je sve rijaliti i druge programe po gledanosti, pa autori i televizije s pravom očekuju dobre rezultate s novim serijama. Nove serije su produkcijski i sadržinski na mnogo višem nivou od onoga na šta se navikla domaća publika, pa i ovaj nerealno veliki broj serija uliva nadu da će iz kvantiteta proizaći kvalitet. Sa oznakom “Made in Serbia”.

autor: VV izvor: Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Vladimir Gligorov: Suverenisti Vladimir Gligorov: Suverenisti

  Šta je ekonomska suverenost? Ovo je donekle pitanje za socijalne demokrate, danas posebno jer gube podršku među radnicima koji se pridružuju populistima, a to će reći nacionalistima. Zašto je to socijaldemokratski problem?

 • Vojislav Milovančević: Kako da objasnim svom detetu zašto ste toliki licemeri? Vojislav Milovančević: Kako da objasnim svom detetu zašto ste toliki licemeri?

  "Velika je laž njihove nauke da se čovek rađa sa tim sklonostima, to uopšte nije tačno. Rođenje deteta se već vrši u utrobi majke. Čim je začeto, ono je rođeno. Ono se već tada vaspitava. Međutim, majke su sad zaposlene u fiminističkim pokretima, pa nemaju vremena kad da vaspitavaju svoju decu", ovim rečima je jedan od učesnika protesta protiv održavanja Prajda u Beogradu, otac Antonije, obrazložio razloge zbog kojih je protiv ove manifestacije i šta je to što on zamera "onim drugima".

 • Dimitrije Boarov: Dronovima na naftu Dimitrije Boarov: Dronovima na naftu

  Poslednjih dana došlo je do novog uzbuđenja na svetskom tržištu sirove nafte jer je u proteklu subotu izvršen vrlo efikasan teroristički napad na glavno saudijsko postrojenje za “preradu” nafte za izvoz Abkoik, u vlasništvu čuvene kompanije Saudi Aramko.

 • Dževad Sabljaković: Olupine i ploveći logori Dževad Sabljaković: Olupine i ploveći logori

  Prije 85 godina Tomas Man je pošao u "civilizovanu pustolovinu". Desetodnevno putovanje brodom iz Evrope u Ameriku opisao je u dnevniku kojem je dao naslov "Preko mora s Don Kihotom". Na brodu, koji naziva "udobni Holanđanin", bilo je svega tridesetak putnika. Niko nije bio turist.

 • Vladimir Gligorov: Manje stanovnika, a brži rast Vladimir Gligorov: Manje stanovnika, a brži rast

  Da bi to bilo moguće, potreban je značajan rast produktivnosti. Ovde je potrebno razdvojiti dve stvari. Jedno je rast po stanovniku, koji može da se ubrzava kako se smanjuje stanovništvo. Čak i ako se ukupna proizvodnja zapravo ne povećava. To je druga stvar, rast ukupne proizvodnje uz smanjenje broja stanovnika. To bi zahtevalo da se s manjim brojem stanovnika postigne veća ukupna proizvodna, što će reći da se povećava produktivnost rada.

 • Dimitrije Boarov: Srbija pluta ka Aziji Dimitrije Boarov: Srbija pluta ka Aziji

  Naizgled, Srbija nezadrživo pluta ka Aziji, to jest ka Ruskoj Federaciji i Putinovoj Evroazijskoj uniji. Posle Makronove kočnice za proširenje EU, dok se, navodno, sama Evropa ne reformiše, palo je u Moskvi i potpisivanje trgovinskog sporazuma Srbije sa praznom imitacijom evropske ekonomske zajednice. Srpski rusofili i notorni evroskeptici u Beogradu, podjednako raspoređeni u vlasti i opoziciji, čini se da likuju.

 • Vladimir Gligorov: Dve unije Vladimir Gligorov: Dve unije

  Biti u dve unije istovremeno, Evropskoj i Evroazijskoj, nije moguće. Ne samo zato što je članstvo u Evropskoj uniji političko, a ne samo privredno. Ali i samo sa stanovišta trgovačke politike, nije moguće biti u carinskoj evropskoj i evroazijskoj uniji. Ukoliko to nije očigledno, valja se podsetiti da je osnovni razlog ukrajinskih sukoba, unutar zemlje i sa Rusijom, bio upravo taj što je bilo potrebno birati između te dve unije, pa je predsednik bio za Evroazijsku, a većina naroda za Evropsku.

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side