12.02.2020 Beograd

Nadežda Gaće: Teorije zavere ili život u zaverama

Nadežda Gaće: Teorije zavere ili život u zaverama
“To što sam paranoičan ne znači i da me niko ne juri”, odavno je ovo prepričavano, više kao štos, ali kako vreme prolazi i kako kanali informisanja postaju ne samo svima dostupni nego i otvoreni za sve “autore” – sve je primenljivije.

Tako je internet postao nesputani promoter raznih teorija, pa i teorija zavera i kanal lakog optuživanja, konstruisanja i etiketiranja. I svako ko se nađe na meti proizvođača uvrede manje-više je nemoćan. Da ne pominjem mogućnost da lažne ili polulažne konstrukcije kruže i van znanja mnogih na koje se odnose.

Priča o lažnim vestima uzela je maha, a u svetu, baš zbog nesputanosti novog medijskog prostora i prepoznavanja šta jeste, a šta nije istina, postala je deo svakodnevnih diskusija, dok kod nas izgleda da je tehnološki razvoj ispred medijske pismenosti. Na internetu na srpskom jeziku sve vrvi od zavera i brojni autori svakodnevno dokazuju i dokumentuju postajanje nekakvih centara moći, centralnih komiteta sveta koji se dogovaraju o količini zla koje će naneti čitavom čovečanstvu, većini ljudi, a posebno nama ovde koji smo, prema sopstvenom mišljenju, jedini koji prepoznaju sve te paklene planove. Malo pomalo belosvetske teme dopunjuju priče o našim centralnim komitetima zla, katkad vrlo uverljivo ispričane, s nizom poluistina insinuacija.

A biznis u je svojoj početnoj fazi – i prvobitnoj akumulaciji kapitala“kreativan”, ne uvek po (često lošim) zakonima, pa je odličan izvor za te priče; opšti galimatijas oko bolnog raspada Jugoslavije takođe je plodan za poluistine i insinuacije; stvaranje Srbije kao države koja je jedina napravljena od ostatka, a ne kao tvorevina za koju se bilo ko borio da izgleda baš tako još je bolja; a krivudava linija politike Srbije uz nekvalitetne prekobrojne medije idealna je i za autore teorije zavere, a i za njihove pratioce.

Danas na internetu imamo mnoštvo “dokaza” o pljačkama koje je počinio Dragan Đilas, o neslućenom bogatstvu Vučićevog kuma, o Beogradu na vodi u vlasništvu braće Vučić, o vezama starog DS-a i tajkuna, o milionima Vuka Jeremića, o tome kako vlast potplaćuje sve one koji nisu zadovoljni npr., time što je DS u savezu sa Dverima. Sve to tako danima, mesecima, nekada godinama ...i jedino što nije važno jeste istina.

Ta gomila budiboksnama vesti praćena je izrazitom nekulturom i prostotom tog polujavnog dijaloga, te dođosmo do toga da su uvrede, pretnje, omalovažavanje i izdaja osnova svakog opisivanja neistomišljenika. Ne samo onih koji se međusobno oštro ne slažu nego i onih koji su mahom saglasni, ali im se pogledi o detalju razlikuju. I, naravno, sve je začinjeno “podacima” i “činjenicama”, pa makar bilo trivijalno pobiti sve te činjenice.

I kao šlag na tortu – dođu vređanja poznatih od poznatih, poznatih od nepoznatih, nepoznatih od nepoznatih.... sve u stilu klasika primitivne reči dr Šešelja, retorike koja je politička, i ne samo politička, pornografija i u normalnim uslovima apsolutno diskreditujuća. No, kod nas nije – već je model tog polujavnog prostora kojeg se niko ne stidi.

autor: VV izvor: Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Mijat Lakićević: Paradigma Požega Mijat Lakićević: Paradigma Požega

  Kao što se pre tri decenije Srbija nije branila (ni odbranila) u Kninu, tako se ni danas ne brani na Cetinju nego, da izvinete, u Požegi.

 • Vladimir Gligorov: Srbija i Crna Gora Vladimir Gligorov: Srbija i Crna Gora

  Nemam nameru da pišem o političkim odnosima, a ni o crkvenim. Ne ovde, u svakom slučaju. Već o tome kako je ko prošao posle osamostaljivanja Crne Gore. Mislim da nije nerazumno pretpostaviti da bi se Crna Gora razvijala, privredno, otprilike kao i Srbija da su ostali u istoj državi. To, naravno, ne možemo znati jer je to protivčinjenična tvrdnja. Tako da je to više pretpostavka o tome koja su bila očekivanja, ako su bila, crnogorskih glasača kada su se izjašnjavali na referendumu. U svakom slučaju, očekivanja su bila da će proći bolje ako povrate sopstvenu državnost. Da li su?

 • Dragan Šutanovac: Zarobljavanje budućnosti Dragan Šutanovac: Zarobljavanje budućnosti

  Paradoksalno je da strateška dokumenta u oblasti odbrane i bezbednosti ne definišu neposredne izazove, rizike i pretnje po naciju, ali nosilac izrade tih dokumenata ipak je predložio, a Vlada usvojila, primenu koncepta totalne odbrane

 • Vladimir Pištalo: Dušu su emigranti doneli Vladimir Pištalo: Dušu su emigranti doneli

  Vidim Čarlsa Simića kao klinca u ulici Majke Jevrosime, kome je svaki čas neko govorio: – Ej, poručio ti Pera da će da te prebije.

 • Dimitrije Boarov: Klimatska i druge apokalipse Dimitrije Boarov: Klimatska i druge apokalipse

  Evo, i čuveni Forum u Davosu počeo je pre neki dan najviše u znaku zahteva da se spreči “klimatska apokalipsa”, a ta svetska briga napokon je počela bolje da se shvata i u Srbiji nakon protekle sedmice – kada su Beograd i još neki naši gradovi bili pod takvom mešavinom magle i smoga, da su se probili među najzagađenije u svetu.

 • Dimitrije Boarov: Virus obara cenu nafte Dimitrije Boarov: Virus obara cenu nafte

  Otkako se Kina suočila sa epidemijom koju izaziva još nedovoljno proučeni korona virus, zbog čega su “u karantinu” i neki milionski gradovi, a čitav saobraćajni protok kroz ovu ogromnu zemlju samo u desetak dana skoro je prepolovljen, cene sirove nafte na svetskim tržištima konstantno padaju.

 • Dimitrije Boarov: Iznenađenje u Hrvatskoj Dimitrije Boarov: Iznenađenje u Hrvatskoj

  U senci velike histerije koju je u Srbiji i Crnoj Gori izazvalo famozno donošenje zakona o “nacionalizaciji” delova imovine Srpske pravoslavne crkve, koji je izglasala Skupština Crne Gore u Podgorici, u Hrvatskoj je, na opšte iznenađenje, na izborima za petog predsednika ove republike – pobedio Zoran Milanović, lider levog centra i kandidat Socijaldemokratske partije iako je za protivkandidata imao Kolindu Grabar Kitarević, koju je podržala Hrvatska demokratska zajednica, stranka koja kontroliše tamošnju vlast (od Vlade, pa naniže).

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side