12.10.2016 Beograd

Nebojša Pešić: Lekarska greška ili raspad sistema

Nebojša Pešić: Lekarska greška ili raspad sistema
I to se u Srbiji događa. Radenko Nikodinović(8), dečak iz okoline Loznice, preminuo je od sepsešest dana nakon što je tokom igre polomio ruku.

Inspekcija je utvrdila da je lekar načinio greške i neuredno upisivao procedure tokom lečenja.

Ne znam zbog čega, ali imam utisak da će se sve završiti na tome ili nekom maratonskom sudskom procesu, kakvi se već dugo bez presude vode protiv lekara odgovornih za smrt pacijenata. Da su efikasno procesuirani svi zbog kojih je neki pacijent umro ili mu je zbog pogrešnog lečenja bitnije narušeno zdravlje, možda se tragedija u Loznici ne bi ni dogodila.

Nije ovde, međutim, reč samo o grešci lekara. Reč je o nemaru i raspadu sistema. Ovoga puta zdravstvenog. Godinama se zna da se u zdravstvu ne poklanja dovoljno pažnje stručnosti, da su važniji nepotizam i partijsko opredeljenje. Struka postaje sve manje bitna.

 

Godinama se takođe zna da su nam zdravstvene ustanove u lošem stanju, da kubure s higijenom, a o modernim uređajima mogu samo da sanjaju. Godinama je lekarska struka nipodaštavana, a plate lekara tretirane isključivo kao trošak za budžet. Pa su zato oni najbolji otišli u svet jer ne žele da ih iko ponižava smanjenjem plata.

Godinama se zna da je kontrola stanja u bolnicama slaba ili nikakva, da se krše procedure, a da takvo ponašanje niko ne sankcioniše.

Samo ovih nekoliko stvari govori nam da je sistem zdravstvene zaštite potpuno urušen. Svi kažu da će lekar, koji je krajnjim nemarom skrivio smrt malog Radenka, odgovarati. Ko će odgovarati za urušavanje sistema u kojem je moguće da dete umre zbog bezazlenog preloma.

Valjda je po svim mogućim zakonima za zdravstveni sistem odgovoran ministar zdravlja. Premijer Aleksandar Vučić rekao je da je ovaj događaj opomena za ministra Zlatibora Lončara. Koja po redu?

Možda treba poslušati zahtev Granskog sindikata zdravstva ASNS jer valjda oni znaju u kojim uslovima rade. A ovi zdravstveni radnici traže ostavku ministra i svih drugih odgovornih. Uz to, poručuju da im je dosta suficita u budžetu i deficita svega u zdravstvu, pa i najobičnijeg deterdženta.

autor: VV izvor: Novi magazin
Ostavi komentar (2) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
 • 13.10.2016, 15:04h Vaki mail (3)

  Cestitam novinaru na hrabrosti da kaze ocitu istinu koju svi a pre svega politicari precutkuju da vode ga dezintegraciji drustva a u okviru njega i zdravstva bravo

 • 12.10.2016, 18:41h Vesna Tomic

  Pozdravljam ovu trezvenu analizu problema u zdravstvu. Cak i kada lekari u svoj rad ulazu velikii trud, kako mi kao pacijenti i ocekujemo, a da su sramotno malo placeni (za sta je odgovorna drzava), sama higijena se ne moze odrzavati bez troskova. Nemojmo dozvoliti da nam drzava zapustanjem zdravstva nametne misljenje da je spas u privatnom zdravstvenom sistemu. To nije interes nas, obicnih ljudi! Najmanje sto mozemo je da u svakoj prilici vrsimo pritisak na drzavu, da od nje ocekujemo da sistem javnog zdravlja dostojno odrzava i da ga unapredjuje! Da u zdravstvo ulaze, a ne da kaznjava lekare.

Pročitajte i...
 • Vladimir Gligorov: Berza Vladimir Gligorov: Berza

  Zašto bankarske krize imaju veći negativan efekat od berzanskih kriza? Ovo je zanimljivo upravo sada kada je došlo do značajne korekcije u berzanskim vrednostima. Poređenja radi, panika iz 1987, pošto je došlo do velikog gubitka vrednosti akcija, bila je kratkotrajna i nije imala gotovo nikakav uticaj na privredna kretanja.

 • Momčilo Pantelić: S njim nije dosadno, nažalost Momčilo Pantelić: S njim nije dosadno, nažalost

  Poznat vam je, svakako, lider koji medije kritikuje kao svoje neprijatelje iako njegovi nastupi dominiraju javnim prostorom, kome se, uprkos zapadnom kursu, istražuju sporne veze sa Rusijom i Kinom i koji za iskušenja domovine najviše krivi njen “bivši režim”. Ali, takvom opisu odgovara, premijerno, i predsednik – Amerike.

 • Mijat Lakićević: Davos, svetski, a srpski Mijat Lakićević: Davos, svetski, a srpski

  Da je Davos bio dve nedelje ranije, predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću bi čestitali na makroekonomskoj stabilizaciji i pitali ga za investicione mogućnosti; ovako će ga prepoznavati kao čoveka iz zemlje u kojoj je nedavno ubijen opozicioni lider.

 • Momčilo Pantelić: Manje glave, veće glavobolje Momčilo Pantelić: Manje glave, veće glavobolje

  Toliko smo napredovali da takoreći više nemamo kud, pa smo sasvim blizu – kraju sveta. Ovako nešto bar sugeriše Sat sudnjeg dana, kojim se u Biltenu atomskih naučnika meri koliko nam još sumanutosti fali do nuklearnog Armagedona.

 • Dimitrije Boarov: Nezavisnost sudstva Dimitrije Boarov: Nezavisnost sudstva

  U jednom od izveštaja iz Bukurešta, gde je, navodno, oko 50.000 ljudi proteklog vikenda demonstriralo protiv korupcije u političkim vrhovima, zapazio sam detalj da su tamošnji tužioci zaduženi za borbu protiv korupcije od 2006. godine do danas na suđenje poslali 72 člana parlamenta.

 • Nadežda Gaće: Prostaklukom i neodgovornošću do tona Nadežda Gaće: Prostaklukom i neodgovornošću do tona

  U Srbiji već dugo postoji ogromna tolerantnost prema prostoti i, posebno, verbalnim prostaklucima.

 • Momčilo Pantelić: Sve manje nevinih Momčilo Pantelić: Sve manje nevinih

  Zlatna olimpijska medalja u hokeju najveća je pobeda Rusa posle američkih predsedničkih izbora 2016.

Preporuke prijatelja
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side Zemunske kapije studenti bmw