15.11.2017 Beograd

Jelka Jovanović: Ruženje izbora

Jelka Jovanović: Ruženje izbora
Nekoliko dana pre nego što stranački organi SNS odluče hoće li biti vanrednih parlamentarnih izbora zajedno sa beogradskim na proleće 2018, premijerka Ana Brnabić ih je praktično najavila, navodeći da bi promene Ustava mogle da budu važan razlog za njih.

I dodala da je “atmosfera u Skupštini trenutno sve samo ne konstruktivna”, te da je važno – zbog Ustava – “da u Skupštini budu stranke koje na najbolji način odslikavaju volju građana”.

Suprotno tvrdnji da su to razlozi “za”, u kratkoj izjavi premijerke steklo se više razloga “protiv”, pre svega sama promena Ustava koja zahteva dvotrećinsku većinu u parlamentu. Koja sada postoji, a bez obzira na trenutni odnos snaga nema Nostradamusa koji će u političkom vilajetu Srbije pouzdano prorokovati da će tako biti i nakon izbora. Kao kontraargument tu je i atmosfera u Skupštini, više nego problematična, ali ko opet može da garantuje da takva neće biti i u novom sazivu, bilo da se “slika volje građana” ponovi ili promeni na jednu ili drugu stranu? Tu atmosferu uvek kreira vladajuća većina, koja u ovom trenutku drži sve poluge moći i vlasna je, što rekao Koštunica, da stvara sve, pa i cirkus. Koji će izazvati izbore.

No, ključni razlozi “protiv” su u samom Ustavu jer nema niti jednog predviđenog razloga za vanredne izbore i, naravno, o “proveri volje građana”, opet prema Ustavu, ne odlučuju stranački organi bilo koje partije, makar i masovne kao SNS. Pa, niti jedan čovek, makar moćan kao lider SNS i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Bar dok se Ustav ne promeni. Zato će premijerka morati da se pomuči kako da predsedniku obrazloži (stranački) predlog za raspuštanje parlamenta koji u potpunosti kontrolišu. Parlamentarni cirkus, ma koliko veliki, nije dovoljan.

Dakle, čemu priča o vanrednim izborima u nevreme? Opet je moguće nekoliko razloga, počev od znamenitih teških odluka koje se, paradoksalno, najlakše provlače u vanredna predizborna vremena, kada vlastodršci jednom rukom otvaraju fabrike i semafore, a drugom potpisuju obećano u prethodnim. Ne obećano građanima. A mnogo je toga, uključujući i promenu Ustava koji će, primerice, u novim koricama teško zadržati KiM. Sem u Preambuli, uprkos volji građana da i de facto i de jure južna pokrajina to i ostane.

Najverovatnije od svega je da vlastima u Beogradu ne cvetaju ruže u smislu – natpolovične pobede. Tako nešto je natuknuo i lider SNS, a i istraživanja javnog mnjenja pokazuju da, iako razuđena i onemoćala, opozicija ima kakve-takve šanse da promeni odnos snaga – udružujući se posle izbora, ako nije u stanju pre njih. Upitno je, naravno, da li u galimatijasu opozicionih strančica i liderčića uopšte ima snage za bilo kakvo udruživanje iako i zbog tog manjka, između ostalog, vlast ima mnogo bolje izglede i u postizbornom računu. Ipak, da stvari ne krenu po zlu i Beograd se otme kontroli – što je funkcionisanje sistema glogov kolac – za svaki slučaj brojke valja podupreti, a vanredni izbori su kec iz rukava – na njima ne nastupaju Mali i Vesić već adut Vučić.

A to što je sve zajedno nova faza ruženja samih izbora političarima odavno nije važno, njima je važna samo “slika” u kojoj dominiraju.

autor: VV izvor: Novi magazin
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
 • 15.11.2017, 16:22h Svetalana (2)

  Sve nesto mislim da glavni razlog za odrzavanje vanrednih izbora i potonju promenu Ustava nije status KIM, vec davanje vecih ovlascenja Predsedniku drzave (kad vec ima stvarnu vlast, dobro je ustoliciti i formalnu).

Pročitajte i...
 • Nataša Vučković: EU i ZB – šta nas čeka posle izbora u EU? Nataša Vučković: EU i ZB – šta nas čeka posle izbora u EU?

  Izbori za Evropski parlament biće iduće godine ozbiljan ispit za evropski projekat. Kakva će biti Unija posle izbora pitanje je brojnih konferencija i analiza u Evropi i van nje.

 • Nadežda Gaće: “Nikada nam nije bilo gore” Nadežda Gaće: “Nikada nam nije bilo gore”

  Negde 1988. Milošević je postao apsolutni lider Srbije. Te godine obračunava se i sa autonomijom Vojvodine i najavljuje slično za Kosovo i Crnu Goru, ali i za ostale koji se ne slažu s njim.

 • Dimitrije Boarov: Piketijev manifest Dimitrije Boarov: Piketijev manifest

  Paralelno sa famoznim protestom Žutih prsluka u Francuskoj, koji neki analitičari smatraju protestom sitne buržoazije protiv one krupne (dakle, vidom sukoba na desnici), u Parizu je, sa neke vrste “leve obale” javne scene, lansiran i Manifest za demokratizaciju Evrope, koji je sačinila grupa intelektualaca na čelu sa ovde veoma poznatim ekonomskim istoričarem Tomom Piketijem i manje poznatim Antoanom Vošeom.

 • Vladimir Gligorov: Kosovske carine Vladimir Gligorov: Kosovske carine

  Ako sam dobro razumeo, Kosovo carini uvoz iz Srbije, i Bosne i Hercegovine, po stopi od 100 odsto.

 • Jelka Jovanović: Krvave košulje i milioni Jelka Jovanović: Krvave košulje i milioni

  Pre 22 godine koleginica S. Č. je, izveštavajući sa protesta tadašnje opozicije – slične današnjoj i po idejnoj šarolikosti i po organizacionim ne/sposobnostima – napisala da se na kišoviti i hladni Đurđic okupilo tridesetak hiljada ljudi.

 • Momčilo Pantelić: Poredak a la kart Momčilo Pantelić: Poredak a la kart

  Uspelo je Donaldu Trampu da uzvrpolji i božićni spokoj. Kako u Americi tako i izvan nje. Pa i u nekim krajevima koji se prigodno drže drugačijih kalendara.

 • Nadežda Gaće: Zašto baš uvek dajemo autogolove Nadežda Gaće: Zašto baš uvek dajemo autogolove

  Čini mi se da nam neprijatelji i nisu potrebni jer sami sebi štetimo više. Mnogi naši mediji, političari, intelektualci i “intelektualci” sa malih ekrana utrkuju se u otkrivanju zavera i neprijatelja: “Ameri obučavaju Šiptare za rat protiv Srba”, “Britanski ambasador je najveći zaverenik i direktni eksponent sve-svetske borbe protiv Srbije”, “Impotentna Evropa, koja se raspada, šuruje sa Prištinom protiv nas”, “Između Putina i Tačija postoji tajna veza” , “Susedi se udružuju protiv nas”…

Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side