04.03.2020 Beograd

Jelka Jovanović: Bajka o izborima i bojkotu

Jelka Jovanović: Bajka o izborima i bojkotu
Posle duge izborne pretkampanje vlasti i isto toliko duge kampanje za bojkot izbora dela opozicije, Srbija je formalno pred izborima – redovnim parlamentarnim, pokrajinskim i lokalnim u najvećem broju opština, gradova i pri/gradskih opština Beograda.

Kad ovaj broj Novog magazina bude pred čitaocima, ključni akteri će staviti paraf na raspisivanje izbora; iako se u vreme nastajanja ovog teksta čeka na Vučićev povratak iz SAD za delovanje na nivou države, biće to 26. aprila, pošto je Pastor već u utorak raspisao izbore u Vojvodini, a dogovor vlasti je da se svi izbori održe istog dana.

I, da, što svi kao zaboravljaju, “severna” pokrajina će imati lokalne izbore, za razliku od “južne”.

Da je Srbija uređena i uredna zemlja, pre dodatka sledila bi tačka; vest ko vest, kampanja tek sledi, pa će narednih sedmica biti materijala i za izveštavanje i za komentarisanje. Odnosno, bilo bi da je ovo uredna i uređena zemlja u kojoj stranke i drugi politički akteri iznose svoju političku ponudu građanima, direktno se sučeljavajući, skladno programima. Ali, Srbija je pretpolitičko društvo u kojem se, uprkos višedecenijskom novom višestranačju, demokratija skrila u mišju rupu iz koje virka samo kao karikatura i farsa.

Zbog toga su ovi izbori redovni samo po kalendaru, a po svemu drugom vanredni, pri čemu su čak i suvišni jer i vlast i opozicija koja izlazi i koja bojkotuje izbore znaju da je reč o nekoliko procenata. Za apsolutnu vlast koalicije koju predvodi Vučić. No, najviše su vanredni – mada i to sve manje! – po uzavreloj atmosferi u kojoj će biti održani, raspolućenosti Srbije na dva dela (ne polovine, kako misle optimisti!) u kojoj jedni gorljivo brane Vučića, iako izbori nisu predsednički, a drugi ga podjednako gorljivo osporavaju. Što će reći da se politički, a time i građanski život u Srbiji sveo samo na jednu kotu – Vučića; neki su iznad nje, neki ispod, sve ostalo je nevažno, uključujući same izbore, a sledstveno i bojkot. Sledstveno sistem, sledstveno Srbiju samu.

Živimo, što bi rekao uvek nadahnuti Mićko Ljubičić, u bajci koja je bila davno, pre nedelju dana, godinu. Ili više njih. I izgleda da većina živi u njoj, ako ne baš rado, onda ni odveć nerado, ali ne zbog bajkovitog života u kojem glavni junak savlada ale i vrane da se domogne ključeva carstva u kojem će, zahvaljujući njegovoj čestitosti i čistoti, svi živeti beskrajno dugo, dobro i lepo. Ta je bajka ovde zamrla još sa Baš Čelikom – ljudi žive živote, životare jer im ne pada na pamet da je moguće drugačije, da postoje mesta u kojima televizori nisu zamena za mozak, gde se ponekad pomučite da zaradite, ali zaradite; mesta gde onaj koji drugačije misli – ili vas sa ekrana ubede da drugačije misli, a posebno dela – nije neprijatelj već prosto takmac. Politički...

E, otuda cvet Srbije – koji će, o mores, o tempora! biti i dokaz uspeha izbora i bojkota! – neće ni glasati; otišli su tamo negde i ostavili nas ovde, nemoćne, nevoljne ili kako god ko doda, da se izborimo za sopstveno postojanje, dostojanstvo i život bez ulagivanja “suparnicima”.

A jedni izbori i jedan bojkot nisu dovoljni za to.

autor: IG izvor: Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Nikola Lunić: Brat Li Nikola Lunić: Brat Li

  Li Venliang, oftalmolog iz Vuhana, umro je 7. februara ove godine od posledica koronavirusne upale pluća. On je prvi pokušao javno da upozori na zabrinjavajući broj virusnih infekcija koje mogu da prerastu kontrolisane uslove. Međutim, na samom početku virusne infekcije Komunistička partija Kine odlučila je da to ipak sakrije od domaće i svetske javnosti, a dr Li je bio ukoren i prisiljen da potpiše izjavu kako su njegovi stavovi neosnovani i predstavljaju nezakonitu glasinu

 • Momčilo Pantelić: Čoveče, ne ljubi se Momčilo Pantelić: Čoveče, ne ljubi se

  Dok se velike sile nadmeću kako da preurede svet po svom ukusu, novi globalni poredak zavela je minijaturna, nevidljiva avetinja – koronavirus. Presekla je globalizaciju i izazvala zatvaranje granica više od Donalda Trampa, mlavi otpore svojoj svemoći jednostavnije od Vladimira Putina i Si Đinpinga, dodatno umanjuje neophodnu dozu jedinstva u EU i sve njih inspiriše da se međusobno optužuju za njegovu iznenadnu najezdu.

 • Dimitrije Boarov: Sukob oko Komercijalne banke Dimitrije Boarov: Sukob oko Komercijalne banke

  Nije to baš često u Vučićevoj Srbiji da u javnost prodru veoma različiti pogledi državnih funkcionera na neko krupno privredno pitanje, kao što je sada slučaj u prodaji ili odustajanju od prodaje Komercijalne banke u Beogradu.

 • Vladimir Gligorov: Tri zablude Vladimir Gligorov: Tri zablude

  Evropska ekonomska zajednica, pa potom Evropska unija uticale su na diktatorske ili autokratske režime, desne ili leve (da ne ulazim u detaljnije karakterizacije) na taj način što su nudile proces evropeizacije.

 • Dimitrije Boarov: Virus obara cenu nafte Dimitrije Boarov: Virus obara cenu nafte

  Otkako se Kina suočila sa epidemijom koju izaziva još nedovoljno proučeni korona virus, zbog čega su “u karantinu” i neki milionski gradovi, a čitav saobraćajni protok kroz ovu ogromnu zemlju samo u desetak dana skoro je prepolovljen, cene sirove nafte na svetskim tržištima konstantno padaju.

 • Aleksandra Bosnić Đurić: Više od cenzure Aleksandra Bosnić Đurić: Više od cenzure

  Paradoksalno ali istinito, posao cenzora u svim vremenima i svim sistemima nikada nije bio lak. U krajnjem skoru uvek je bivao osujećen, a sizifovski napori i nalogodavaca i izvođača radova po pravilu su završavali tako što su i jedni i drugi, nakon izvesnog vremena, bivali izloženi javnoj osudi i stubu srama.

 • Nadežda Gaće: Teorije zavere ili život u zaverama Nadežda Gaće: Teorije zavere ili život u zaverama

  “To što sam paranoičan ne znači i da me niko ne juri”, odavno je ovo prepričavano, više kao štos, ali kako vreme prolazi i kako kanali informisanja postaju ne samo svima dostupni nego i otvoreni za sve “autore” – sve je primenljivije.

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
online izdanje
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side