19.05.2019 Beograd

Momčilo Pantelić: Derbi stoleća

Momčilo Pantelić: Derbi stoleća
Prisustvujemo derbiju stoleća. Na jednoj strani je Amerika, na drugoj Kina, a u njihovoj igri na dva gola lopta je – Zemlja.

Ovako se među poznavaocima doživljava novo zaoštravanje između Vašingtona i Pekinga zbog neslaganja oko uravnotežavanja međusobnih ekonomskih odnosa. Nova faza u njihovom trgovinskom ratu izaziva i bojazan da bi on mogao, iako ne bi morao, da se premetne u novi svetski “hladni”, a možda čak i u nekakav “vrući” rat.

Strepnje proizlaze iz okolnosti da su to dve pojedinačno najveće ekonomske sile koje u bruto globalnom proizvodu, prema raspoloživim podacima, učestvuju sa oko 40 odsto, pa se procenjuje da bi nastavak njihovog trgovinskog rata bitno poremetio ukupni promet robe i usluga, pa i povećao rizike od haotizacije ukupnog međunarodnog poretka. Pominje se, pritom, i “Tukididova zamka”, imenovana po nalazu starogrčkog istoričara da do velikih ratova dolazi kad dominirajuća sila (sada SAD) oseti da joj takav status ugrožava sve jači rival (danas Kina).

Daleko bilo. Ne bi se reklo, dok ovaj tekst ide u štampu, da najnovije povećanje američkih taksi sa 10 na 25 odsto na robu iz Kine vredne 200 milijardi dolara i njenu uzvratnu meru koja pogađa robu iz SAD vrednu 60 milijardi dolara može da uzdrma ni njih ni svet. Ako se nekome učini da je Peking odgovorio blago, treba ga podsetiti da u trgovini sa Amerikancima, u ukupnoj vrednosti od oko 700 milijardi dolara, on beleži ogroman suficit od nekih 400 milijardi.
Još u izbornoj kampanji 2016. Donald Tramp je obećao da će ispravljati tu “krivu Drinu”. Istrajava, mora se priznati, ali zasad bez uspeha. Poduhvat mu otežavaju naročito dve činjenice – njegovi sunarodnici su navikli na jeftinu robu iz Kine, a uz to, ona je i najveći kreditor Amerike – drži njene dužničke obveznice u iznosu od 1,1 bilion dolara.

Zbog isprepletenosti veza i interesa, donedavno se za te dve sile govorilo da su ekonomski “sijamski blizanci”, praktično nerazdvojivi. Nije izvesno ni kako bi se u novim okolnostima rastavili. Bez usklađivanja, kojem se mnogi nadaju, sledi dalje zaoštravanje s nesagledivim, teškim posledicama, ne samo po njih nego i po ceo svet.

“Taksična” atmosfera je i toksična. Katastrofičari se, pritom, pozivaju na istoriju u kojoj je uvođenje većih nameta među državama doprinelo izbijanju globalnih sukoba.

A kad je tako, tu se smešta i Balkan. Američki specijalista Danijel Drezner u losanđeleskom Rizonu podseća da je “svinjski rat” u kojem je Austrougarska povisila takse Srbiji na izvoz svinja nezadovoljna njenim aranžmanima s drugim zemljama, bio među posrednim povodima za izbijanje Prvog svetskog rata.

Keri Huang u hongkonškom Saut Čajna morning postu razrađuje pak tezu i da je Drugi svetski rat nagovešten povećanjem svakojakih taksi. Istorija je, kaže, puna primera da problemi u trgovini podstiču tenzije među državama koje vode ka ekonomskim, političkim i socijalnim krizama, pa i do ratova.
Ne treba stoga potcenjivati ni takse koje je Kosovo nedavno zavelo za robu iz Srbije (i BiH), smatra Drezner već na početku svoje opsežne studije. A Huang poziva da se ima u vidu upozorenje francuskog ekonomiste iz 19. veka Frederika Bastije da “kad dobra ne prelaze granice, prelaze ih armije”.

Valjda ćemo izostati iz primene Bastijine formule. Pogotovo posle ratova koji su na ovim prostorima 1990-ih vođeni dobrim delom zbog prometa opljačkanih dobara preko granica, koje nisu postojale osim u moralu i krivičnim paragrafima, da bi se kasnije ozvaničile.

