08.03.2012 Beograd

Molitva

Molitva
Molimo privrednike da ne čekaju ni mart ni maj, nego da cene povećaju odmah. I molimo ih da ne sitničare i pilićare, da ne poskupljuju za 5-10 odsto, nego za 50 ili 100, tj. najviše što mogu.

Ali molimo ih onda da više ne traže pomoć od države i banaka kad tu robu ne bude imao ko da kupi, tačnije kad ne budu mogli da je naplate. Kao što je, uostalom, ni sad u velikoj meri ne naplaćuju, nego svi duguju svima i tzv. nelikvidnost, odnosno neplaćanje, dostiže epske razmere.


A molimo i državu da obustavi sve javne i tajne, direktne i indirektne, ispod žita i preko kukolja subvencije i dotacije i svakojake druge spasilačke akcije. Jer je to ključni uzrok neodgovornosti koja je zahvatila srpsku privredu. Nema smisla ponašati se racionalno, štedeti, računati na duge staze, povećavati produktivnost, izvoziti, ako gore postoji neko ko će sve to, sav vaš višegodišnji samopregorni rad i trud, jednim potezom pera da anulira. Naročito uoči izbora.

Tvrdimo, na osnovu višedecenijskog iskustva, tj. života u raznim političkim i ekonomskim režimima, da nije devizni kurs glavni uzrok (najavljenog) povećanja cena. Glavni uzrok su tzv. inflatorna očekivanja. Prostije rečeno, očekuje se - a opet, naravno, na osnovu dugogodišnjeg iskustva - da će Vlada, u borbi za duše birača, podeliti neki novac uoči izbora pa se sad svi utrkuju ko će prvi da stane u red i prespe nešto od tog novca u sopstvene džepove. Kurs, dakle, tu više dođe kao izgovor.

Kad smo već kod kursa, imamo još jednu molbu. Molimo sve koji misle da evro treba da bude sto, sto pet - ili koliko god već da misle - dinara, neka skupe sve evre koje imaju, iznesu ih na tržište i prodaju po toj ceni. To je jedini način da dokažu da su u pravu. Jer, da parafraziramo jednog davno penzionisanog političara, Srbija je umorna od davalaca tuđe krvi i prodavaca tuđih deviza.

Jak evro ne odgovara uvoznicima i trošadžijama, a odgovara štedišama i izvoznicima. Ovi poslednji u svojim rukama drže budućnost Srbije. Bez izvoza Srbiji nema života. Nema ni stabilnosti - ne samo kursa što se danas, navodno, traži, nego ni društva ni države - a nema ni napretka.

Više novca za one koji izvoze ne znači samo mogućnost da oni ostvare veću zaradu, povećaju investicije, prošire proizvodnju i povećaju izvoz, nego stimulans i putokaz za druge. S takvom politikom za 3-4 godine Srbija bi bila druga zemlja.

Naravno da to neće biti ni bezbolno ni lako. Naprotiv, većini to ne odgovara. Ili bar onima sa mnogo većim uticajem na vlast i politiku.

Ali, ma koliko bio težak, to je jedini pravi put za Srbiju. Što se više odlaže, biće teži.

autor: Mijat Lakićević izvor: Novi magazin
Ostavi komentar (2) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
 • 9.03.2012, 08:48h Kosta SAandić (3)

  U pravu ste, lakše se računa i pamti kada je zaokruženo na 50% do 100 %. Ali ni od toga nema ništa, mi smo kao zemlja svedeni na feudalno ekonomsko okruženje, sa monopolima svake vrste,a institucije su impotentne i nezainteresovane da bilo šta preduzmu. No ne treba se sekirati, rešenje uvek samo dođe ako već sami ništa ne preduzimamo. Problem je što su spontana i samonikla iznuđena rešenja gotovo uvek jako bolna, ali su delotvorna.

