Nadežda Gaće: Teorije zavere ili život u zaverama
12.02.2020 Beograd

Nadežda Gaće: Teorije zavere ili život u zaverama

Nadežda Gaće: Teorije zavere ili život u zaverama
“To što sam paranoičan ne znači i da me niko ne juri”, odavno je ovo prepričavano, više kao štos, ali kako vreme prolazi i kako kanali informisanja postaju ne samo svima dostupni nego i otvoreni za sve “autore” – sve je primenljivije.

Tako je internet postao nesputani promoter raznih teorija, pa i teorija zavera i kanal lakog optuživanja, konstruisanja i etiketiranja. I svako ko se nađe na meti proizvođača uvrede manje-više je nemoćan. Da ne pominjem mogućnost da lažne ili polulažne konstrukcije kruže i van znanja mnogih na koje se odnose.

Priča o lažnim vestima uzela je maha, a u svetu, baš zbog nesputanosti novog medijskog prostora i prepoznavanja šta jeste, a šta nije istina, postala je deo svakodnevnih diskusija, dok kod nas izgleda da je tehnološki razvoj ispred medijske pismenosti. Na internetu na srpskom jeziku sve vrvi od zavera i brojni autori svakodnevno dokazuju i dokumentuju postajanje nekakvih centara moći, centralnih komiteta sveta koji se dogovaraju o količini zla koje će naneti čitavom čovečanstvu, većini ljudi, a posebno nama ovde koji smo, prema sopstvenom mišljenju, jedini koji prepoznaju sve te paklene planove. Malo pomalo belosvetske teme dopunjuju priče o našim centralnim komitetima zla, katkad vrlo uverljivo ispričane, s nizom poluistina insinuacija.

A biznis u je svojoj početnoj fazi – i prvobitnoj akumulaciji kapitala“kreativan”, ne uvek po (često lošim) zakonima, pa je odličan izvor za te priče; opšti galimatijas oko bolnog raspada Jugoslavije takođe je plodan za poluistine i insinuacije; stvaranje Srbije kao države koja je jedina napravljena od ostatka, a ne kao tvorevina za koju se bilo ko borio da izgleda baš tako još je bolja; a krivudava linija politike Srbije uz nekvalitetne prekobrojne medije idealna je i za autore teorije zavere, a i za njihove pratioce.

Danas na internetu imamo mnoštvo “dokaza” o pljačkama koje je počinio Dragan Đilas, o neslućenom bogatstvu Vučićevog kuma, o Beogradu na vodi u vlasništvu braće Vučić, o vezama starog DS-a i tajkuna, o milionima Vuka Jeremića, o tome kako vlast potplaćuje sve one koji nisu zadovoljni npr., time što je DS u savezu sa Dverima. Sve to tako danima, mesecima, nekada godinama ...i jedino što nije važno jeste istina.

Ta gomila budiboksnama vesti praćena je izrazitom nekulturom i prostotom tog polujavnog dijaloga, te dođosmo do toga da su uvrede, pretnje, omalovažavanje i izdaja osnova svakog opisivanja neistomišljenika. Ne samo onih koji se međusobno oštro ne slažu nego i onih koji su mahom saglasni, ali im se pogledi o detalju razlikuju. I, naravno, sve je začinjeno “podacima” i “činjenicama”, pa makar bilo trivijalno pobiti sve te činjenice.

I kao šlag na tortu – dođu vređanja poznatih od poznatih, poznatih od nepoznatih, nepoznatih od nepoznatih.... sve u stilu klasika primitivne reči dr Šešelja, retorike koja je politička, i ne samo politička, pornografija i u normalnim uslovima apsolutno diskreditujuća. No, kod nas nije – već je model tog polujavnog prostora kojeg se niko ne stidi.

autor: VV izvor: Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Pročitajte i...
 • Momčilo Pantelić: Sedam veličanstvenih Momčilo Pantelić: Sedam veličanstvenih

  Kad je teško, onda žene. Pandemiji i manje podležu i više je obuzdavaju nego muškarci.

 • Vladimir Gligorov: Tri napomene Vladimir Gligorov: Tri napomene

  Prva je donekle akademska, mada su posledice po privrednu politiku, zapravo, značajne.

 • Dževad Sabljaković: Nestrpljenje će ponovo zamračiti nebo Dževad Sabljaković: Nestrpljenje će ponovo zamračiti nebo

  Smanjuje se Grenland, a nivo morske površine raste. Ima li to neke veze s pojavom koronavirusa i epidemijom Covida-19. Reklo bi se da nema nikakve, ali to je zabluda: sve na ovom svijetu ima neke veze s poremećajem bioravnoteže planete na kojoj živimo.

 • Mijat Lakićević: Ta teška reč izvini Mijat Lakićević: Ta teška reč izvini

  Kako se izvini kaže u Kini? Mora da je neka teška reč, kao u Srbiji, kako je to davno (stihom u naslovu) utvrdio Đorđe Balašević.

 • Dimitrije Boarov: Čekajući helikopter Dimitrije Boarov: Čekajući helikopter

  U vrhu države vlada zabluda da Srbija ima neke nadnaravne sposobnosti i mogućnosti da bude pametnija i moćnija od svih drugih država, posebno u kriznim vremenima. Pa zašto smo onda jedna od najsiromašnijih država u Evropi i zašto toliko sporo popravljamo svoje mesto na svetskoj ekonomskoj lestvici.

 • Dimitrije Boarov: Borelova defanzivna strategija Dimitrije Boarov: Borelova defanzivna strategija

  Pre neki dan visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Žosep Borel izjavio je da svetu i Evropi preti kriza biblijskih razmera zbog koronavirusa jer će zemlje u razvoju izgubiti sve prihode, budući da je došlo do kraha izvoza, cena nafte i sirovina, a turizam je stao, isto kao i doznake ekonomskih emigranata.

 • Nadežda Gaće: Antiteza COVID-19 Nadežda Gaće: Antiteza COVID-19

  Mnogo je nagađanja i pregršt dobrih i loših informacija, masa lažnih ili, da ublažim, neozbiljnih paranaučnih tekstova i mnoštvo snimaka raznih slavoljuba koji govore neverovatne teorije o koroni.

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side