Ali, sudbinu sveta, pa i nas, u ovom veku, prema većini nagađanja, odlučiće ponajviše odnosi između Amerike i Kine. Nama ni u tom slučaju neće biti lako.
Ovdašnji državni vrh ponavlja da želimo da učimo od Kine, koja nam s Rusijom pravom veta u Savetu bezbednosti UN štiti teritorijalni integritet, a da rešenja za Kosovo nema bez SAD. Na tu pomisao navodi nedavno oduševljavanje predsednika Srbije “neuobičajenim poluzagrljajem” kojim ga je, navodno, prigodno počastio kineski predsednik Si Đinping, dok Trampu, u čiju su se naklonost zaklinjali, blogeri, a uvijeno i zvaničnici, ovih dana pripisuju udeo u podsticanju Prištine da, kao i on prema Kini, zavede kaznene takse Beogradu.
Derbi stoleća će se, po svemu sudeći, odigravati i na našem terenu. Zasad na pomoćnom, kao za treniranje dva velika tima koja se bore za titulu svetskog šampiona u oblikovanju sveta 21. veka.

Ponudićemo i više. Bar u vidu izgradnje velelepnog nacionalnog stadiona. Simbolično, opet za jednu od igara koju mi volimo, a drugi znaju da je igraju…

autor: VV izvor: Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Dragan Markovina: Srećan ti rođendan, Republiko Dragan Markovina: Srećan ti rođendan, Republiko

  Zemlja koja je stvorena u Jajcu 29. novembra 1943. imala je, svi smo toga bolno svjesni, mnoge promašaje i ugrađeni rok trajanja, ali je nastala kao plod zajedničke borbe jugoslavenskih naroda, na ispravnoj strani povijesti, sa snovima o pravednom i modernom društvu, što su činjenice na koje moramo biti ponosni, uzimajući najbolje od njenog nasljeđa za budućnost i odbacujući najgore

 • Dimitrije Boarov: SPS i ne kreči Dimitrije Boarov: SPS i ne kreči

  Pita me jedan prijatelj, stari simpatizer SPS-a, zašto sam ja u novinskim napisima toliko “upro” protiv Dačića i SPS-a.

 • Dragan Markovina: Samo se društva bez budućnosti opsesivno bave prošlošću Dragan Markovina: Samo se društva bez budućnosti opsesivno bave prošlošću

  Ovaj tekst pišem točno na godišnjicu pada Vukovara i utemeljenja Herceg-Bosne. Obje ove stvari rezultirale su apsolutnim civilizacijskim potonućem koje je, ne samo u fizičkom smislu, gotovo u potpunosti uništilo dva predivna grada koji su predstavljali ogledan primjer zajedničkog življenja i nekog jugoslavenskog osjećaja, Vukovara i Mostara

 • Dimitrije Boarov: Srbija pluta ka Aziji Dimitrije Boarov: Srbija pluta ka Aziji

  Naizgled, Srbija nezadrživo pluta ka Aziji, to jest ka Ruskoj Federaciji i Putinovoj Evroazijskoj uniji. Posle Makronove kočnice za proširenje EU, dok se, navodno, sama Evropa ne reformiše, palo je u Moskvi i potpisivanje trgovinskog sporazuma Srbije sa praznom imitacijom evropske ekonomske zajednice. Srpski rusofili i notorni evroskeptici u Beogradu, podjednako raspoređeni u vlasti i opoziciji, čini se da likuju.

 • Mijat Lakićević: Vučićev najbolji neprijatelj Mijat Lakićević: Vučićev najbolji neprijatelj

  Kada bi ga sam pravio, Vučić sebi ne bi mogao da smisli boljeg neprijatelja od Vuka Jeremića. To je za njega prosto idealan protivnik.

 • Dimitrije Boarov: Predizborni ili Singapurski model Dimitrije Boarov: Predizborni ili Singapurski model

  Vidim da se rasprava oko najavljenog povećanja plata u javnom sektoru za osam do 15 odsto u idućoj godini počela “produbljavati” iako je većini običnih posmatrača prilično jasno da je reč o predizbornom poklonu vlasti svojoj biračkoj bazi, pretežno povezanoj sa državnom službom.

 • Dimitrije Boarov: U čast guvernera Avramovića Dimitrije Boarov: U čast guvernera Avramovića

  Rekao bih da se napokon i Srpska akademija nauka na neki način “odužila” svom pokojnom dopisnom članu Dragoslavu Avramoviću, čuvenom guverneru NBS, koji je 24. januara 1994. u jednom danu zaustavio fantastičnu hiperinflaciju u SR Jugoslaviji, koja je dostigla brzinu od preko 62 odsto rasta cena dnevno.

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side