Momčilo Pantelić: Politika kao nevreme
08.09.2019 Beograd

Momčilo Pantelić: Politika kao nevreme

Momčilo Pantelić: Politika kao nevreme
Baš kad su američki i srpski zvaničnici ocenili da je vreme da opet počne raspetljavanje kosovskog čvora, istovremeno su pretrnuli od – nevremena. Predsednik Donald Tramp je zbog naleta uragana Dorijana, koji je pripretio i njegovom imetku na Floridi, otkazao svoj let u Poljsku na obeležavanje 80. godišnjice početka Drugog svetskog rata.

A grom je udario u avion kojim je šef diplomatije Ivica Dačić putovao na skup u Sloveniji, gde ga je čekao i razgovor sa specijalnim američkim predstavnikom za Zapadni Balkan Metjuom Palmerom.
 

Nadam se da koincidencija klimatskih iskušenja ne najavljuje burne izazove u američko-srpskim odnosima, za koje obe strane sugerišu da ih karakteriše poboljšana klima. Ako ne baš onoliko kao u pohvalnom spotu o doprinosu naučnika srpskog porekla američkom kroćenju svemira, a ono bar bez uragana i gromova.

Mada, nekako u isto vreme stigla je vest da čak i politika saveznika može da liči na nevreme. Reč je o merama EU, za slučaj Bregzita bez dogovora, koje su se podešavale za usvajanje dok se ovaj tekst pripremao za štampu.

Prema tom projektu, ako Ujedinjeno Kraljevstvo odluči da je napusti bez sporazuma, Evropska unija smera da se mobiliše kao da je njene delove pogodilo katastrofalno nevreme. Pa bi iz fonda za takve neprilike, osnovanog posle “potopa” 2002. u centralnoj Evropi, izdvojila sredstva za potporu zemljama koje je najviše oštetio “orkan” Bregzit.

Oko 500 miliona evra dostupno je iz tog fonda članicama svake godine, a ako se u njoj ne istroše, ostatak se prenosi za naredni period u kojem se mogu podmirivati novonastali zahtevi, objašnjava Gardijan. BBC podseća da su za saniranje šteta od zemljotresa i poplava pomoć odatle dobile mnoge članice, uključujući Italiju, Nemačku, Austriju.

Izdvajanje jedne velike sile iz EU možda će izazvati i veće gubitke i terati na zamašnija izdvajanja u fond solidarnosti. Irska je već najavila vanredne izdatke ako dođe do Bregzita bez dogovora jer bi do kraja ove godine moglo da joj se ugasi 35.000, a srednjoročno čak 100.000 radnih mesta. Na vanrednim iskušenjima bile bi, navodi londonski list, i Belgija, Holandija, Nemačka, Danska i Španija, čije se privrede takođe prilično oslanjaju na trgovinu sa Britanijom.

Još bi znatno komplikovanije mogli da prođu ostrvski “separatisti”. Prema tajnom programu britanske vlade “Operaciji žuti čekić” (prema istoimenoj ptici), koji je nedavno procurio do javnosti, napravljen je “predračun” nalik crnom scenariju ako se iz EU istupi bez dogovora.

Došlo bi, uz ostalo, do teškoća u pribavljanju pojedinih namirnica i lekova, navodi se, svakodnevica bi osetno poskupela, spoljna trgovina bi bila otežana, funta bi pala 10, a bruto nacionalni dohodak dva odsto, dok bi se znatno povećala nezaposlenost. U dokumentu, koji citira Miror, za održavanje bezbednosti moglo bi da se proglasi i opsadno stanje…

Nova vlada, predvođena Borisom Džonsonom, uverava da je to bilo planiranje njenih prethodnika i da je sada već zastarelo. Na Britaniji je da nađe izlaz iz krize u koju je sama sebe dovela i opteretila druge. Nije, nažalost, jedina u proizvodnji političkog nevremena.

Niz vlasti se širom sveta izveštio u toj raboti. Slično Britancima – koji u suštini izmanipulisani da će im biti bolje, i to odmah, ako se izuzmu iz multinacionalne unije i preuzmu “nacionalni suverenitet u svoje ruke”, a za unutrašnje nedaće pride optuže domaću “kosmopolitizovanu elitu” – ponaša se sve veći broj lidera.

