12.10.2016 Beograd

Nebojša Pešić: Lekarska greška ili raspad sistema

Nebojša Pešić: Lekarska greška ili raspad sistema
I to se u Srbiji događa. Radenko Nikodinović(8), dečak iz okoline Loznice, preminuo je od sepsešest dana nakon što je tokom igre polomio ruku.

Inspekcija je utvrdila da je lekar načinio greške i neuredno upisivao procedure tokom lečenja.

Ne znam zbog čega, ali imam utisak da će se sve završiti na tome ili nekom maratonskom sudskom procesu, kakvi se već dugo bez presude vode protiv lekara odgovornih za smrt pacijenata. Da su efikasno procesuirani svi zbog kojih je neki pacijent umro ili mu je zbog pogrešnog lečenja bitnije narušeno zdravlje, možda se tragedija u Loznici ne bi ni dogodila.

Nije ovde, međutim, reč samo o grešci lekara. Reč je o nemaru i raspadu sistema. Ovoga puta zdravstvenog. Godinama se zna da se u zdravstvu ne poklanja dovoljno pažnje stručnosti, da su važniji nepotizam i partijsko opredeljenje. Struka postaje sve manje bitna.

 

Godinama se takođe zna da su nam zdravstvene ustanove u lošem stanju, da kubure s higijenom, a o modernim uređajima mogu samo da sanjaju. Godinama je lekarska struka nipodaštavana, a plate lekara tretirane isključivo kao trošak za budžet. Pa su zato oni najbolji otišli u svet jer ne žele da ih iko ponižava smanjenjem plata.

Godinama se zna da je kontrola stanja u bolnicama slaba ili nikakva, da se krše procedure, a da takvo ponašanje niko ne sankcioniše.

Samo ovih nekoliko stvari govori nam da je sistem zdravstvene zaštite potpuno urušen. Svi kažu da će lekar, koji je krajnjim nemarom skrivio smrt malog Radenka, odgovarati. Ko će odgovarati za urušavanje sistema u kojem je moguće da dete umre zbog bezazlenog preloma.

Valjda je po svim mogućim zakonima za zdravstveni sistem odgovoran ministar zdravlja. Premijer Aleksandar Vučić rekao je da je ovaj događaj opomena za ministra Zlatibora Lončara. Koja po redu?

Možda treba poslušati zahtev Granskog sindikata zdravstva ASNS jer valjda oni znaju u kojim uslovima rade. A ovi zdravstveni radnici traže ostavku ministra i svih drugih odgovornih. Uz to, poručuju da im je dosta suficita u budžetu i deficita svega u zdravstvu, pa i najobičnijeg deterdženta.

autor: VV izvor: Novi magazin
Ostavi komentar (2) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
 • 13.10.2016, 15:04h Vaki mail (3)

  Cestitam novinaru na hrabrosti da kaze ocitu istinu koju svi a pre svega politicari precutkuju da vode ga dezintegraciji drustva a u okviru njega i zdravstva bravo

 • 12.10.2016, 18:41h Vesna Tomic

  Pozdravljam ovu trezvenu analizu problema u zdravstvu. Cak i kada lekari u svoj rad ulazu velikii trud, kako mi kao pacijenti i ocekujemo, a da su sramotno malo placeni (za sta je odgovorna drzava), sama higijena se ne moze odrzavati bez troskova. Nemojmo dozvoliti da nam drzava zapustanjem zdravstva nametne misljenje da je spas u privatnom zdravstvenom sistemu. To nije interes nas, obicnih ljudi! Najmanje sto mozemo je da u svakoj prilici vrsimo pritisak na drzavu, da od nje ocekujemo da sistem javnog zdravlja dostojno odrzava i da ga unapredjuje! Da u zdravstvo ulaze, a ne da kaznjava lekare.

Pročitajte i...
 • Dimitrije Boarov: Glad za pobedama ili proslavama Dimitrije Boarov: Glad za pobedama ili proslavama

  Nakon što je fudbalski klub “Crvena zvezda”, uz pomoć Fudbalskog saveza Srbije i još ko zna koga drugog, dobio priliku da u proteklu subotu, a ne u četvrtak, kada su svi drugi ligaši igrali poslednje takmičarsko kolo, pompezno u Beogradu proslavi zvanično 28. titulu prvaka (nezvanično 29. titulu), došlo je do očekivane “demonstracije navijačke sile”, sa bakljadom i paljenjem autobusa u kojem su likovali fudbaleri našeg šampiona.

 • Mijat Lakićević: Ruski lobi u Vladi Srbije Mijat Lakićević: Ruski lobi u Vladi Srbije

  Vulin ima pravo na svoje mišljenje, ali državna politika je nešto drugo. To je rekla Ana Brnabić, predsednica Vlade Srbije, povodom jedne izjave “ministra vojnog”. U ovom kontekstu nevažno je šta je “Aleksandar drugi” rekao – važna je premijerkina “percepcija” – ali, u najkraćem, iz (polu)rečenice Sema Fabricija, šefa evropskog predstavništva u Beogradu, da je “Kosovo ključno za EU”, Vulin je izvukao zaključak da u tom slučaju “Srbija treba da nastavi svojim putem”.

 • Dimitrije Boarov: Malinari i oružari Dimitrije Boarov: Malinari i oružari

  Mada nemam preciznu statistiku, mislim da za poslednjih dvadeset godina nije prošla nijedna, a da “malinari” i “oružari” Srbije nisu organizovali javne proteste i štrajkove.

 • Vladimir Gligorov: Tranzicija u Koreji Vladimir Gligorov: Tranzicija u Koreji

  Tramp je Kimu pustio futuristički film o Koreji, Severnoj, ako prihvati mir, odrekne se nuklearnog naoružanja i posveti se, uz pomoć SAD, privrednom razvoju.

 • Dimitrije Boarov: Pšenica naša nasušna Dimitrije Boarov: Pšenica naša nasušna

  Ovih dana počela je žetva pšenice, koja je u Srbiji zasejana na (poslednje dve decenije) rekordnih 675.000 hektara. Seljaci očekuju dobar, natprosečan rod, u Vojvodini prosečno oko šest tona po hektaru, a u Šumadiji nešto preko pet tona po hektaru. To bi značilo da će se u narednim sedmicama u Srbiji ovršiti oko 3,3 miliona tona pšenice, što dalje upućuje na zaključak da bi se ove sezone moglo izvesti oko 1,7 miliona tona hlebnog žita.

 • Momčilo Pantelić: Par, raspar Momčilo Pantelić: Par, raspar

  Najzad smo doživeli da svetska vest dana bude događaj koji nas ne zabrinjava i podseća na vremena kad smo rasli uz bajke.

 • Andrej Zarević: Kandidati i zamajavanje Andrej Zarević: Kandidati i zamajavanje

  Parlamentarni izbori u Italiji održani su 4. marta, kada i izbori u Beogradu za gradsku vlast. Izbori u Italiji, za razliku od beogradskih, nisu imali jasnog pobednika. Najveći broj glasova i poslanika dobile su populističke stranke koje nemaju mnogo zajedničkog, pa je s rascepkanim parlamentom bilo teško doći do saglasja kako bi vlada mogla izgledati i ko bi je mogao voditi.

Preporuke prijatelja
Zlatiborac
credi agricole
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side