30.10.2019 Beograd

Jelka Jovanović: Doktorand razdora

Jelka Jovanović: Doktorand razdora
Internetom već mesecima kruži urnebesna tuča na nekoj svadbi, a salve radosti izaziva “dijalog” dve prije u kojem jedna poentira proverenom kombinacijom “glupa ku..o”, dok se druga zapanjeno pita: “Što sam glupa?” Iako je afera “doktorat-plagijat” daleko od te svadbe, reakcija ministra finansija Siniše Malog na odluku Nastavno-naučnog veća Fakulteta organizacionih nauka u Beogradu da mu se izrekne javna osuda zbog akademske nečasti neodoljivo asocira na tu svadbenu zgodu.

Mali je, naime, neskriveno zadovoljan što FON njegov rad ni ovog puta nije proglasio plagijatom – sa izuzetkom onih već utvrđenih oko sedam odsto! – a za javnu osudu haje isto koliko i prija broj dva za optužbu da se bavi najstarijim zanatom na svetu. “Neke greške”, kaže Mali: “Prihvatiću odgovornost i idemo dalje!”

Kratkoročno, to dalje je već za nekoliko dana, kada će se o odlukama FON-a izjasniti Odbor za profesionalnu etiku Univerziteta, mada u ovom momentu nije jasno na osnovu čega, pošto je fakultetska odluka, blago rečeno, nemušta; ako je delikt doktoranda Malog za javnu osudu – koja podrazumeva čitanje te odluke u svim univerzitetskim učionicama – ostaje nejasno čime je ukaljao akademsku čast? A ako FON ostaje pri odluci da doktorat nije plagijat, logično je pitanje zašto Malog treba javno osuditi? No, ako se rektorka bude držala obećanja da će 4. novembra pasti poslednja klapa na aferu doktorat Siniše Malog, stvari će biti jasnije.

Ne u pogledu samog doktorata jer Odbor za profesionalnu etiku nije nadležan da se izjašnjava o kakvoći rada već o ponašanja doktoranda, moralu i akademskoj ne/časti. U koju se, očito, uverila i ogromna većina profesora FON-a iako ona manjina kojoj je pripala obaveza da se izjasni o stručnom delu nije baš gadljiva na njegov naučni doprinos. Što je, popularnom političkom terminologijom rečeno, zamrznuti konflikt, ali ovaj sa ozbiljnim izgledima da postane vruć.

Posle dvanaestodnevne blokade Rektorata, koju su krajem leta izveli studenti iz Udruženja #1od5miliona i njihovog dogovora s rektorkom da se postupak okonča, taj 4. novembar u delu akademske, političke i obične javnosti shvaćen je kao Dan D. Studenti su najavili žestok otpor ako Mali ne bude primereno kažnjen, a to je isključivo osporavanje rada i doktorske titule (što je, nezavisno od simpatija ili zamerki, pritisak). Nema, međutim, sumnje da će ispuniti obećanje i da će imati podršku opozicije i građana u protestu.

Ukoliko pak odluka bude kakvu studenti traže – plagijat i nečast – uvređena vlast će se “braniti” svim sredstvima i mogu se očekivati dodatni ataci na Univerzitet, rektorku, Odbor, studente, opoziciju… Ključni problem je, međutim, što vlast, kao ni sam ministar, neće biti uvređena potencijalnom nečašću u svojim redovima već odlukom Univerziteta koju ne odobrava. A to je, kako istorija pokazuje, često uvod u mnogo ozbiljnije sukobe od akademske rasprave o prepisivanju.

autor: VV izvor: Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Vladimir Gligorov: Suverenisti Vladimir Gligorov: Suverenisti

  Šta je ekonomska suverenost? Ovo je donekle pitanje za socijalne demokrate, danas posebno jer gube podršku među radnicima koji se pridružuju populistima, a to će reći nacionalistima. Zašto je to socijaldemokratski problem?

 • Dimitrije Boarov: Dronovima na naftu Dimitrije Boarov: Dronovima na naftu

  Poslednjih dana došlo je do novog uzbuđenja na svetskom tržištu sirove nafte jer je u proteklu subotu izvršen vrlo efikasan teroristički napad na glavno saudijsko postrojenje za “preradu” nafte za izvoz Abkoik, u vlasništvu čuvene kompanije Saudi Aramko.

 • Dimitrije Boarov: Srbija pluta ka Aziji Dimitrije Boarov: Srbija pluta ka Aziji

  Naizgled, Srbija nezadrživo pluta ka Aziji, to jest ka Ruskoj Federaciji i Putinovoj Evroazijskoj uniji. Posle Makronove kočnice za proširenje EU, dok se, navodno, sama Evropa ne reformiše, palo je u Moskvi i potpisivanje trgovinskog sporazuma Srbije sa praznom imitacijom evropske ekonomske zajednice. Srpski rusofili i notorni evroskeptici u Beogradu, podjednako raspoređeni u vlasti i opoziciji, čini se da likuju.

 • Vladimir Gligorov: Manje stanovnika, a brži rast Vladimir Gligorov: Manje stanovnika, a brži rast

  Da bi to bilo moguće, potreban je značajan rast produktivnosti. Ovde je potrebno razdvojiti dve stvari. Jedno je rast po stanovniku, koji može da se ubrzava kako se smanjuje stanovništvo. Čak i ako se ukupna proizvodnja zapravo ne povećava. To je druga stvar, rast ukupne proizvodnje uz smanjenje broja stanovnika. To bi zahtevalo da se s manjim brojem stanovnika postigne veća ukupna proizvodna, što će reći da se povećava produktivnost rada.

 • Dimitrije Boarov: Predizborni ili Singapurski model Dimitrije Boarov: Predizborni ili Singapurski model

  Vidim da se rasprava oko najavljenog povećanja plata u javnom sektoru za osam do 15 odsto u idućoj godini počela “produbljavati” iako je većini običnih posmatrača prilično jasno da je reč o predizbornom poklonu vlasti svojoj biračkoj bazi, pretežno povezanoj sa državnom službom.

 • Mijat Lakićević: Evropo, sikter Mijat Lakićević: Evropo, sikter

  Tanja Miščević, šefica pregovaračkog tima Srbije sa Evropskom unijom, napušta položaj. Formalno, reč je o ostavci, u suštini – dobila je otkaz.

 • Vojislav Milovančević: Prsno u fekalijama sa platom od 500 evra Vojislav Milovančević: Prsno u fekalijama sa platom od 500 evra

  Zašto ljudi veruju samo predsedniku?

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side