22.09.2011 Beograd

Malo nade

Malo nade
Slutnje da će se afera s nabavkom vakcina protiv svinjskog gripa okončati zvučnim hapšenjima dobile su potvrdu po povratku u Srbiju Svetlane Vukajlović, nekadašnje direktorke Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje. Pod optužbom da su učestvovali u malverzacijama policija je uhapsila i Vladimira Gravara, direktora kompanije „Jugohemija farmacija“, i Ljubomira Pavićevića, direktora „Detapa“, firmi koje su učestvovale u nabavci vakcina.

O pouzdanim saznanjima da su troje uhapšenih nosioci malverzacija u kupovini Novartisovog cepiva neumesno je govoriti, jer taj deo odgovornosti i obaveza pripada isključivo policiji i sudu. Kao i procena da li je krug zatvoren ili smo prisustvovali tek prvom činu lišavanja slobode čiji bi nastavak mogao da iznedri nove detalje i stara imena u priči o čuvenom virusu H1N1.

Prethodni broj Novog magazina dogurao je u prodaji tek do „pola života“, a svojevrsna najava sleda događaja u tekstu pod naslovom „Kako su nas navukli na vakcinu“ pokazala se tačnom. Ne bavimo se ovde ni sobom ni potvrdom saznanja koja smo objavili, već činjenicom da drugačije, bez hapšenja, jednostavno nije moglo da bude. I, naravno, da nije moglo ukoliko država činjenjem želi da pruži potporu tvrdnji da će suzbiti korupciju u zemlji. Ujedno, dvojica visokih zvaničnika, aktuelni ministar zdravlja i tužilac za organizovani kriminal, odavno su rekli da malverzacija s nabavkom vakcina jeste bilo. Tu spekulacije niti pomažu, niti su u stanju da odmognu.

Optužnica je opravdala računicu prema kojoj je država direktno oštećena za iznos od preko milion evra, a protkana je gotovo nezamislivim okolnostima, poput one da je bezmalo polovina vakcina, tačno 395.000, nabavljena punih 15 dana pošto je Vlada Srbije naložila obustavu dalje nabavke. Ni igranje sa cenom cepiva, međusobnim dogovorima nabavljača i avansnim uplatama izvesno neće biti zahtevno dokazati.

U nekoliko desetina sati slile su se i informacije o podizanju optužnice protiv bivšeg direktora JP „Putevi Srbije“ Branka Jocića zbog zloupotreba sredstava dobijenih od Evropske banke o hapšenju pripadnika BIA i Žandarmerije koji su učestvovali u pobuni Jedinice za specijalne operacije u Beogradu 2001. godine obnavljanju suđenja nekadašnjem ministru odbrane SCG Prvoslavu Daviniću pod optužbom da je nezakonito sklopio ugovor sa Izraelcima o zakupu satelita, o hapšenju drugog čoveka Fudbalskog saveza Srbije zbog malverzacija, oduzimanju imovine stečene kriminalom, čime je Srbija, umesto uobičajenih gubitaka, ostvarila „dobit“ od 300 miliona evra. Ako je namera vlasti da gotovo sinhronizovanim policijskim akcijama u građanima osveži užegli optimizam da se i u ovoj državi mora pošteno, efikasno i odgovorno, onda je pola puta pređeno. Do pravog poverenja je, ipak, neminovno načiniti još nekoliko velikih koraka. Pre svega oribati naslage afera koje nam neće dozvoliti da na dobar način nastavimo dalje.

Sve u svemu, pregršt zanimljivih informacija i, moglo bi se zaključiti, događaja koji bi mogli da sugerišu veliko čišćenje Srbije. Naravno, ne ekološko.

autor: Vojislav Tufegdžić izvor: Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Vladimir Gligorov: Berza Vladimir Gligorov: Berza

  Zašto bankarske krize imaju veći negativan efekat od berzanskih kriza? Ovo je zanimljivo upravo sada kada je došlo do značajne korekcije u berzanskim vrednostima. Poređenja radi, panika iz 1987, pošto je došlo do velikog gubitka vrednosti akcija, bila je kratkotrajna i nije imala gotovo nikakav uticaj na privredna kretanja.

 • Mijat Lakićević: Davos, svetski, a srpski Mijat Lakićević: Davos, svetski, a srpski

  Da je Davos bio dve nedelje ranije, predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću bi čestitali na makroekonomskoj stabilizaciji i pitali ga za investicione mogućnosti; ovako će ga prepoznavati kao čoveka iz zemlje u kojoj je nedavno ubijen opozicioni lider.

 • Momčilo Pantelić: Manje glave, veće glavobolje Momčilo Pantelić: Manje glave, veće glavobolje

  Toliko smo napredovali da takoreći više nemamo kud, pa smo sasvim blizu – kraju sveta. Ovako nešto bar sugeriše Sat sudnjeg dana, kojim se u Biltenu atomskih naučnika meri koliko nam još sumanutosti fali do nuklearnog Armagedona.

 • Dimitrije Boarov: Nezavisnost sudstva Dimitrije Boarov: Nezavisnost sudstva

  U jednom od izveštaja iz Bukurešta, gde je, navodno, oko 50.000 ljudi proteklog vikenda demonstriralo protiv korupcije u političkim vrhovima, zapazio sam detalj da su tamošnji tužioci zaduženi za borbu protiv korupcije od 2006. godine do danas na suđenje poslali 72 člana parlamenta.

 • Nadežda Gaće: Prostaklukom i neodgovornošću do tona Nadežda Gaće: Prostaklukom i neodgovornošću do tona

  U Srbiji već dugo postoji ogromna tolerantnost prema prostoti i, posebno, verbalnim prostaklucima.

 • Momčilo Pantelić: Sve manje nevinih Momčilo Pantelić: Sve manje nevinih

  Zlatna olimpijska medalja u hokeju najveća je pobeda Rusa posle američkih predsedničkih izbora 2016.

 • Mijat Lakićević: State capture Mijat Lakićević: State capture

  Zarobljena država. Tako je Evropska unija u svom najnovijem dokumentu o stanju u našem regionu, Strategiji za Zapadni Balkan, okarakterisala prilike u Srbiji. Doduše, i u drugim zemljama ovog podneblja, ali da se mi zadržimo u svom dvorištu.

Preporuke prijatelja
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side Zemunske kapije studenti bmw