06.03.2019 Beograd

Jelka Jovanović: Trećepozivac u besramnoj kampanji

Jelka Jovanović: Trećepozivac u besramnoj kampanji
Hoće li tetka iz Kanade doći na ispraćaj i šta si radio devedesetih kad se pucalo, najčešći su komentari brojnih čitalaca posle najave ministra odbrane Aleksandra Vulina da će se prijaviti na 15-dnevnu vojnu obuku 600 muškaraca za rezervni sastav, koji, što zbog prigovora savesti, što zbog zakonske suspenzije redovnog vojnog roka, nisu imali prilike da ovladaju ratnim veštinama.

Ovi komentari su jasne aluzije na Vulinovu aferu s kupovinom stana koja je ostala bez epiloga, pošto za navodnu pozajmicu navodne ženine tetke iz Kanade ministar nije kažnjen za skrivanje tih 200.000 evra u imovinskoj karti. Drugi je komplikovaniji i osvetljava ponašanje Vulina i danas i tokom ratova devedesetih, kada je kao junoša u punoj snazi – inkorporiran u najvišu vlast kao član kontroverznog JUL-a Mirjane Marković, otuda i ironično pitanje ide li u JULsku klasu – bio van borbenih redova za koje se zdušno zalagao. Navodno, odbili su ga jer je bilo previše dobrovoljaca (?!), a u redovan saziv nije mogao pošto je bio oslobođen služenja redovnog vojnog roka. Nesposoban, kako bi narod nemilosrdno kazao. Da li zbog ravnih tabana ili velike dioptrije, nije bitno; tek nije omirisao kasarnu, pa je pametovanje tipa “ako mogu ja da idem i dam 15 dana svog života, zašto ne bi neko drugi, tu nema opravdanja”, najblaže rečeno besprizorno.

Predistorija je važna tek za osvetljavanje lika i dela jedne od najčudnovatijih političkih figura Srbije, ali ne bi bila presudna da ovaj trećepozivac bez vojne knjižice nije iznebuha najavljenu vojnu obuku iskoristio na najvulgarniji način, optužujući 200.000 građana za manjak patriotizma, što je bez sumnje Vulinov kontekst, posebno za prigovarače savesti. No, Vulin se nije zadržao samo na vređanju onih koji su opravdano van rezerve već je na 15-dnevnoj obuci koju će lično uveličati kad mu lekari potvrde vojnu sposobnost (?!) praktično zasnovao koncept nove strategije odbrane i bezbednosti, suprotan važećem, koji se zasniva na profesionalnoj vojsci.

Pri tome je najmanje bitno što je prevideo sitnicu da bi tim tempom, 600 na godinu, sadašnji vojno neobučeni (rezervisti) stigli na red za tri i zamašan kusur vekova! Mnogo je bitnije što nijednom rečju ni on, a još manje nadležni oficiri, nisu objasnili svrsishodnost i cenu tog sistema. A i vrapci znaju da neko ko je za 15 dana stekao “vojni sertifikat” u ratu nije ništa drugo do glineni golub, posebno u modernim uslovima ratovanja, kada je onaj koji cilja daleko izvan vidnog polja gađanog. Svejedno je ima li uniformu ili ne jer nema te “specijalističke obuke”, kako je gromopucatelno najavljuje ministar, koja će ga za 15 dana osposobiti za izbegavanje i/ili navođenje projektila. Za to služe visoke vojne škole koje su, naočigled Generalštaba, Vulinovom intervencijom u odbrambeni sistem obesmišljene.

Ako se pak vulinovska obuka shvati kao povratak redovnog vojnog roka, to udruženo sa već rečenim ne/patriotskim kontekstom miriše na pripremu za neki rat. Protiv koga, s kim i sa čim, očito se krije duboko u Vulinovoj glavi, pripravnoj vazda da druge ljude i tuđu decu gurne na front, ubeđujući ih besramno da je i on jedan od njih.

autor: VV izvor: Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Momčilo Pantelić: Zahuktava se opet Momčilo Pantelić: Zahuktava se opet

  Predstojeći izbori biće referendum o njemu. On je lider koji je okupirao javni prostor, pa kao da ne postoji nijedna tema koja se masovnije i sudbinskije tretira od podržavanja i osporavanja njegovog lika i dela. Da li je dotični zaista borac protiv elite zarad prosperiteta zapostavljenih slojeva, kako se diči, ili samo vulgarni narcis koji ne poštuje vladavinu zakona i institucije?

 • Vladimir Gligorov: Dve Srbije Vladimir Gligorov: Dve Srbije

  Ovo zapravo važi za veći deo Balkana, posebno kada je reč o preostalim zemljama nastalim iz bivše Jugoslavije, a koje nisu članice Evropske unije – jedni ostaju, a drugi odlaze. Po čemu se razlikuju?

 • Momčilo Pantelić: Izazovna demografija Momčilo Pantelić: Izazovna demografija

  Vratite se tamo odakle ste došle, odbrusio je nedavno Donald Tramp kvartetu parlamentarki, kritičarkama njegove politike. Sebi je, tako, obezbedio mesto u budućoj antologiji iskaza kojima su šefovi država udarili na sopstveni poredak.

 • Dimitrije Boarov: Kotlovi za pretakanje gubitaka Dimitrije Boarov: Kotlovi za pretakanje gubitaka

  Ako pogledate udarne privredne vesti ono malo preostalih medija koji nisu pod kontrolom vladajuće koalicije, objavljenih u poslednjih desetak dana, videćete da su računi koje građanima Srbije ispostavljaju republička javna preduzeća i velike kompanije u većinskom državnom vlasništvu sve papreniji: Srbijagasu otpisana dugovanja prema državi u ukupnom iznosu od 141 milijardu dinara; prošlogodišnje državne subvencije Kompaniji Fijat Krajsler automobili u Kragujevcu iznosile su 2,75 milijardi dinara; slovenačka avio-firma Adrija ervejz prijavila je beogradskog avio-prevoznika Er Srbija nadležnoj evropskoj komisiji zbog velikog nedozvoljenog subvencioniranja firme u kojoj je većinski vlasnik; Elektroprivreda Srbije (EPS), prema nedavno objavljenom finansijskom izveštaju, prošle godine je zabeležila gubitak od 1,3 milijarde dinara.

 • Ivan Jovanović: Šta je srpska kulturna politika u 21. veku? Ivan Jovanović: Šta je srpska kulturna politika u 21. veku?

  Ovo bi bilo pitanje od milion dolara, i to ne samo za 21. već i za prethodne vekove i istorijske okolnosti, da kultura iole nešto vredi u Srbiji.

 • Vladimir Gligorov: Moderna monetarna teorija Vladimir Gligorov: Moderna monetarna teorija

  Ovo ne mora da bude od neposrednog interesa, ali je svakako zanimljivo, posebno sada kada se raspravlja o merama monetarne politike u Vašingtonu i Frankfurtu. I u svim drugim centralnim bankama, ali ove dve su najvažnije.

 • Dževad Sabljaković: Lahor i hlad Dževad Sabljaković: Lahor i hlad

  "Pažnja! Pažnja! Vrućine koje podnosimo su opasne. Pijte što više tečnosti. Održavajte kontakt sa svojim bližnjima. Ako nekom u vašoj blizini nije dobro, pritecite mu u pomoć...", čulo se sa zvučnika u pariškom metrou u danima julske vreline, canicule, kad se živa u termometru popela do 42,6°C, rekordnog stepena otkad se temperatura mjeri.

Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side