22.09.2011 Beograd

Malo nade

Malo nade
Slutnje da će se afera s nabavkom vakcina protiv svinjskog gripa okončati zvučnim hapšenjima dobile su potvrdu po povratku u Srbiju Svetlane Vukajlović, nekadašnje direktorke Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje. Pod optužbom da su učestvovali u malverzacijama policija je uhapsila i Vladimira Gravara, direktora kompanije „Jugohemija farmacija“, i Ljubomira Pavićevića, direktora „Detapa“, firmi koje su učestvovale u nabavci vakcina.

O pouzdanim saznanjima da su troje uhapšenih nosioci malverzacija u kupovini Novartisovog cepiva neumesno je govoriti, jer taj deo odgovornosti i obaveza pripada isključivo policiji i sudu. Kao i procena da li je krug zatvoren ili smo prisustvovali tek prvom činu lišavanja slobode čiji bi nastavak mogao da iznedri nove detalje i stara imena u priči o čuvenom virusu H1N1.

Prethodni broj Novog magazina dogurao je u prodaji tek do „pola života“, a svojevrsna najava sleda događaja u tekstu pod naslovom „Kako su nas navukli na vakcinu“ pokazala se tačnom. Ne bavimo se ovde ni sobom ni potvrdom saznanja koja smo objavili, već činjenicom da drugačije, bez hapšenja, jednostavno nije moglo da bude. I, naravno, da nije moglo ukoliko država činjenjem želi da pruži potporu tvrdnji da će suzbiti korupciju u zemlji. Ujedno, dvojica visokih zvaničnika, aktuelni ministar zdravlja i tužilac za organizovani kriminal, odavno su rekli da malverzacija s nabavkom vakcina jeste bilo. Tu spekulacije niti pomažu, niti su u stanju da odmognu.

Optužnica je opravdala računicu prema kojoj je država direktno oštećena za iznos od preko milion evra, a protkana je gotovo nezamislivim okolnostima, poput one da je bezmalo polovina vakcina, tačno 395.000, nabavljena punih 15 dana pošto je Vlada Srbije naložila obustavu dalje nabavke. Ni igranje sa cenom cepiva, međusobnim dogovorima nabavljača i avansnim uplatama izvesno neće biti zahtevno dokazati.

U nekoliko desetina sati slile su se i informacije o podizanju optužnice protiv bivšeg direktora JP „Putevi Srbije“ Branka Jocića zbog zloupotreba sredstava dobijenih od Evropske banke o hapšenju pripadnika BIA i Žandarmerije koji su učestvovali u pobuni Jedinice za specijalne operacije u Beogradu 2001. godine obnavljanju suđenja nekadašnjem ministru odbrane SCG Prvoslavu Daviniću pod optužbom da je nezakonito sklopio ugovor sa Izraelcima o zakupu satelita, o hapšenju drugog čoveka Fudbalskog saveza Srbije zbog malverzacija, oduzimanju imovine stečene kriminalom, čime je Srbija, umesto uobičajenih gubitaka, ostvarila „dobit“ od 300 miliona evra. Ako je namera vlasti da gotovo sinhronizovanim policijskim akcijama u građanima osveži užegli optimizam da se i u ovoj državi mora pošteno, efikasno i odgovorno, onda je pola puta pređeno. Do pravog poverenja je, ipak, neminovno načiniti još nekoliko velikih koraka. Pre svega oribati naslage afera koje nam neće dozvoliti da na dobar način nastavimo dalje.

Sve u svemu, pregršt zanimljivih informacija i, moglo bi se zaključiti, događaja koji bi mogli da sugerišu veliko čišćenje Srbije. Naravno, ne ekološko.

autor: Vojislav Tufegdžić izvor: Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Dimitrije Boarov: Novo razmatranje o Jugoslaviji Dimitrije Boarov: Novo razmatranje o Jugoslaviji

  Iako je praktično nestala još pre 27 godina, Jugoslavija očigledno ponovo provocira istraživanja i izjašnjavanja u Srbiji.

 • Dimitrije Boarov: Sto godina "Crvenog oktobra" Dimitrije Boarov: Sto godina "Crvenog oktobra"

  Kao i u samoj Rusiji, tako i u Srbiji stogodišnjica Velike oktobarske revolucije (7. novembra 1917) oficijelno praktično nije ni spomenuta iako je poredak “socijalizma”, zasnovan na tekovinama ovog epohalnog događaja 20. stoleća, i kod nas trajao skoro pola veka.

 • Dimitrije Boarov: Kako iskoristiti svetski oporavak Dimitrije Boarov: Kako iskoristiti svetski oporavak

  U poslednjem, novembarskom broju MAT-a (Makroekonomske analize i trendovi) skreće se pažnja na činjenicu da najnoviji MMF-ov pregled svetskih ekonomskih kretanja donosi za iduću godinu niz optimističnih poruka i pozitivnih iznenađenja – to jest, da globalna ekonomija hvata zalet i da oporavak ide željenim pravcem i intenzitetom, stimulisan investicijama, trgovinom i industrijskom proizvodnjom.

 • Nenad Živković: O nelagodi u kulturi Nenad Živković: O nelagodi u kulturi

  Srbija je na svom putu u slavu, večnost i Evropsku uniju zaglavljena ne samo u političkom i emotivnom glibu nerešenog statusa svoje kolevke već i u patetičnim izlučevinama droba severno od svog srca – šta je kome bliže, predmet ili organ; ona je još više, čini se beznadežno, potonula u sopstvenu nesposobnost da se suoči s neophodnošću da se menja zaistinski, temeljno i iznutra, kako bi uopšte postojala.

 • Vladimir Gligorov: Kineska i ruska ulaganja Vladimir Gligorov: Kineska i ruska ulaganja

  Zemlje koje imaju suficite u razmeni sa svetom moraju da ih ulože u inostranstvu. Zašto ne kod kuće? To nije pitanje lišeno smisla, ali onda naravno ne bi bilo tih suficita.

 • Dimitrije Boarov: Koliko je nastradala poljoprivreda Dimitrije Boarov: Koliko je nastradala poljoprivreda

  Nakon ovogodišnje strahovite suše bilo je jesenas različitih procena o visini štete koju je pretrpela naša poljoprivreda.

 • Jelka Jovanović: Roditelji ili krvnici Jelka Jovanović: Roditelji ili krvnici

  Teška optužba? Možda, posebno što nije reč o psihopatama koje zlostavljaju svoju decu na sve zamislive i nezamislive načine.

Preporuke prijatelja
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side Zemunske kapije bmw