Tramp je ispropagirao slavodobitni izborni slogan “Amerika na prvom mestu” kao način vladanja. Mi na prvom mestu, bio je, moglo bi se reći, i poriv za Bregzit, pa i za – rusko amputiranje dela Ukrajine, kineske ambicije da svoj model kombinovanja kapitalističkih metoda i partijske diktature ispovrte kao efikasniji od demokratije, indijsko-pakistansko zaoštravanje oko Kašmira, pa i za poteze brazilskog predsednika Žaira Bolsonara da svojim kursom podstakne paljenja Amazonije, navodno u prilog nacionalnom napretku, a izvesno na štetu opstanka “pluća planete”…

Ali, ako svi prihvatimo ideologiju “mi na prvom mestu”, ne vodi li to ka kataklizmičnom epilogu? Najvećem nevremenu od vremena Nojeve barke, ali sada politički konstruisanom.

Politika se kao nevreme širi i ovim prostorima. Doduše, kao i u sređenijim društvima, uz izgovor da treba pljuvati druge zarad pridobijanja naklonosti biračkog tela. Kao da je širenje mržnje prema drugima postalo uslov za pumpanje ljubavi prema sebi.

Izgleda da je baš tako. Ko ne veruje, neka oslušne šta govore srpski i hrvatski vođi. Mi na prvom mestu u regionu, uprkos gresima, razleže se iz njihovih grla. I to ne s vremena na vreme nego iz prošlog u buduće “nevreme”, mnogo veće od udara uragana i groma u avion.

autor: VV izvor: Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Pročitajte i...
 • Momčilo Pantelić: Sedam veličanstvenih Momčilo Pantelić: Sedam veličanstvenih

  Kad je teško, onda žene. Pandemiji i manje podležu i više je obuzdavaju nego muškarci.

 • Vladimir Gligorov: Tri napomene Vladimir Gligorov: Tri napomene

  Prva je donekle akademska, mada su posledice po privrednu politiku, zapravo, značajne.

 • Dževad Sabljaković: Nestrpljenje će ponovo zamračiti nebo Dževad Sabljaković: Nestrpljenje će ponovo zamračiti nebo

  Smanjuje se Grenland, a nivo morske površine raste. Ima li to neke veze s pojavom koronavirusa i epidemijom Covida-19. Reklo bi se da nema nikakve, ali to je zabluda: sve na ovom svijetu ima neke veze s poremećajem bioravnoteže planete na kojoj živimo.

 • Mijat Lakićević: Ta teška reč izvini Mijat Lakićević: Ta teška reč izvini

  Kako se izvini kaže u Kini? Mora da je neka teška reč, kao u Srbiji, kako je to davno (stihom u naslovu) utvrdio Đorđe Balašević.

 • Dimitrije Boarov: Čekajući helikopter Dimitrije Boarov: Čekajući helikopter

  U vrhu države vlada zabluda da Srbija ima neke nadnaravne sposobnosti i mogućnosti da bude pametnija i moćnija od svih drugih država, posebno u kriznim vremenima. Pa zašto smo onda jedna od najsiromašnijih država u Evropi i zašto toliko sporo popravljamo svoje mesto na svetskoj ekonomskoj lestvici.

 • Dimitrije Boarov: Borelova defanzivna strategija Dimitrije Boarov: Borelova defanzivna strategija

  Pre neki dan visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Žosep Borel izjavio je da svetu i Evropi preti kriza biblijskih razmera zbog koronavirusa jer će zemlje u razvoju izgubiti sve prihode, budući da je došlo do kraha izvoza, cena nafte i sirovina, a turizam je stao, isto kao i doznake ekonomskih emigranata.

 • Nadežda Gaće: Antiteza COVID-19 Nadežda Gaće: Antiteza COVID-19

  Mnogo je nagađanja i pregršt dobrih i loših informacija, masa lažnih ili, da ublažim, neozbiljnih paranaučnih tekstova i mnoštvo snimaka raznih slavoljuba koji govore neverovatne teorije o koroni.

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side