16.03.2015 Beograd

Vladimir Gligorov: Evropska vojska

Vladimir Gligorov: Evropska vojska
To je zaista mogućnost, a još više problem. Može se kriza u Ukrajini objašnjavati na različite načine, ali ne bi trebalo zavaravati se oko toga kako se ceni uticaj ruske intervencije u Ukrajini na bezbednost građana Evropske unije.

Osećanje nelagodnosti nije isto nezavisno od udaljenosti od ruske granice, ali su se ruske vlasti postarale da praktično svima, od Finske do Portugala, stave do znanja da je njihov cilj promena odnosa snaga u Evropi, a ne samo u Ukrajini ili u takozvanom “ruskom svetu”. Svi su na oprezu jer moraju da presreću ruske avione, a tu je i sve prisutnija propaganda. Evropska bezbednost je svima ugrožena, jer se ne uvažavaju, kako se to kaže, legitimni ruski geopolitički interesi.

I eto sada predloga o stvaranju evropske vojske kako bi se pojačala bezbednost zemalja članica Evropske unije. To je krupna ideja, a ako bi se sprovela to bi bila krupna promena. Zašto?

Zato što je Evropska unija ustrojena tako da ograničava ne samo teritorijalne pretenzije zemalja članica, već i da odvrati njihovu Uniju od intervencionizma kojima su evropske zemlje, i male, a pogotovo velike, bile sklone. O kolonijalnim i imperijalističkim porivima da i ne govorimo. Otuda ta čudna politička zajednica, koja nema sopstvenu vojsku. Političke integracije obično počinju nekim sporazumom o zajedničkoj bezbednosti, dakle stvaranjem zajedničke vojske, pa potom slede eventualno drugi koraci u konfederalizaciji i federalizaciji. U slučaju Evropske unije, međutim, pošlo se od zajedničkog tržišta, preko elemenata demokratskog predstavništva, do zajedničkog novca, sa izgledima da se poveća i fiskalna međuzavisnost. Ali su spoljna i vojna politika ostale nacionalne, mada naravno postoji koordinacija i usaglašavanje.

Ideja je jednostavna, a opet izuzetna. Privredna i politička međuzavisnost svodi spoljnu politiku među članicama Evropske unije na komercijalnu, a tu vojska nema šta da traži. Uz to, uspostavljena su politička tela u kojima se odnos snaga menja prema interesima, tako da je malo verovatno da će postojati trajni savez interesa koji bi podelio i eventualno nepomirljivo suprotstavio zemlje članice. Tako da niko nikome u Evropskoj uniji nije pretnja, a niko ne može da očekuje da bi silom mogao da postigne neki politički, što će reći u krajnjem smislu teritorijalni, cilj. Konačno, nema tog zajedničkog vojnog centra čijom bi se kontrolom mogla namatati nečija volja.

Ovo se može izraziti i drukčije. U evropskoj uniji nema suverene moći, nema nikoga ko može da proglasi vanredno stanje, ko može da proglasi stanje neprijateljstva, bilo prema spoljašnjim ili unutrašnjim neprijateljima. Tačno je da se zemlje članice delimično odriču svog suvereniteta pristupanjem Evropskoj uniji, ali to nije za račun nekog višeg, recimo federalnog, suvereniteta, jer njega nema. Zemlje članice zadržavaju spoljašnji suverenitet kao članice Ujedinjenih nacija, a i tako što imaju sopstvene vojske, dok deo unutrašnjeg suvereniteta prenose na Evropsku uniju. Sama Evropska unija ima spoljašnji suverenitet praktično samo u oblasti spoljne trgovine, dok unutrašnji suverenitet ima samo u okviru ugovora o članstvu.

Ovaj vid političkog zajedništva onemogućava Uniju da ima spoljnu politiku koja bi sadržala ciljeve koji se mogu ostvariti samo vojnim sredstvima. To je ključni deo ovog ustrojstva: Evropa je tako pacifikovana, kako unutar sebe tako pogotovo prema spolja. Jer, smatralo se, ispravno rekao bih, ako bi postojala evropska vojska već bi se našao spoljnopolitički cilj koji bi se hteo silom ostvariti. Zaista, pojedine zemlje intervenišu u nekim područjima gde imaju tradicionalne interese, ali to nije ni približno onome što bi zajednička evropska vojna sila mogla da postigne.

Ova decentralizovanost spoljne i vojne politike bitno ograničava i Atlantski savez, jer njime ne mogu da dominiraju evropske zemlje. Tako da je njegova upotrebna vrednost, bar kao instrumenta evropske spoljne politike, koje i inače nema, veoma ograničena. Ovaj sistem podrazumeva da nema spoljašnje pretnje koja bi podstakla evropske države da se vojno integrišu. Sada se ta spoljašnja pretnja pomalja, i to je novi problem. NATO nije valjan odgovor na tu pretnju, jer je opet skup nacionalnih vojski, uz značajan doprinos američke, od koje se međutim ne može očekivati da gasi požare po Evropi, bar ne dok ne postanu dovoljno veliki.

