23.10.2019 Beograd

Nadežda Gaće: Srbija na “nešto između” koloseka

Nadežda Gaće: Srbija na “nešto između” koloseka
U vremenima kada je Varšavski pakt bio jedna od odrednica Istočnog bloka – mi smo, kao deo Jugoslavije, bili Zapad za Istok i “nešto između” za Zapad. Praktično, nikada i nismo bili u komunističkom Istočnom bloku, a pripisali su nam ga tek kada u njemu više nikoga nije bilo.

I kad gledamo iz našeg malog sadašnjeg dvorišta Srbije – neodlučni smo. Baš volimo Ruse, ali nedovoljno da ne želimo u EU. Želimo u EU, ali nedovoljno da bismo je i zavoleli. Zapravo, iz tog “nešto između” stanja Jugoslavije mi smo malo profitirali i taj profit značajno uvećali kroz priče o veštini kojom se Jugoslavija provukla između suprotstavljenih hladnoratovskih blokova i kako je stvoren vakuum iskoristila da inicira i stavi se na čelo Pokreta nesvrstanih. U teškim sukobima drugih, nesvrstana Jugoslavija bila je dobitnik. Ne veliki, nije se živelo kao na Zapadu, ali je bilo mnogo bolje nego na Istoku. Šansu za sve to dao nam je sporazum na Jalti, kojim su dirigovali Čerčil, Ruzvelt i Staljin.

Zamislite da se sada svet podeli, a da neka trojka lidera sama, na jednom sastanku uspostavi pravila za narednih pola veka. Putin, Tramp i Džonson, na primer! A i da Englesku zamenimo sada značajnijim igračem – EU, pa da i nema ko bi je predstavljao sa autoritetom.

Iako je sve danas bitno drugačije nego 1945, mi smo i dalje “nešto između”. Pro EU stranke, a mnogo značajnih na celom spektru od vlasti do vanparlamentarne opozicije – od SNS do SSP – dnevno emituju poruke da su za EU, ali i istovremeno da je EU deo nama neprijateljskog bloka; ruku na srce, mediji bliski vlasti mnogo su aktivniji u ruženju EU nego stranački prvaci, dok bi se na opozicionoj strani pre moglo reći da političari, a ne njima naklonjeni mediji nisu baš načisto sa stavom hoće li ili neće u EU.

I dok je savršeno jasno da su interesi Srbije takvi da ne treba kvariti odnose sa Rusijom, nije baš jasno kakvi nas politički interesi uvlače u pogled na Rusiju kao na spasiteljicu od zala Zapada. Ohrabruju, naravno, reči predsednika i premijerke Srbije da EU put nema alternativu iako često deluje – što zbog nas, što zbog EU, što zbog Rusije – da su sve karte otvorene i svi ishodi mogući. Ohrabruje i što mnogi ugovori sa Ruskom Federacijom imaju klauzulu koja dozvoljava promene ugovora u momentu kada i ako Srbija krene ka članstvu u EU, ali brinu signali iz same EU, kao što je ovaj s neotvaranjem pregovora s Makedonijom i Albanijom, da EU niti žuri niti ima entuzijazma za prihvatanje Zapadnog Balkana.

Sigurna sam da ovaj opšti “nešto između” trend može da traje i dugo, ali i da nam se može desiti da se na putu ka EU ispreči nekakav referendum za normalizaciju odnosa s Kosovom. On lako može da postane referendum protiv EU jer bi gubitak podrške za tu normalizaciju sigurno bio rampa za Srbiju u EU i skoro neizbežno političko okretanje ka Rusiji, napuštanje EU integracija i ekonomsko slabljenje. A kako će vlast voditi kampanju za referendum preko sebi bliskih proruskih medija i hoće li opozicija biti protiv bilo čega što Vučić predlaže, ostaje da vidimo, strepeći za EU budućnost Srbije.

autor: VV izvor: Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Vladimir Gligorov: Suverenisti Vladimir Gligorov: Suverenisti

  Šta je ekonomska suverenost? Ovo je donekle pitanje za socijalne demokrate, danas posebno jer gube podršku među radnicima koji se pridružuju populistima, a to će reći nacionalistima. Zašto je to socijaldemokratski problem?

 • Dimitrije Boarov: Srbija pluta ka Aziji Dimitrije Boarov: Srbija pluta ka Aziji

  Naizgled, Srbija nezadrživo pluta ka Aziji, to jest ka Ruskoj Federaciji i Putinovoj Evroazijskoj uniji. Posle Makronove kočnice za proširenje EU, dok se, navodno, sama Evropa ne reformiše, palo je u Moskvi i potpisivanje trgovinskog sporazuma Srbije sa praznom imitacijom evropske ekonomske zajednice. Srpski rusofili i notorni evroskeptici u Beogradu, podjednako raspoređeni u vlasti i opoziciji, čini se da likuju.

 • Vladimir Gligorov: Manje stanovnika, a brži rast Vladimir Gligorov: Manje stanovnika, a brži rast

  Da bi to bilo moguće, potreban je značajan rast produktivnosti. Ovde je potrebno razdvojiti dve stvari. Jedno je rast po stanovniku, koji može da se ubrzava kako se smanjuje stanovništvo. Čak i ako se ukupna proizvodnja zapravo ne povećava. To je druga stvar, rast ukupne proizvodnje uz smanjenje broja stanovnika. To bi zahtevalo da se s manjim brojem stanovnika postigne veća ukupna proizvodna, što će reći da se povećava produktivnost rada.

 • Dimitrije Boarov: Predizborni ili Singapurski model Dimitrije Boarov: Predizborni ili Singapurski model

  Vidim da se rasprava oko najavljenog povećanja plata u javnom sektoru za osam do 15 odsto u idućoj godini počela “produbljavati” iako je većini običnih posmatrača prilično jasno da je reč o predizbornom poklonu vlasti svojoj biračkoj bazi, pretežno povezanoj sa državnom službom.

 • Mijat Lakićević: Evropo, sikter Mijat Lakićević: Evropo, sikter

  Tanja Miščević, šefica pregovaračkog tima Srbije sa Evropskom unijom, napušta položaj. Formalno, reč je o ostavci, u suštini – dobila je otkaz.

 • Mijat Lakićević: Vučićev najbolji neprijatelj Mijat Lakićević: Vučićev najbolji neprijatelj

  Kada bi ga sam pravio, Vučić sebi ne bi mogao da smisli boljeg neprijatelja od Vuka Jeremića. To je za njega prosto idealan protivnik.

 • Dimitrije Boarov: Ex-Yu investicije Dimitrije Boarov: Ex-Yu investicije

  Protekle sedmice je i u Hrvatskoj i u Srbiji veliki publicitet dobila akcija kiparskog biznismena Nebojše Šaranovića, vlasnika tamošnje kompanije Kappa star limited, na Zagrebačkoj berzi, gde je on, preko Rajfajzen banke iz Beča, dokupio nekoliko procenata akcija poznatog hrvatskog proizvođača bajadera i slatkiša Kraš i tako preskočio pet odsto vlasništva nad akcijama ove kompanije, što ga je obavezalo da to i javno obelodani.

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side