 • 8.03.2012, 17:50h olga (3)

  ovde je i dalje monopol koji može razbiti samo konkurencija.Dobro je rekao guverner kakvi privrednici i privreda takav i kurs-Uvek se javljaju isti tajkuni da kritikuju guvernera Što je u normalnim zemljama nezamislivo-Niti oni zapošljavaju veliki broj ljudi niti su oni ozbiljni privrednici.Sreća da je guverner časna osoba nekorumpirana pa na njega nemogu da utiču a i u vladi niko nema petlju da traži njegovo razrešenje ;jer se boje brisela. što su se zaduživali ako ne mogu da vrate.Da bi kurs bi fiksni što oni traže morao bi evro da ode na 200 dinara jer je do sada veštački držan.Podržavam Šoškića i znam da će sa njima izaći na kraj.

Pročitajte i...
 • Vladimir Gligorov: Suverenisti Vladimir Gligorov: Suverenisti

  Šta je ekonomska suverenost? Ovo je donekle pitanje za socijalne demokrate, danas posebno jer gube podršku među radnicima koji se pridružuju populistima, a to će reći nacionalistima. Zašto je to socijaldemokratski problem?

 • Vojislav Milovančević: Kako da objasnim svom detetu zašto ste toliki licemeri? Vojislav Milovančević: Kako da objasnim svom detetu zašto ste toliki licemeri?

  "Velika je laž njihove nauke da se čovek rađa sa tim sklonostima, to uopšte nije tačno. Rođenje deteta se već vrši u utrobi majke. Čim je začeto, ono je rođeno. Ono se već tada vaspitava. Međutim, majke su sad zaposlene u fiminističkim pokretima, pa nemaju vremena kad da vaspitavaju svoju decu", ovim rečima je jedan od učesnika protesta protiv održavanja Prajda u Beogradu, otac Antonije, obrazložio razloge zbog kojih je protiv ove manifestacije i šta je to što on zamera "onim drugima".

 • Dimitrije Boarov: Dronovima na naftu Dimitrije Boarov: Dronovima na naftu

  Poslednjih dana došlo je do novog uzbuđenja na svetskom tržištu sirove nafte jer je u proteklu subotu izvršen vrlo efikasan teroristički napad na glavno saudijsko postrojenje za “preradu” nafte za izvoz Abkoik, u vlasništvu čuvene kompanije Saudi Aramko.

 • Vladimir Gligorov: Manje stanovnika, a brži rast Vladimir Gligorov: Manje stanovnika, a brži rast

  Da bi to bilo moguće, potreban je značajan rast produktivnosti. Ovde je potrebno razdvojiti dve stvari. Jedno je rast po stanovniku, koji može da se ubrzava kako se smanjuje stanovništvo. Čak i ako se ukupna proizvodnja zapravo ne povećava. To je druga stvar, rast ukupne proizvodnje uz smanjenje broja stanovnika. To bi zahtevalo da se s manjim brojem stanovnika postigne veća ukupna proizvodna, što će reći da se povećava produktivnost rada.

 • Dimitrije Boarov: Srbija pluta ka Aziji Dimitrije Boarov: Srbija pluta ka Aziji

  Naizgled, Srbija nezadrživo pluta ka Aziji, to jest ka Ruskoj Federaciji i Putinovoj Evroazijskoj uniji. Posle Makronove kočnice za proširenje EU, dok se, navodno, sama Evropa ne reformiše, palo je u Moskvi i potpisivanje trgovinskog sporazuma Srbije sa praznom imitacijom evropske ekonomske zajednice. Srpski rusofili i notorni evroskeptici u Beogradu, podjednako raspoređeni u vlasti i opoziciji, čini se da likuju.

 • Dimitrije Boarov: Predizborni ili Singapurski model Dimitrije Boarov: Predizborni ili Singapurski model

  Vidim da se rasprava oko najavljenog povećanja plata u javnom sektoru za osam do 15 odsto u idućoj godini počela “produbljavati” iako je većini običnih posmatrača prilično jasno da je reč o predizbornom poklonu vlasti svojoj biračkoj bazi, pretežno povezanoj sa državnom službom.

 • Mijat Lakićević: Evropo, sikter Mijat Lakićević: Evropo, sikter

  Tanja Miščević, šefica pregovaračkog tima Srbije sa Evropskom unijom, napušta položaj. Formalno, reč je o ostavci, u suštini – dobila je otkaz.

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side