02.10.2019 Beograd

Jelka Jovanović: Leteći mandati

Jelka Jovanović: Leteći mandati
Socijalistička partija Srbije predlaže izmene Zakona o Narodnoj skupštini kojima bi se onemogućili trgovina mandatima i ulazak u parlament političkih grupa koje nisu učestvovale na izborima.

Odnosno, STOP preletačima koji su odlučili da priđu novim partijama i pokretima. Preletači i kupovina mandata mogu dovesti do političke nestabilnosti parlamenta, urušavanja ugleda (?) te institucije i nepoštovanja volje građana koji su glas na izborima poverili određenoj izbornoj listi, kažu predlagači i ističu opasnost od novih političkih grupacija. Od kojih, objašnjavaju, “neke nastale voljom lidera, pa i finansijskim sredstvima vanparlamentarnih stranaka ili drugih otuđenih centara moći, još više mogu da naruše ugled i rad Narodne skupštine”.

Iako se i sa drona vidi da je to “mera” protiv opozicije udružene u Savez za Srbiju, socijalisti imaju pravo u jednom – preletači urušavaju izbore. Nezavisno od toga da li je socijalista prešao u bratski SNS, demokrata preskočio predizborne barijere, pa nastavio lično “istorijsko pomirenje” sa SPS-om ili je “preleteo” kod Vuka Jeremića, čija Narodna stranka nije postojala na pređašnjim izborima. U republičkom ili kojem lokalnom parlamentu, gde je praksa preletanja postala kao dobar dan, zna se i cena mandata. U evrima i funkcijama.

U skupštinama opština i gradova Crta je posle izbora 2016. zabeležila 472 preleta, sedam odsto od ukupnog broja odbornika/ica, s tim što se ovaj politički sport sve češće upražnjava, mada očito ne brine socijaliste. Prednjače Brus i Stari grad sa po 22, Zaječar (21), Pančevo, Varvarin, Paraćin… Bezmalo polovina se udomila u SNS-u – koji je, uz put, postao parlamentarna grupacija 2008. baš zahvaljujući preletačkim pravilima. Računica Crte nije obuhvatila nedavni prelazak odbornice u Niškoj Banji iz Pokreta socijalista u – Srpsku desnicu, naizgled čudan, premda se u praktičnoj politici Vulinovih nazovi socijalista i Vacićevih krutih desničara teško uočavaju razlike. No, taj je prelet foto-robot prekrajanja izborne volje koju bi SPS da spreči jer Srpske desnice nije bilo na pređašnjim izborima.

Valja podsetiti i na politički najteže prelete; Boško Ničić je preveo Zajedno za Krajinu u SNS i zadržao poziciju gradonačelnika, a Aleksandar Senić (SDS) aterirao je dva meseca posle izbora pravo u Glavni odbor SNS-a, prevodeći usput i sve članove u Rači iz stranke bivšeg predsednika u stranku budućeg predsednika. Što je pravi politički zemljotres ili bi bio u urednim društvima iako se u izgrađenoj demokratiji tako nešto ne može zamisliti.

Nesporno, naravno, da je postizborno “upripodobljavanje” narodne volje stranačkim interesima nužno sprečiti, no to se ne rešava parcijalno, samo protiv nekih prebega, već sistemski, na dva nivoa. Prvi je ponuda kandidata koji odolevaju pozivima koji se ne odbijaju (Senić), što podrazumeva političku čestitost kakva se ovde ne praktikuje. Drugi nivo rešava se izbornim pravilima koji ističu buduće poslanike i odbornike, a ne stranke, preferencijalnim sistemom, na primer, kada se uz listu zaokruži i najpoželjniji kandidat i time unapred obaveže da zaboravi na “leteći” mandat.

autor: VV izvor: Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Mijat Lakićević: Paradigma Požega Mijat Lakićević: Paradigma Požega

  Kao što se pre tri decenije Srbija nije branila (ni odbranila) u Kninu, tako se ni danas ne brani na Cetinju nego, da izvinete, u Požegi.

 • Vladimir Gligorov: Srbija i Crna Gora Vladimir Gligorov: Srbija i Crna Gora

  Nemam nameru da pišem o političkim odnosima, a ni o crkvenim. Ne ovde, u svakom slučaju. Već o tome kako je ko prošao posle osamostaljivanja Crne Gore. Mislim da nije nerazumno pretpostaviti da bi se Crna Gora razvijala, privredno, otprilike kao i Srbija da su ostali u istoj državi. To, naravno, ne možemo znati jer je to protivčinjenična tvrdnja. Tako da je to više pretpostavka o tome koja su bila očekivanja, ako su bila, crnogorskih glasača kada su se izjašnjavali na referendumu. U svakom slučaju, očekivanja su bila da će proći bolje ako povrate sopstvenu državnost. Da li su?

 • Dragan Šutanovac: Zarobljavanje budućnosti Dragan Šutanovac: Zarobljavanje budućnosti

  Paradoksalno je da strateška dokumenta u oblasti odbrane i bezbednosti ne definišu neposredne izazove, rizike i pretnje po naciju, ali nosilac izrade tih dokumenata ipak je predložio, a Vlada usvojila, primenu koncepta totalne odbrane

 • Vladimir Pištalo: Dušu su emigranti doneli Vladimir Pištalo: Dušu su emigranti doneli

  Vidim Čarlsa Simića kao klinca u ulici Majke Jevrosime, kome je svaki čas neko govorio: – Ej, poručio ti Pera da će da te prebije.

 • Dimitrije Boarov: Klimatska i druge apokalipse Dimitrije Boarov: Klimatska i druge apokalipse

  Evo, i čuveni Forum u Davosu počeo je pre neki dan najviše u znaku zahteva da se spreči “klimatska apokalipsa”, a ta svetska briga napokon je počela bolje da se shvata i u Srbiji nakon protekle sedmice – kada su Beograd i još neki naši gradovi bili pod takvom mešavinom magle i smoga, da su se probili među najzagađenije u svetu.

 • Dimitrije Boarov: Virus obara cenu nafte Dimitrije Boarov: Virus obara cenu nafte

  Otkako se Kina suočila sa epidemijom koju izaziva još nedovoljno proučeni korona virus, zbog čega su “u karantinu” i neki milionski gradovi, a čitav saobraćajni protok kroz ovu ogromnu zemlju samo u desetak dana skoro je prepolovljen, cene sirove nafte na svetskim tržištima konstantno padaju.

 • Dimitrije Boarov: Iznenađenje u Hrvatskoj Dimitrije Boarov: Iznenađenje u Hrvatskoj

  U senci velike histerije koju je u Srbiji i Crnoj Gori izazvalo famozno donošenje zakona o “nacionalizaciji” delova imovine Srpske pravoslavne crkve, koji je izglasala Skupština Crne Gore u Podgorici, u Hrvatskoj je, na opšte iznenađenje, na izborima za petog predsednika ove republike – pobedio Zoran Milanović, lider levog centra i kandidat Socijaldemokratske partije iako je za protivkandidata imao Kolindu Grabar Kitarević, koju je podržala Hrvatska demokratska zajednica, stranka koja kontroliše tamošnju vlast (od Vlade, pa naniže).

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side