12.10.2016 Beograd

Nebojša Pešić: Lekarska greška ili raspad sistema

Nebojša Pešić: Lekarska greška ili raspad sistema
I to se u Srbiji događa. Radenko Nikodinović(8), dečak iz okoline Loznice, preminuo je od sepsešest dana nakon što je tokom igre polomio ruku.

Inspekcija je utvrdila da je lekar načinio greške i neuredno upisivao procedure tokom lečenja.

Ne znam zbog čega, ali imam utisak da će se sve završiti na tome ili nekom maratonskom sudskom procesu, kakvi se već dugo bez presude vode protiv lekara odgovornih za smrt pacijenata. Da su efikasno procesuirani svi zbog kojih je neki pacijent umro ili mu je zbog pogrešnog lečenja bitnije narušeno zdravlje, možda se tragedija u Loznici ne bi ni dogodila.

Nije ovde, međutim, reč samo o grešci lekara. Reč je o nemaru i raspadu sistema. Ovoga puta zdravstvenog. Godinama se zna da se u zdravstvu ne poklanja dovoljno pažnje stručnosti, da su važniji nepotizam i partijsko opredeljenje. Struka postaje sve manje bitna.

 

Godinama se takođe zna da su nam zdravstvene ustanove u lošem stanju, da kubure s higijenom, a o modernim uređajima mogu samo da sanjaju. Godinama je lekarska struka nipodaštavana, a plate lekara tretirane isključivo kao trošak za budžet. Pa su zato oni najbolji otišli u svet jer ne žele da ih iko ponižava smanjenjem plata.

Godinama se zna da je kontrola stanja u bolnicama slaba ili nikakva, da se krše procedure, a da takvo ponašanje niko ne sankcioniše.

Samo ovih nekoliko stvari govori nam da je sistem zdravstvene zaštite potpuno urušen. Svi kažu da će lekar, koji je krajnjim nemarom skrivio smrt malog Radenka, odgovarati. Ko će odgovarati za urušavanje sistema u kojem je moguće da dete umre zbog bezazlenog preloma.

Valjda je po svim mogućim zakonima za zdravstveni sistem odgovoran ministar zdravlja. Premijer Aleksandar Vučić rekao je da je ovaj događaj opomena za ministra Zlatibora Lončara. Koja po redu?

Možda treba poslušati zahtev Granskog sindikata zdravstva ASNS jer valjda oni znaju u kojim uslovima rade. A ovi zdravstveni radnici traže ostavku ministra i svih drugih odgovornih. Uz to, poručuju da im je dosta suficita u budžetu i deficita svega u zdravstvu, pa i najobičnijeg deterdženta.

autor: VV izvor: Novi magazin
Ostavi komentar (2) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
 • 13.10.2016, 15:04h Vaki mail (3)

  Cestitam novinaru na hrabrosti da kaze ocitu istinu koju svi a pre svega politicari precutkuju da vode ga dezintegraciji drustva a u okviru njega i zdravstva bravo

 • 12.10.2016, 18:41h Vesna Tomic

  Pozdravljam ovu trezvenu analizu problema u zdravstvu. Cak i kada lekari u svoj rad ulazu velikii trud, kako mi kao pacijenti i ocekujemo, a da su sramotno malo placeni (za sta je odgovorna drzava), sama higijena se ne moze odrzavati bez troskova. Nemojmo dozvoliti da nam drzava zapustanjem zdravstva nametne misljenje da je spas u privatnom zdravstvenom sistemu. To nije interes nas, obicnih ljudi! Najmanje sto mozemo je da u svakoj prilici vrsimo pritisak na drzavu, da od nje ocekujemo da sistem javnog zdravlja dostojno odrzava i da ga unapredjuje! Da u zdravstvo ulaze, a ne da kaznjava lekare.

Pročitajte i...
 • Ivana Pejčić: Vatra koja je ogolila sve Ivana Pejčić: Vatra koja je ogolila sve

  Tri izgubljena ljudska života tragičan su epilog katastrofalnog požara u Novom Pazaru. Pred očima nemoćnih komšija, brojnih građana i samih vatrogasaca, na terasi na trećem spratu nesrećnim ženama je očajnički trebala pomoć. Iako su svi isto tako očajnički želeli da pomognu – nisu mogli. Nisu mogli jer nisu imali čime.

 • Mijat Lakićević: Na granici Mijat Lakićević: Na granici

  Vrednoća predsednika Srbije već je postala legendarna. To što on sam može da obiđe za jedan dan, ne mogu desetorica drugih. Čovek prosto ruši zakone fizike. Ali sad će se izgleda naći pred istinskim iskušenjem.

 • Dimitrije Boarov: Lopovi i javna dobra Dimitrije Boarov: Lopovi i javna dobra

  Samo naizgled deluje paradoksalno da u zemlji kakva je Srbija ima toliko zagovornika širenja javne svojine, mada nas stalno sustižu vesti kako se bezočno ne samo zloupotrebljavaju nego i bukvalno kradu, pa i uništavaju mnoga javna dobra “pod zaštitom države”.

 • Vladimir Gligorov: Kineske investicije Vladimir Gligorov: Kineske investicije

  O tome sam pisao više puta. Ali kako raste interes da se razumeju kineske namere na Balkanu i u Evropi, možda da sažmem kako ih ja vidim

 • Dimitrije Boarov: Radničko akcionarstvo Dimitrije Boarov: Radničko akcionarstvo

  Kriza u pulskom brodogradilištu Uljanik, koje nije u stanju da isplati julske plate za oko 4.500 zaposlenih u svom “škveru” i u riječkom brodogradilištu “3. maj” (koje je pre koju godinu “kupilo” hrvatskim državnim parama, to jest preko kojeg je dokapitalizovano državnim parama u jednoj zamaskiranoj dotacionoj operaciji), ima niz klasičnih karakteristika finansijskog sloma jednog velikog preduzeća, ali i nekoliko specifičnosti koje zaslužuju pažnju i srpske javnosti.

 • Vladimir Gligorov: Međunarodna konferencija Vladimir Gligorov: Međunarodna konferencija

  Ne mogu da kažem da razumem gospodu Vučića i Dačića, već ovaj drugi sada najavljuje međunarodnu konferenciju o Kosovu, drugi Dejton takoreći. Na njoj će, ako sam to dobro razumeo, da se dogovori razgraničenje Srbije od Kosova.

 • Dimitrije Boarov: Šta nas čeka Dimitrije Boarov: Šta nas čeka

  Ovih dana naglo je zahladilo i u Srbiji, što samo po sebi ne mora biti loše, ukoliko ovaj neprijatni meteorološki talas bar malo ohladi i preterana ekonomska očekivanja koja šire naši zvaničnici, a koja su sintetizovana u političkoj poruci da dolazi “zlatno doba” za građane i penzionere.

Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
Zlatiborac
credi agricole
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side