11.03.2020 Beograd

Nadežda Gaće: I Rusija, i EU

Nadežda Gaće: I Rusija, i EU
Više od dvadeset godina nakon izborne pobede proevropskih snaga nad Miloševićem i sedamnaest godina od tragičnog ubistva premijera koji je odlučno krenuo u reforme i put EU integracija – Srbija se i dalje “ljulja” između pro-EU i anti-EU politike.

Lično ne bih imala problem da postoje stranke koje su jasno opredeljene – kao što je početkom dvehiljaditih DS Zorana Đinđića predvodio Vladu jasne pro-EU orijentacije, a SRS i SPS su bili opozicija jasne proruske, odnosno anti-EU orijentacije.

Glasanjem za stranke ljudi su bar u ovom segmentu znali i za koju politiku su glasali. Od neshvatljivog rasta popularnosti DS – od marta 2003. i ubistva premijera – do izbornog poraza DS-a i formiranja nove vlasti prošlo je manje od godinu dana. I od tada do danas izgubila se granica i, što je najgore, relevantnost teme ide li Srbija na Zapad ili na Istok. SPS je ušao u vlast s politikom “I Rusija i EU” i postavio temelj politike koja je omogućila da svako može sa svakim u koaliciju na vlasti. Tema Istok ili Zapad nekako je stavljena u drugi plan iako su tog ranga samo teme Kosovo i ekonomske reforme.

SPS je zamenio svoj proruski stav politikom “i Srbija i EU” i od tada je jedini opstajao u vlasti. Nije samo SPS napustio svoju jasnu poziciju. DS Zorana Đinđića nije imamo dileme, ali taj DS odavno ne postoji – postoji DS i njegovi “i–i” derivati. GSS ne postoji, LDP se jedva primećuje na izborima. I na suprotnoj strani proruski SRS je postao mala stranka, ali još uvek veći od ostalih sa te strane političkog spektara: Dveri, Pokreta socijalista, Srpske narodne partije…

Doduše, za razliku od Đinđića i njegovog DS-a, i sam DOS je bio pretežno “i–i”; a jedini baš aktivan lider od 18 “dosovaca” je u koalicionoj vlasti za SNS, pa nekako deluje čudno kada SNS lidere današnjih stranka koji niti jesu niti su mogli biti u DOS-u zove “dosovcima”.

Zapravo je čudo kako većina stranaka izbegava da se na bilo koji način odredi i da da čiste odgovore šta želi vezano za tri najvažnije političke teme u Srbiji – koje su bile osnov politike i u prve dve-tri godine nakon promena dvehiljadite, i na kojima je Srbija dobila veoma široku međunarodnu podršku. Da podsetim, tri test-pitanja na koja bi bio red da svaka stranka jasno odgovori su: EU ili anti-EU; zamrznuti konflikt ili rešavanje (ne rešenje nego rešavanje i stalni trud) Kosovskog čvora i značajne ekonomske i pravosudne reforme, pa makar bile i bolne.

Vlast je na poziciji “i–i”; ponekad deluje odlučno pro-EU, ponekad potpuno anti-EU…; postojeća opozicija – neki jasno anti-EU, ali je većina tajanstvena po tom pitanju; i tek poneko nedvosmisleno kaže da mu je apsolutno prioritetni cilj EU. A građani iako nisu oduševljeni sa EU, značajno su većinski za EU. Zar to nije dovoljno da nam stranke jasno kažu i priznaju svoje ideje. Jer zasad je moguće prepoznati šta po tom pitanju misli, radi i igra vlast i poneko iz opozicije. Međutim, nedvosmislene odgovore na sva tri test-pitanja koja definišu u kom pravcu nameravaju da vode Srbiju ne daju ni vlast ni najveći deo opozicije. A za osvajanje poverenja i glasova važno je znati namere onih koji hoće da nas vode – pre svega po pitanjima u kojima se razlikuju.

autor: IG izvor: Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Nikola Lunić: Brat Li Nikola Lunić: Brat Li

  Li Venliang, oftalmolog iz Vuhana, umro je 7. februara ove godine od posledica koronavirusne upale pluća. On je prvi pokušao javno da upozori na zabrinjavajući broj virusnih infekcija koje mogu da prerastu kontrolisane uslove. Međutim, na samom početku virusne infekcije Komunistička partija Kine odlučila je da to ipak sakrije od domaće i svetske javnosti, a dr Li je bio ukoren i prisiljen da potpiše izjavu kako su njegovi stavovi neosnovani i predstavljaju nezakonitu glasinu

 • Momčilo Pantelić: Čoveče, ne ljubi se Momčilo Pantelić: Čoveče, ne ljubi se

  Dok se velike sile nadmeću kako da preurede svet po svom ukusu, novi globalni poredak zavela je minijaturna, nevidljiva avetinja – koronavirus. Presekla je globalizaciju i izazvala zatvaranje granica više od Donalda Trampa, mlavi otpore svojoj svemoći jednostavnije od Vladimira Putina i Si Đinpinga, dodatno umanjuje neophodnu dozu jedinstva u EU i sve njih inspiriše da se međusobno optužuju za njegovu iznenadnu najezdu.

 • Dimitrije Boarov: Sukob oko Komercijalne banke Dimitrije Boarov: Sukob oko Komercijalne banke

  Nije to baš često u Vučićevoj Srbiji da u javnost prodru veoma različiti pogledi državnih funkcionera na neko krupno privredno pitanje, kao što je sada slučaj u prodaji ili odustajanju od prodaje Komercijalne banke u Beogradu.

 • Vladimir Gligorov: Tri zablude Vladimir Gligorov: Tri zablude

  Evropska ekonomska zajednica, pa potom Evropska unija uticale su na diktatorske ili autokratske režime, desne ili leve (da ne ulazim u detaljnije karakterizacije) na taj način što su nudile proces evropeizacije.

 • Dimitrije Boarov: Virus obara cenu nafte Dimitrije Boarov: Virus obara cenu nafte

  Otkako se Kina suočila sa epidemijom koju izaziva još nedovoljno proučeni korona virus, zbog čega su “u karantinu” i neki milionski gradovi, a čitav saobraćajni protok kroz ovu ogromnu zemlju samo u desetak dana skoro je prepolovljen, cene sirove nafte na svetskim tržištima konstantno padaju.

 • Aleksandra Bosnić Đurić: Više od cenzure Aleksandra Bosnić Đurić: Više od cenzure

  Paradoksalno ali istinito, posao cenzora u svim vremenima i svim sistemima nikada nije bio lak. U krajnjem skoru uvek je bivao osujećen, a sizifovski napori i nalogodavaca i izvođača radova po pravilu su završavali tako što su i jedni i drugi, nakon izvesnog vremena, bivali izloženi javnoj osudi i stubu srama.

 • Nadežda Gaće: Teorije zavere ili život u zaverama Nadežda Gaće: Teorije zavere ili život u zaverama

  “To što sam paranoičan ne znači i da me niko ne juri”, odavno je ovo prepričavano, više kao štos, ali kako vreme prolazi i kako kanali informisanja postaju ne samo svima dostupni nego i otvoreni za sve “autore” – sve je primenljivije.

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
online izdanje
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side