22.09.2011 Beograd

Malo nade

Malo nade
Slutnje da će se afera s nabavkom vakcina protiv svinjskog gripa okončati zvučnim hapšenjima dobile su potvrdu po povratku u Srbiju Svetlane Vukajlović, nekadašnje direktorke Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje. Pod optužbom da su učestvovali u malverzacijama policija je uhapsila i Vladimira Gravara, direktora kompanije „Jugohemija farmacija“, i Ljubomira Pavićevića, direktora „Detapa“, firmi koje su učestvovale u nabavci vakcina.

O pouzdanim saznanjima da su troje uhapšenih nosioci malverzacija u kupovini Novartisovog cepiva neumesno je govoriti, jer taj deo odgovornosti i obaveza pripada isključivo policiji i sudu. Kao i procena da li je krug zatvoren ili smo prisustvovali tek prvom činu lišavanja slobode čiji bi nastavak mogao da iznedri nove detalje i stara imena u priči o čuvenom virusu H1N1.

Prethodni broj Novog magazina dogurao je u prodaji tek do „pola života“, a svojevrsna najava sleda događaja u tekstu pod naslovom „Kako su nas navukli na vakcinu“ pokazala se tačnom. Ne bavimo se ovde ni sobom ni potvrdom saznanja koja smo objavili, već činjenicom da drugačije, bez hapšenja, jednostavno nije moglo da bude. I, naravno, da nije moglo ukoliko država činjenjem želi da pruži potporu tvrdnji da će suzbiti korupciju u zemlji. Ujedno, dvojica visokih zvaničnika, aktuelni ministar zdravlja i tužilac za organizovani kriminal, odavno su rekli da malverzacija s nabavkom vakcina jeste bilo. Tu spekulacije niti pomažu, niti su u stanju da odmognu.

Optužnica je opravdala računicu prema kojoj je država direktno oštećena za iznos od preko milion evra, a protkana je gotovo nezamislivim okolnostima, poput one da je bezmalo polovina vakcina, tačno 395.000, nabavljena punih 15 dana pošto je Vlada Srbije naložila obustavu dalje nabavke. Ni igranje sa cenom cepiva, međusobnim dogovorima nabavljača i avansnim uplatama izvesno neće biti zahtevno dokazati.

U nekoliko desetina sati slile su se i informacije o podizanju optužnice protiv bivšeg direktora JP „Putevi Srbije“ Branka Jocića zbog zloupotreba sredstava dobijenih od Evropske banke o hapšenju pripadnika BIA i Žandarmerije koji su učestvovali u pobuni Jedinice za specijalne operacije u Beogradu 2001. godine obnavljanju suđenja nekadašnjem ministru odbrane SCG Prvoslavu Daviniću pod optužbom da je nezakonito sklopio ugovor sa Izraelcima o zakupu satelita, o hapšenju drugog čoveka Fudbalskog saveza Srbije zbog malverzacija, oduzimanju imovine stečene kriminalom, čime je Srbija, umesto uobičajenih gubitaka, ostvarila „dobit“ od 300 miliona evra. Ako je namera vlasti da gotovo sinhronizovanim policijskim akcijama u građanima osveži užegli optimizam da se i u ovoj državi mora pošteno, efikasno i odgovorno, onda je pola puta pređeno. Do pravog poverenja je, ipak, neminovno načiniti još nekoliko velikih koraka. Pre svega oribati naslage afera koje nam neće dozvoliti da na dobar način nastavimo dalje.

Sve u svemu, pregršt zanimljivih informacija i, moglo bi se zaključiti, događaja koji bi mogli da sugerišu veliko čišćenje Srbije. Naravno, ne ekološko.

autor: Vojislav Tufegdžić izvor: Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Ivana Pejčić: Vatra koja je ogolila sve Ivana Pejčić: Vatra koja je ogolila sve

  Tri izgubljena ljudska života tragičan su epilog katastrofalnog požara u Novom Pazaru. Pred očima nemoćnih komšija, brojnih građana i samih vatrogasaca, na terasi na trećem spratu nesrećnim ženama je očajnički trebala pomoć. Iako su svi isto tako očajnički želeli da pomognu – nisu mogli. Nisu mogli jer nisu imali čime.

 • Mijat Lakićević: Na granici Mijat Lakićević: Na granici

  Vrednoća predsednika Srbije već je postala legendarna. To što on sam može da obiđe za jedan dan, ne mogu desetorica drugih. Čovek prosto ruši zakone fizike. Ali sad će se izgleda naći pred istinskim iskušenjem.

 • Dimitrije Boarov: Lopovi i javna dobra Dimitrije Boarov: Lopovi i javna dobra

  Samo naizgled deluje paradoksalno da u zemlji kakva je Srbija ima toliko zagovornika širenja javne svojine, mada nas stalno sustižu vesti kako se bezočno ne samo zloupotrebljavaju nego i bukvalno kradu, pa i uništavaju mnoga javna dobra “pod zaštitom države”.

 • Vladimir Gligorov: Kineske investicije Vladimir Gligorov: Kineske investicije

  O tome sam pisao više puta. Ali kako raste interes da se razumeju kineske namere na Balkanu i u Evropi, možda da sažmem kako ih ja vidim

 • Dimitrije Boarov: Radničko akcionarstvo Dimitrije Boarov: Radničko akcionarstvo

  Kriza u pulskom brodogradilištu Uljanik, koje nije u stanju da isplati julske plate za oko 4.500 zaposlenih u svom “škveru” i u riječkom brodogradilištu “3. maj” (koje je pre koju godinu “kupilo” hrvatskim državnim parama, to jest preko kojeg je dokapitalizovano državnim parama u jednoj zamaskiranoj dotacionoj operaciji), ima niz klasičnih karakteristika finansijskog sloma jednog velikog preduzeća, ali i nekoliko specifičnosti koje zaslužuju pažnju i srpske javnosti.

 • Vladimir Gligorov: Međunarodna konferencija Vladimir Gligorov: Međunarodna konferencija

  Ne mogu da kažem da razumem gospodu Vučića i Dačića, već ovaj drugi sada najavljuje međunarodnu konferenciju o Kosovu, drugi Dejton takoreći. Na njoj će, ako sam to dobro razumeo, da se dogovori razgraničenje Srbije od Kosova.

 • Dimitrije Boarov: Šta nas čeka Dimitrije Boarov: Šta nas čeka

  Ovih dana naglo je zahladilo i u Srbiji, što samo po sebi ne mora biti loše, ukoliko ovaj neprijatni meteorološki talas bar malo ohladi i preterana ekonomska očekivanja koja šire naši zvaničnici, a koja su sintetizovana u političkoj poruci da dolazi “zlatno doba” za građane i penzionere.

Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
Zlatiborac
credi agricole
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side