20.11.2019 Beograd

Jelka Jovanović: Šta nam se desilo?

Jelka Jovanović: Šta nam se desilo?
Šta se desilo da je društvo postalo jezivo?

Tako je/se savetnica za medije predsednika Srbije Suzana Vasiljević zapitala, zgrožena brojnim komentarima čiji su autori u najmanju ruku bagatelisali iznenada narušeno zdravstveno stanje predsednika. A bilo je i onih koji su prizivali smrt, seirili nad nemoći najmoćnijeg. Šta nam se zaista desilo, pa da deo naroda koji voli da se diči saosećajnošću iskaže očitu bezosećajnost? Ko je kriv i ima li pravih u opštem ubijanju pristojnosti?

Nedopustive su, nema spora, sve te ružne reči; čak i ratna pravila – tako sladostrasno kršena u poslednjem balkanskim ratovima! – nalažu negu ranjenika iz protivničkog tabora, brane torturu zarobljenika, silovanja... U miru građanski bon-ton nalaže da, ako nećete da se makar kurtoazno raspitate za nečije zdravlje – bar prećutite zlokobnu misao. No, i pored toga, “nešto” nam se desilo. To nešto je više nego očigledno: manjak dobrih emocija i osećaja za meru, gubitak empatije, gotovo svuda i na svakom mestu. Ko ne veruje, neka se osvrne oko sebe u gradskom prevozu; neće videti osmeh na licima ljudi. Ili neka se seti koliko je puta u širokom luku zaobišao/la ili jednostavno okrenuo/la glavu od nekoga kome je pomoć očigledno potrebna. Bez trunke stida.

A i što bi se stideli, sledi pitanje? Svakog dana naslovnice tabloida ljude bombarduju uvredama zdravog razuma i rečima koje su davno prevazišle pridev ružne, pa i namerama lišenim svakog drugog smisla sem zatiranja. Isto je sa bar dve televizije s nacionalnim frekvencijama koje otvoreno propagiraju krv, suze i seks u tzv. rijaliti programima, a u tzv. informativnim mržnju spram svakoga ko se usudi da izgovori nešto drugačije od onoga kako treba da se misli. Dovoljno je zaviriti u brojna javna pisma njihovih čelnika.

Skupština, kao najviši predstavnički dom i u svakom društvu ogledalo demokratije, postala je poligon primitivizma koji diktiraju perjanice vladajuće stranke i njihovi sledbenici. Reč lopovi je u toj atmosferi postala milozvučna jer je “na drugoj strani”, u sali i van nje, smešten ološ, govnari, ustaške ku.ve, šiptarski plaćenici, pa pišoje, ludojko, za koje je rezervisana “ludara” ili “buvara”, mada sa može i po kratkom postupku – po Miloševom zakoniku.

Van Skupštine nije bolje. Pa i predsednik odavno nema mere u javnom ophođenju, čak ni prema sopstvenim službenicima poput Zorana Drobnjaka, a o političkim protivnicima, kritičkim novinarima i uopšte kritički nastrojenim ljudima da ne govorimo. Uostalom, on je u javnu orbitu lansirao tu sada prokazanu reč zavitlavanje, a i mnogo gorih. Ponekad uz osmeh nadmoći, ponekad podsmešljivo, ponekad preteći. Na nesreću, ni “protivnici” ne ostaju dužni, pa sve češće uzvraćaju, posebno na Tviteru, koji je za jedne postao poligon za razbuktavanje mržnje, a za druge utočište iz kojeg sipaju otrov.

Eto, to nam se desilo, postali smo ljudi zatrovani njihovim otrovom i gnevom. Ne svi, ima i u vlasti pristojnih ljudi, ali oni su nevidljivi, suvišni u javnoj orbiti koja preferira loše misli i uvrede, što teže to bolje.

autor: VV izvor: Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Dragan Markovina: Srećan ti rođendan, Republiko Dragan Markovina: Srećan ti rođendan, Republiko

  Zemlja koja je stvorena u Jajcu 29. novembra 1943. imala je, svi smo toga bolno svjesni, mnoge promašaje i ugrađeni rok trajanja, ali je nastala kao plod zajedničke borbe jugoslavenskih naroda, na ispravnoj strani povijesti, sa snovima o pravednom i modernom društvu, što su činjenice na koje moramo biti ponosni, uzimajući najbolje od njenog nasljeđa za budućnost i odbacujući najgore

 • Dimitrije Boarov: Privredni rast Dimitrije Boarov: Privredni rast

  Prikazujući prošle sedmice najnovije izdanje mesečne publikacije “Makroekonomske analize i trendovi” (MAT), direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević izneo je procenu da će privredni rast Srbije ove godine iznositi najmanje 3,8 odsto i da je glavni doprinos ovom uzletu BDP-a u drugom polugodištu (posle skromnog rasta u prvom) dalo uvođenje u račun dodate vrednosti koju je stvorila izgradnja gasovoda “Turski tok”.

 • Dimitrije Boarov: U čast guvernera Avramovića Dimitrije Boarov: U čast guvernera Avramovića

  Rekao bih da se napokon i Srpska akademija nauka na neki način “odužila” svom pokojnom dopisnom članu Dragoslavu Avramoviću, čuvenom guverneru NBS, koji je 24. januara 1994. u jednom danu zaustavio fantastičnu hiperinflaciju u SR Jugoslaviji, koja je dostigla brzinu od preko 62 odsto rasta cena dnevno.

 • Mijat Lakićević: Puška Mijat Lakićević: Puška

  Ako neka puška u poslednjem činu ove srpske drame pukne, onda to sigurno neće biti NIN-ova, snajperska, nego ona Putinova, obrenovićevska.

 • Dimitrije Boarov: Vesela afera Dimitrije Boarov: Vesela afera

  Posle niza afera koje su uzdrmale aktuelni vrh vlasti, protekle sedmice iskrsla je još jedna koja, za razliku od svih ostalih, ima vrlo naglašenu humornu dimenziju – afera prodaje famoznog Univerziteta Megatrend.

 • Mijat Lakićević: Paradigma Požega Mijat Lakićević: Paradigma Požega

  Kao što se pre tri decenije Srbija nije branila (ni odbranila) u Kninu, tako se ni danas ne brani na Cetinju nego, da izvinete, u Požegi.

 • Vladimir Gligorov: Trideset godina Vladimir Gligorov: Trideset godina

  Pre trideset godina osnovana je Demokratska stranka. Prošlo je dovoljno vremena za valjanu istoriju nastanka i početnog delanja stranke. S moje tačke gledišta, stranka je ispunila zadatak 10 godina kasnije, kada je padao Miloševićev režim. Kada je nastala, vlast je bila u usponu, a opozicija je bila razjedinjena. Tako da je valjalo čekati da se režim i ne mali deo opozicije polako uruše da bi došlo vreme za demokrate.

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side