Usled čega se predlaže stvaranje evropske vojske. Kako sada stoje stvari, do njenog stvaranja neće doći, ali to zavisi od ambicioznosti ruskih vlasti. Ako one zaista istraju na politici preraspodele moći u Evropi, povećanje odbrambene sposobnosti Evropske unije moglo bi da postane realan plan. Što bi bio kraj pacifističkog evropskog eksperimenta.

autor: VV izvor: Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Dimitrije Boarov: Uvek nešto nedovršeno Dimitrije Boarov: Uvek nešto nedovršeno

  Ogromnoj većini ljudi u Srbiji sigurno je drago što je pre neki dan puštena značajna deonica auto-puta “Miloš Veliki”, koja je spojila Obrenovac i Ljig, pa se sa već otvorenom deonicom prema Čačku put prema Jadranu ovim pravcem praktično veoma unapredio, a putovanje uglavnom skratilo. No, kao što to kod nas obično biva, sreću kvari okolnost da nije dovršen izlaz iz Beograda do tog auto-puta, a nije rekonstruisan ni nadvožnjak na zaobilaznici kod Čačka, zbog čega su gužve na početku i na kraju ove saobraćajnice izgleda velike, pa “što si dobio na mostu, izgubićeš na ćupriji”.

 • Dimitrije Boarov: Ima li spremnih za krizu Dimitrije Boarov: Ima li spremnih za krizu

  Dok na plaži u prelepoj Istri čitam hrvatske novine, vidim da i njihove “visoke dužnosnike” opterećuje pitanje može li se Hrvatska suprotstaviti novoj krizi?

 • Vojislav Milovančević: Kako da objasnim svom detetu zašto ste toliki licemeri? Vojislav Milovančević: Kako da objasnim svom detetu zašto ste toliki licemeri?

  "Velika je laž njihove nauke da se čovek rađa sa tim sklonostima, to uopšte nije tačno. Rođenje deteta se već vrši u utrobi majke. Čim je začeto, ono je rođeno. Ono se već tada vaspitava. Međutim, majke su sad zaposlene u fiminističkim pokretima, pa nemaju vremena kad da vaspitavaju svoju decu", ovim rečima je jedan od učesnika protesta protiv održavanja Prajda u Beogradu, otac Antonije, obrazložio razloge zbog kojih je protiv ove manifestacije i šta je to što on zamera "onim drugima".

 • Nadežda Gaće: Politika medija ili mediji politike Nadežda Gaće: Politika medija ili mediji politike

  Obrni-okreni, naša politika se vrti oko medija. Opozicija poteže ponašanje nacionalnih televizija i nacionalnih dnevnih novina – navijanje, neravnopravnost … I vlast ima primedbe na medije – pre svega na nedeljnike, jedan dnevni list, nekoliko kablovskih i lokalnih TV stanica, ali i na RTS. Sa druge strane, direktor RTS se pre neki dan osvrnuo i na činjenicu da RTS uživa najveće poverenje.

 • Dimitrije Boarov: Dronovima na naftu Dimitrije Boarov: Dronovima na naftu

  Poslednjih dana došlo je do novog uzbuđenja na svetskom tržištu sirove nafte jer je u proteklu subotu izvršen vrlo efikasan teroristički napad na glavno saudijsko postrojenje za “preradu” nafte za izvoz Abkoik, u vlasništvu čuvene kompanije Saudi Aramko.

 • Dimitrije Boarov: Nepoznata teritorija Dimitrije Boarov: Nepoznata teritorija

  To je do juče stvarno delovalo neverovatno – u svetu se za relativno kratko vreme nakupilo 17 biliona državnih i korporativnih obveznica s negativnim prinosima. Uprošćeno, poverioci masovno ulažu pare u takve vrednosne papire, a dužnici obećavaju da će im vratiti manje nego što su pozajmili jer “moderni zelenaši” prihvataju “negativne kamate”.

 • Vladimir Gligorov: Dolaze izbori i pare Vladimir Gligorov: Dolaze izbori i pare

  Jedan problem jeste bojkot. Drugi – pregovori s Kosovom. A onda su tu i privredna kretanja, koja nisu ohrabrujuća. Očekivani odgovor vlasti jesu najave da će se povećavati plate i penzije, a tu je i najavljeni plan o javnim ulaganjima u preporod. Za nove četiri godine, deset, dvanaest, a možda i više milijardi evra u – sve. Zašto sve to? Ostavljam po strani Kosovo jer ni vlast niti opozicija ne mogu da očekuju mnogo glasova na tome.

Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side