17.10.2018 Beograd

Nadežda Gaće: ID SRBIJE

Nadežda Gaće: ID SRBIJE
Srbija ima nesvakidašnji problem; živi sa zabunama oko definicije svoje teritorije.

 

 

 

 

Od onih, sa distance gledano, budalastih pokušaja da se Srbija proglasi Jugoslavijom i zabuna kakav status treba da ima, od Republike Srpske Krajine preko Republike Srpske i Crne Gore do sada jedine preostale zabune – Kosova. Već smo Novi magazin i ja pisali o Kopaoniku, koji od Pančićevog vrha pa na jug pripada teritoriji Kosova i Metohije, definisanoj Rezolucijom 1244. E, ta rezolucija jeste deo problema. Naime, NATO nije priznao pobedu, Srbija nije priznala poraz – niti je mogla; i Srbi i Albanci su nekako proslavili taj rezultat, a Albanci su trajno stekli utisak da su miljenici Amerike i NATO-a.

Skoro da nema nesaglasnosti da je stanje neodrživo i da su nekakva razgraničenja nužnost – teritorijalno, duhovno, političko, imovinsko, pravno ... šta god sve to značilo. Nasuprot tome, Srbija ne može da prizna Kosovo po svom Ustavu. Za Srbiju je to pitanje rešivo samo unutar sveobuhvatnog paketa – koji bi obezbedio sigurnost i ekonomska prava Srba sa Kosova, koji bi respektovao rezultat “kampanje” iz 1999. i vodio računa da se ne izazove “domino efekat”. Očigledno veoma komplikovan put do rešenja, čak i kada bi postojala saglasnost Srba i Albanaca čemu teže. Briselski sporazum jeste neko rešenje. Ali nije išlo. I razgraničenje – kakvo god, ali dogovoreno – sa ili bez korekcija granica, sa ili bez posebnih statusa Albancima u Srbiji i Srbima na Kosovu...

Na Kosovu je politička scena fragmentirana, bez jake stranke, pa je unutrašnji dogovor moguć samo uz brutalan pritisak Zapada. Zapravo, može se reći pritisak SAD. No, problem je što naš žulj njih ne žulja mnogo. Možda, ali samo možda, “ruski gambit” srpskih vlasti može da ih natera na aktivniju ulogu. A ako ih ne natera, mi lako možemo postati poligon za obaranje ruku Rusa i Amerikanaca.

Predsednik Srbije deluje po izjavama kao da se povlači iz traženja rešenja “jer narod nije prihvatio njegove ideje”. To se teško može potvrditi. Narod je predugo učen da je jedino rešenje vraćanje Kosova pod vlast Srbije. Rekla bih da je sada ekstremno dobro kreirana atmosfera u kojoj je i priznavanje Kosova opcija. Potpuno su prihvaćene Vučićeve rečenice o kompromisu bez pobednika. I Briselski sporazum je brzo stekao legitimitet.

Crkva je protiv svega – računa na večnost; opozicija je protiv svega jer je protiv Vučića; verujem da postoje ozbiljni otpori i u krugu najbližih Vučićevih saradnika. I shvatam zašto bi Aleksandar Vučić mogao postati rezigniran i razočaran. Ali mi deluje neozbiljno da predsednik odustaje od najvažnijeg zadataka koji političar u Srbiji može imati – da svojoj državi vrati jasan identitet i obezbedi budućnost. Sada samo mogu da nagađam da li taktizira i smišlja nove poteze (pa šahista je) ili je odlučio da se mlad posveti penzionerskom igranju te igre, ili, konačno i najgore, kao najjači lider odustaje od onoga što je postavio kao cilj – EU i standard građana i vraća se svojim ranim (proruskim) radovima. Navijam za taktiziranje, pribojavam se ostalih hipoteza koje sam iznela.

autor: VV izvor: Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Ivana Pejčić: Vatra koja je ogolila sve Ivana Pejčić: Vatra koja je ogolila sve

  Tri izgubljena ljudska života tragičan su epilog katastrofalnog požara u Novom Pazaru. Pred očima nemoćnih komšija, brojnih građana i samih vatrogasaca, na terasi na trećem spratu nesrećnim ženama je očajnički trebala pomoć. Iako su svi isto tako očajnički želeli da pomognu – nisu mogli. Nisu mogli jer nisu imali čime.

 • Nadežda Gaće: ID SRBIJE Nadežda Gaće: ID SRBIJE

  Srbija ima nesvakidašnji problem; živi sa zabunama oko definicije svoje teritorije.

 • Dimitrije Boarov: Lopovi i javna dobra Dimitrije Boarov: Lopovi i javna dobra

  Samo naizgled deluje paradoksalno da u zemlji kakva je Srbija ima toliko zagovornika širenja javne svojine, mada nas stalno sustižu vesti kako se bezočno ne samo zloupotrebljavaju nego i bukvalno kradu, pa i uništavaju mnoga javna dobra “pod zaštitom države”.

 • Vladimir Gligorov: Rusija i Kina, ponovo Vladimir Gligorov: Rusija i Kina, ponovo

  Posle makedonskog referenduma i glasanja o ustavnim promenama u Skupštini, ruska reakcija je bila da je sve to nelegitimno.

 • Dimitrije Boarov: Ponovo o rudnoj renti Dimitrije Boarov: Ponovo o rudnoj renti

  Pre neki dan, u našoj štampi su se “srele” dve informacije o poslovanju Gaspromovog NIS-a u Srbiji i o veličini rudne rente koja se sliva u naše državne budžete, koje “povezuje” ne ono što je u njima rečeno već ono što tim vestima nedostaje (ili ostaje nejasno).

 • Jelka Jovanović: Atentat pod zaštitom Jelka Jovanović: Atentat pod zaštitom

  Kosovska policija udvostručila je nagradu za informacije koje mogu doprineti rasvetljavanju ubistva predsednika Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića, i ta je svota sada 20.000 evra, potvrdio je portalu Košev zamenik generalnog direktora Policije Kosova Dejan Janković u emisiji Slobodno srpski.

 • Dimitrije Boarov: Šta nas čeka Dimitrije Boarov: Šta nas čeka

  Ovih dana naglo je zahladilo i u Srbiji, što samo po sebi ne mora biti loše, ukoliko ovaj neprijatni meteorološki talas bar malo ohladi i preterana ekonomska očekivanja koja šire naši zvaničnici, a koja su sintetizovana u političkoj poruci da dolazi “zlatno doba” za građane i penzionere.

Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
Zlatiborac
credi agricole
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side