15.11.2017 Beograd

Jelka Jovanović: Ruženje izbora

Jelka Jovanović: Ruženje izbora
Nekoliko dana pre nego što stranački organi SNS odluče hoće li biti vanrednih parlamentarnih izbora zajedno sa beogradskim na proleće 2018, premijerka Ana Brnabić ih je praktično najavila, navodeći da bi promene Ustava mogle da budu važan razlog za njih.

I dodala da je “atmosfera u Skupštini trenutno sve samo ne konstruktivna”, te da je važno – zbog Ustava – “da u Skupštini budu stranke koje na najbolji način odslikavaju volju građana”.

Suprotno tvrdnji da su to razlozi “za”, u kratkoj izjavi premijerke steklo se više razloga “protiv”, pre svega sama promena Ustava koja zahteva dvotrećinsku većinu u parlamentu. Koja sada postoji, a bez obzira na trenutni odnos snaga nema Nostradamusa koji će u političkom vilajetu Srbije pouzdano prorokovati da će tako biti i nakon izbora. Kao kontraargument tu je i atmosfera u Skupštini, više nego problematična, ali ko opet može da garantuje da takva neće biti i u novom sazivu, bilo da se “slika volje građana” ponovi ili promeni na jednu ili drugu stranu? Tu atmosferu uvek kreira vladajuća većina, koja u ovom trenutku drži sve poluge moći i vlasna je, što rekao Koštunica, da stvara sve, pa i cirkus. Koji će izazvati izbore.

No, ključni razlozi “protiv” su u samom Ustavu jer nema niti jednog predviđenog razloga za vanredne izbore i, naravno, o “proveri volje građana”, opet prema Ustavu, ne odlučuju stranački organi bilo koje partije, makar i masovne kao SNS. Pa, niti jedan čovek, makar moćan kao lider SNS i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Bar dok se Ustav ne promeni. Zato će premijerka morati da se pomuči kako da predsedniku obrazloži (stranački) predlog za raspuštanje parlamenta koji u potpunosti kontrolišu. Parlamentarni cirkus, ma koliko veliki, nije dovoljan.

Dakle, čemu priča o vanrednim izborima u nevreme? Opet je moguće nekoliko razloga, počev od znamenitih teških odluka koje se, paradoksalno, najlakše provlače u vanredna predizborna vremena, kada vlastodršci jednom rukom otvaraju fabrike i semafore, a drugom potpisuju obećano u prethodnim. Ne obećano građanima. A mnogo je toga, uključujući i promenu Ustava koji će, primerice, u novim koricama teško zadržati KiM. Sem u Preambuli, uprkos volji građana da i de facto i de jure južna pokrajina to i ostane.

Najverovatnije od svega je da vlastima u Beogradu ne cvetaju ruže u smislu – natpolovične pobede. Tako nešto je natuknuo i lider SNS, a i istraživanja javnog mnjenja pokazuju da, iako razuđena i onemoćala, opozicija ima kakve-takve šanse da promeni odnos snaga – udružujući se posle izbora, ako nije u stanju pre njih. Upitno je, naravno, da li u galimatijasu opozicionih strančica i liderčića uopšte ima snage za bilo kakvo udruživanje iako i zbog tog manjka, između ostalog, vlast ima mnogo bolje izglede i u postizbornom računu. Ipak, da stvari ne krenu po zlu i Beograd se otme kontroli – što je funkcionisanje sistema glogov kolac – za svaki slučaj brojke valja podupreti, a vanredni izbori su kec iz rukava – na njima ne nastupaju Mali i Vesić već adut Vučić.

A to što je sve zajedno nova faza ruženja samih izbora političarima odavno nije važno, njima je važna samo “slika” u kojoj dominiraju.

autor: VV izvor: Novi magazin
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
 • 15.11.2017, 16:22h Svetalana (2)

  Sve nesto mislim da glavni razlog za odrzavanje vanrednih izbora i potonju promenu Ustava nije status KIM, vec davanje vecih ovlascenja Predsedniku drzave (kad vec ima stvarnu vlast, dobro je ustoliciti i formalnu).

Pročitajte i...
 • Jelka Jovanović: Lekcija No1 Jelka Jovanović: Lekcija No1

  Najbolji svetski teniser Novak Đoković proglašen je za najboljeg sportistu na planeti 2018. godine po izboru Akademije Laureus.

 • Dimitrije Boarov: Polovna Srbija Dimitrije Boarov: Polovna Srbija

  Sada kada očekujemo statističke podatke o startnom nivou prosečnih plata u Srbiji u ovoj godini posle Vladine povišice, ponovo se pokreće pitanje zašto mesečne plate u privatnim preduzećima rastu sporije nego one u “opštoj državi”.

 • Mijat Lakićević: Prizren otvoren grad Mijat Lakićević: Prizren otvoren grad

  Kažu da su pre 630 godina, posle boja na Kosovu, zvona zvonila čak u Parizu. Danas bi mir na Kosovu imao još širi odjek.

 • Dimitrije Boarov: Čekanje "velike greške" Dimitrije Boarov: Čekanje "velike greške"

  Izvesna Tatjana, mlađahna kondukterka beogradske autotransportne kuće Lasta, otpuštena je sa posla zato što ju je saobraćajna policija uhvatila pred Kikindom da vozi dabldeker autobus na redovnoj liniji Beograd – Subotica iako nema vozačku dozvolu. Ona se brani kako ume i kaže da “nikoga nije ubila” nego je samo, na molbu kolege vozača, “pomerila” spomenuti autobus sa šest putnika i pri tome nije napravila nijedan saobraćajni prekršaj.

 • Dimitrije Boarov: Antiglobalizam i njegov rep Dimitrije Boarov: Antiglobalizam i njegov rep

  Može se slobodno reći da je mnoge ljude u Srbiji šokirala vest da se Radnički savet nemačke automobilske kompanije Folksvagen pre neki dan usprotivio planovima menadžmenta ove svetski poznate firme da investira oko milijardu evra u izgradnju nove fabrike automobila u jednoj od zemalja na istoku Evrope (u igri su Srbija, Rumunija, Bugarska i Turska).

 • Jelka Jovanović: Trećepozivac u besramnoj kampanji Jelka Jovanović: Trećepozivac u besramnoj kampanji

  Hoće li tetka iz Kanade doći na ispraćaj i šta si radio devedesetih kad se pucalo, najčešći su komentari brojnih čitalaca posle najave ministra odbrane Aleksandra Vulina da će se prijaviti na 15-dnevnu vojnu obuku 600 muškaraca za rezervni sastav, koji, što zbog prigovora savesti, što zbog zakonske suspenzije redovnog vojnog roka, nisu imali prilike da ovladaju ratnim veštinama.

 • Dimitrije Boarov: Aritmetika zaostajanja Dimitrije Boarov: Aritmetika zaostajanja

  Ovogodišnji Kopaonik biznis forum imao je žučnu predigru koju je pokrenuo doskorašnji ministar finansija Dušan Vujović svojim prilogom za reviju ovog skupa, koji je preneo beogradski NIN (28. februara).

Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side