22.09.2011 Beograd

Malo nade

Malo nade
Slutnje da će se afera s nabavkom vakcina protiv svinjskog gripa okončati zvučnim hapšenjima dobile su potvrdu po povratku u Srbiju Svetlane Vukajlović, nekadašnje direktorke Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje. Pod optužbom da su učestvovali u malverzacijama policija je uhapsila i Vladimira Gravara, direktora kompanije „Jugohemija farmacija“, i Ljubomira Pavićevića, direktora „Detapa“, firmi koje su učestvovale u nabavci vakcina.

O pouzdanim saznanjima da su troje uhapšenih nosioci malverzacija u kupovini Novartisovog cepiva neumesno je govoriti, jer taj deo odgovornosti i obaveza pripada isključivo policiji i sudu. Kao i procena da li je krug zatvoren ili smo prisustvovali tek prvom činu lišavanja slobode čiji bi nastavak mogao da iznedri nove detalje i stara imena u priči o čuvenom virusu H1N1.

Prethodni broj Novog magazina dogurao je u prodaji tek do „pola života“, a svojevrsna najava sleda događaja u tekstu pod naslovom „Kako su nas navukli na vakcinu“ pokazala se tačnom. Ne bavimo se ovde ni sobom ni potvrdom saznanja koja smo objavili, već činjenicom da drugačije, bez hapšenja, jednostavno nije moglo da bude. I, naravno, da nije moglo ukoliko država činjenjem želi da pruži potporu tvrdnji da će suzbiti korupciju u zemlji. Ujedno, dvojica visokih zvaničnika, aktuelni ministar zdravlja i tužilac za organizovani kriminal, odavno su rekli da malverzacija s nabavkom vakcina jeste bilo. Tu spekulacije niti pomažu, niti su u stanju da odmognu.

Optužnica je opravdala računicu prema kojoj je država direktno oštećena za iznos od preko milion evra, a protkana je gotovo nezamislivim okolnostima, poput one da je bezmalo polovina vakcina, tačno 395.000, nabavljena punih 15 dana pošto je Vlada Srbije naložila obustavu dalje nabavke. Ni igranje sa cenom cepiva, međusobnim dogovorima nabavljača i avansnim uplatama izvesno neće biti zahtevno dokazati.

U nekoliko desetina sati slile su se i informacije o podizanju optužnice protiv bivšeg direktora JP „Putevi Srbije“ Branka Jocića zbog zloupotreba sredstava dobijenih od Evropske banke o hapšenju pripadnika BIA i Žandarmerije koji su učestvovali u pobuni Jedinice za specijalne operacije u Beogradu 2001. godine obnavljanju suđenja nekadašnjem ministru odbrane SCG Prvoslavu Daviniću pod optužbom da je nezakonito sklopio ugovor sa Izraelcima o zakupu satelita, o hapšenju drugog čoveka Fudbalskog saveza Srbije zbog malverzacija, oduzimanju imovine stečene kriminalom, čime je Srbija, umesto uobičajenih gubitaka, ostvarila „dobit“ od 300 miliona evra. Ako je namera vlasti da gotovo sinhronizovanim policijskim akcijama u građanima osveži užegli optimizam da se i u ovoj državi mora pošteno, efikasno i odgovorno, onda je pola puta pređeno. Do pravog poverenja je, ipak, neminovno načiniti još nekoliko velikih koraka. Pre svega oribati naslage afera koje nam neće dozvoliti da na dobar način nastavimo dalje.

Sve u svemu, pregršt zanimljivih informacija i, moglo bi se zaključiti, događaja koji bi mogli da sugerišu veliko čišćenje Srbije. Naravno, ne ekološko.

autor: Vojislav Tufegdžić izvor: Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Dimitrije Boarov: Glad za pobedama ili proslavama Dimitrije Boarov: Glad za pobedama ili proslavama

  Nakon što je fudbalski klub “Crvena zvezda”, uz pomoć Fudbalskog saveza Srbije i još ko zna koga drugog, dobio priliku da u proteklu subotu, a ne u četvrtak, kada su svi drugi ligaši igrali poslednje takmičarsko kolo, pompezno u Beogradu proslavi zvanično 28. titulu prvaka (nezvanično 29. titulu), došlo je do očekivane “demonstracije navijačke sile”, sa bakljadom i paljenjem autobusa u kojem su likovali fudbaleri našeg šampiona.

 • Mijat Lakićević: Ruski lobi u Vladi Srbije Mijat Lakićević: Ruski lobi u Vladi Srbije

  Vulin ima pravo na svoje mišljenje, ali državna politika je nešto drugo. To je rekla Ana Brnabić, predsednica Vlade Srbije, povodom jedne izjave “ministra vojnog”. U ovom kontekstu nevažno je šta je “Aleksandar drugi” rekao – važna je premijerkina “percepcija” – ali, u najkraćem, iz (polu)rečenice Sema Fabricija, šefa evropskog predstavništva u Beogradu, da je “Kosovo ključno za EU”, Vulin je izvukao zaključak da u tom slučaju “Srbija treba da nastavi svojim putem”.

 • Dimitrije Boarov: Malinari i oružari Dimitrije Boarov: Malinari i oružari

  Mada nemam preciznu statistiku, mislim da za poslednjih dvadeset godina nije prošla nijedna, a da “malinari” i “oružari” Srbije nisu organizovali javne proteste i štrajkove.

 • Vladimir Gligorov: Tranzicija u Koreji Vladimir Gligorov: Tranzicija u Koreji

  Tramp je Kimu pustio futuristički film o Koreji, Severnoj, ako prihvati mir, odrekne se nuklearnog naoružanja i posveti se, uz pomoć SAD, privrednom razvoju.

 • Dimitrije Boarov: Pšenica naša nasušna Dimitrije Boarov: Pšenica naša nasušna

  Ovih dana počela je žetva pšenice, koja je u Srbiji zasejana na (poslednje dve decenije) rekordnih 675.000 hektara. Seljaci očekuju dobar, natprosečan rod, u Vojvodini prosečno oko šest tona po hektaru, a u Šumadiji nešto preko pet tona po hektaru. To bi značilo da će se u narednim sedmicama u Srbiji ovršiti oko 3,3 miliona tona pšenice, što dalje upućuje na zaključak da bi se ove sezone moglo izvesti oko 1,7 miliona tona hlebnog žita.

 • Momčilo Pantelić: Par, raspar Momčilo Pantelić: Par, raspar

  Najzad smo doživeli da svetska vest dana bude događaj koji nas ne zabrinjava i podseća na vremena kad smo rasli uz bajke.

 • Andrej Zarević: Kandidati i zamajavanje Andrej Zarević: Kandidati i zamajavanje

  Parlamentarni izbori u Italiji održani su 4. marta, kada i izbori u Beogradu za gradsku vlast. Izbori u Italiji, za razliku od beogradskih, nisu imali jasnog pobednika. Najveći broj glasova i poslanika dobile su populističke stranke koje nemaju mnogo zajedničkog, pa je s rascepkanim parlamentom bilo teško doći do saglasja kako bi vlada mogla izgledati i ko bi je mogao voditi.

Preporuke prijatelja
Zlatiborac
credi agricole
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side