17.10.2011 Beograd

Nož u ruci maloletnika

Nož u ruci maloletnika
Šta se zaista događa u srpskom društvu i da li se napad nožem na devojku u majici LGBT pokreta može tumačiti kao ozbiljan znak da se vrednosti zasnovane na demokratiji i slobodna za sve ljude urušavaju?

 

Napad nožem na devojku u majici sa oznakom LGBT pokreta zastrašujući je pokazatelj stanja u srpskom društvu, u kome sve češće funkcionišu krajnje uproštene i primitivne podele zasnovane na netrpeljivosti.

To rađa nasilje svake vrste, a ovaj slučaj naročito je težak jer imamo maloletnika zadojenog određenom vrstom ideologije koji kasno posle ponoći luta ulicama i lati se noža, uveren da time brani ispravnu ideju.

Ma koliko se državni i partijski funkcioneri trudili da uvere javnost da slučaj nema nikakve veze sa nespremnošću vlasti da omogući održavanje “Parade ponosa”,  jasno je da su te dve stvari tesno povezane. Jer, neki maloletni ljudi su, nošeni idejama ultranacionalisticckih grupa koje vode oštru kampanju protiv LGBT populacije, odluku o zabrani shvatili kao signal da je vlast praktično odobrila takvu ideologiju.

Pokazalo se da između takvog shvatanja i potezanja noža na one sa drugačijim obeležjima stoji samo jedan mali korak. To bi trebalo da bude signal za ozbiljnu uzbunu, ali se ne stiče utisak da su se vladajući krugovi, politička elita i institucije sistema naročito zabrinuli. Otuda neće biti iznenađenje ako se sve završi za nekoliko dana, mahom na protestima LGBT organizacija, nevladinog sektora i pojedinih stranaka.

Šta se zaista događa u srpskom društvu i da li se napad o kome je reč može tumačiti kao ozbiljan znak da se vrednosti zasnovane na demokratiji i slobodana za sve ljude urušavaju a deca ostaju prepuštena ideologijama sa elementima nasilja? O tome za portal Novog magazina pišu psiholozi, akrtivisti nevkladinog sektora i LGBT organizacija.

autor: Dragan Janjić izvor: Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Dimitrije Boarov: Ima li spremnih za krizu Dimitrije Boarov: Ima li spremnih za krizu

  Dok na plaži u prelepoj Istri čitam hrvatske novine, vidim da i njihove “visoke dužnosnike” opterećuje pitanje može li se Hrvatska suprotstaviti novoj krizi?

 • Vojislav Milovančević: Kako da objasnim svom detetu zašto ste toliki licemeri? Vojislav Milovančević: Kako da objasnim svom detetu zašto ste toliki licemeri?

  "Velika je laž njihove nauke da se čovek rađa sa tim sklonostima, to uopšte nije tačno. Rođenje deteta se već vrši u utrobi majke. Čim je začeto, ono je rođeno. Ono se već tada vaspitava. Međutim, majke su sad zaposlene u fiminističkim pokretima, pa nemaju vremena kad da vaspitavaju svoju decu", ovim rečima je jedan od učesnika protesta protiv održavanja Prajda u Beogradu, otac Antonije, obrazložio razloge zbog kojih je protiv ove manifestacije i šta je to što on zamera "onim drugima".

 • Nadežda Gaće: Politika medija ili mediji politike Nadežda Gaće: Politika medija ili mediji politike

  Obrni-okreni, naša politika se vrti oko medija. Opozicija poteže ponašanje nacionalnih televizija i nacionalnih dnevnih novina – navijanje, neravnopravnost … I vlast ima primedbe na medije – pre svega na nedeljnike, jedan dnevni list, nekoliko kablovskih i lokalnih TV stanica, ali i na RTS. Sa druge strane, direktor RTS se pre neki dan osvrnuo i na činjenicu da RTS uživa najveće poverenje.

 • Dimitrije Boarov: Dronovima na naftu Dimitrije Boarov: Dronovima na naftu

  Poslednjih dana došlo je do novog uzbuđenja na svetskom tržištu sirove nafte jer je u proteklu subotu izvršen vrlo efikasan teroristički napad na glavno saudijsko postrojenje za “preradu” nafte za izvoz Abkoik, u vlasništvu čuvene kompanije Saudi Aramko.

 • Dimitrije Boarov: Nepoznata teritorija Dimitrije Boarov: Nepoznata teritorija

  To je do juče stvarno delovalo neverovatno – u svetu se za relativno kratko vreme nakupilo 17 biliona državnih i korporativnih obveznica s negativnim prinosima. Uprošćeno, poverioci masovno ulažu pare u takve vrednosne papire, a dužnici obećavaju da će im vratiti manje nego što su pozajmili jer “moderni zelenaši” prihvataju “negativne kamate”.

 • Vladimir Gligorov: Dolaze izbori i pare Vladimir Gligorov: Dolaze izbori i pare

  Jedan problem jeste bojkot. Drugi – pregovori s Kosovom. A onda su tu i privredna kretanja, koja nisu ohrabrujuća. Očekivani odgovor vlasti jesu najave da će se povećavati plate i penzije, a tu je i najavljeni plan o javnim ulaganjima u preporod. Za nove četiri godine, deset, dvanaest, a možda i više milijardi evra u – sve. Zašto sve to? Ostavljam po strani Kosovo jer ni vlast niti opozicija ne mogu da očekuju mnogo glasova na tome.

 • Momčilo Pantelić: Suverenitet na tezgi Momčilo Pantelić: Suverenitet na tezgi

  Gotovo istovremeno istovetne stavove su, začudo, u samo donekle sličnim izazovima iskazale premijerke dve zemlje, drastično različitog međunarodnog rejtinga – Danske i Srbije. Ovdašnja autonomna teritorija nije na prodaju, takoreći uglas poručile su Mete Frederiksen i Ana Brnabić.

Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side