05.02.2020 Beograd

Jelka Jovanović: Gaće mračnih duša

Jelka Jovanović: Gaće mračnih duša
Gaće su odevni predmet smišljen da štiti čoveka – zdravstveno, kulturološki, estetski i socijalno.

No, kao i svaki predmet želja, gaće umeju da budu i mračna strana ljudske duše, čak i kad su u vedrim bojama, kao one što u Narodnoj skupštini izneše na svetlo dana Šešeljevi radikali. Namenili su ih potpredsednici Vlade i ministarki saobraćaja Zorani Mihajlović, koja je stalni predmet njihovih mračnih želja.

Podsetimo i da gaće često više otkrivaju nego što skrivaju, pa toj sudbini ne mogu da umaknu ni kada se pretvore u zastavu, i to u svakom smislu – zdravstvenom, kulturološkom, estetskom i socijalnom, a sada i naglašeno političkom. U najnovijem skupštinskom skandalu pink gaće (gle slučaja komedijanta! ) otkrile su ono što “poklonodavac” nije želeo; svu bedu radikalskog političarenja, u dobroj meri podržanu vladajućom većinom koja je reagovala nadasve blago, mada bi preciznije bilo reći i blagonaklono. Istina, bilo je opomena i pauza, izostali su glasni smeh i “pošalice”, kojih bi sigurno bilo da su se šešeljevci, posebno šešeljevke, “vragolije” dosetili/le dok su Aleksandra Jerkov, Gordana Čomić, Marinika Tepić... sedele u skupštinskim klupama izložene unakrsnoj radikalsko-naprednjačkoj vatri. Primirice, tange sa motivom šahovnice…

Ipak, uprkos opomenama i pauzama, golim okom je bilo vidljivo da je potpredsednica Vlade i vladajuće stranke ostavljena na vetrometini da se sama brani kako zna i ume. Pride je i u javnosti zabeležena slična ravnodušnost; branili su se tek neki/e aktivisti/kinje i novinari/ke, i to iz suprotnog ideološkog spektra, ako se tako može reći, od onog kojem pripada ministarka, a uz jasnu osudu bilo je i komentara koji su ukazivali na intenzitet toplog zeca kojem su poslednjih godina bili izloženi uglavnom lideri i poslanici opozicije, najčešće poslanice, pre svih iz Demokratske stranke.

Nonsens koji još valja zabeležiti jeste i izrazita mizoginija radikala, posebno radikalki. Nimalo ih nije omela činjenica, naprotiv, da je Mihajlović na čelu Koordinacionog tima za ravnopravnost polova i uz premijerku i predsednicu parlamenta najuticajnija političarka. Ministarka je, doduše, uzvratila udarac na licu mesta, ali efekti njene odbrane nisu ni približni jačini napada, tim pre što su se izgubili u pisanju tabloida koje je, blago rečeno, sumnjiče za malverzacije vezane za hapšenje visokih državnih službenika iz njenog resora.

Analitičari su, pak, saglasni u oceni da je Zorana Mihajlović, kao osoba izrazito prozapadne orijentacije, za radikale prava crvena marama, kao i da su je iskoristili da pred licem javnosti ozvaniče svoju predizbornu kampanju, demonstrirajući, pri tome, da nisu na Vučićevom povocu.

Sve ovo napred navedeno, međutim, ma koliko ružno, pada u vodu pred golom istinom da je parlament vođen koalicijom SNS-SPS, uz sasluženje bahatih poslanika/ica SRS-a, pretvoren u poprište najnižih političkih pobuda i bahanalija. Čak ni vidno odsustvo ranijih meta, poslanika koji bojkotuju zasedanja, nije dovoljan razlog da se bar naoko poslanici/ice uljude, pa je pravo pitanje na šta će ličiti sledeći saziv ako u njemu bude još više narodnih “tribuna” čiji se potencijal iscrpljuje u uvredama i mahanju gaćama?

autor: VV izvor: Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Mijat Lakićević: Paradigma Požega Mijat Lakićević: Paradigma Požega

  Kao što se pre tri decenije Srbija nije branila (ni odbranila) u Kninu, tako se ni danas ne brani na Cetinju nego, da izvinete, u Požegi.

 • Vladimir Gligorov: Srbija i Crna Gora Vladimir Gligorov: Srbija i Crna Gora

  Nemam nameru da pišem o političkim odnosima, a ni o crkvenim. Ne ovde, u svakom slučaju. Već o tome kako je ko prošao posle osamostaljivanja Crne Gore. Mislim da nije nerazumno pretpostaviti da bi se Crna Gora razvijala, privredno, otprilike kao i Srbija da su ostali u istoj državi. To, naravno, ne možemo znati jer je to protivčinjenična tvrdnja. Tako da je to više pretpostavka o tome koja su bila očekivanja, ako su bila, crnogorskih glasača kada su se izjašnjavali na referendumu. U svakom slučaju, očekivanja su bila da će proći bolje ako povrate sopstvenu državnost. Da li su?

 • Dragan Šutanovac: Zarobljavanje budućnosti Dragan Šutanovac: Zarobljavanje budućnosti

  Paradoksalno je da strateška dokumenta u oblasti odbrane i bezbednosti ne definišu neposredne izazove, rizike i pretnje po naciju, ali nosilac izrade tih dokumenata ipak je predložio, a Vlada usvojila, primenu koncepta totalne odbrane

 • Vladimir Pištalo: Dušu su emigranti doneli Vladimir Pištalo: Dušu su emigranti doneli

  Vidim Čarlsa Simića kao klinca u ulici Majke Jevrosime, kome je svaki čas neko govorio: – Ej, poručio ti Pera da će da te prebije.

 • Dimitrije Boarov: Klimatska i druge apokalipse Dimitrije Boarov: Klimatska i druge apokalipse

  Evo, i čuveni Forum u Davosu počeo je pre neki dan najviše u znaku zahteva da se spreči “klimatska apokalipsa”, a ta svetska briga napokon je počela bolje da se shvata i u Srbiji nakon protekle sedmice – kada su Beograd i još neki naši gradovi bili pod takvom mešavinom magle i smoga, da su se probili među najzagađenije u svetu.

 • Dimitrije Boarov: Virus obara cenu nafte Dimitrije Boarov: Virus obara cenu nafte

  Otkako se Kina suočila sa epidemijom koju izaziva još nedovoljno proučeni korona virus, zbog čega su “u karantinu” i neki milionski gradovi, a čitav saobraćajni protok kroz ovu ogromnu zemlju samo u desetak dana skoro je prepolovljen, cene sirove nafte na svetskim tržištima konstantno padaju.

 • Dimitrije Boarov: Iznenađenje u Hrvatskoj Dimitrije Boarov: Iznenađenje u Hrvatskoj

  U senci velike histerije koju je u Srbiji i Crnoj Gori izazvalo famozno donošenje zakona o “nacionalizaciji” delova imovine Srpske pravoslavne crkve, koji je izglasala Skupština Crne Gore u Podgorici, u Hrvatskoj je, na opšte iznenađenje, na izborima za petog predsednika ove republike – pobedio Zoran Milanović, lider levog centra i kandidat Socijaldemokratske partije iako je za protivkandidata imao Kolindu Grabar Kitarević, koju je podržala Hrvatska demokratska zajednica, stranka koja kontroliše tamošnju vlast (od Vlade, pa naniže).

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side