08.02.2016 Beograd

Vladimir Gligorov: Hilari i protivnici

Vladimir Gligorov: Hilari i protivnici
Da pođem od Donalda Trampa. Njegov problem je što ima veći uticaj kao zabavljač nego kao političar. To se videlo u Ajovi. Kao organizator i izvođač spektakala, njegovi protivnici su amateri i dosadni.

Čak i kao polemičar, budući da ga politička ispravnost ne ograničava, nema premca, bar ne u tom društvu manje ili više profesionalnih političara. Ali se kod glasanja ta medijska prednost izgubila. Zašto?

Jedan razlog je organizacija. Glasove je potrebno zaraditi. To u američkim kampanjama, a posebno u Ajovi, podrazumeva lični kontakt. Ako ne sa samim kandidatom, onda s njegovim saradnicima. Potreban je bar telefonski razgovor, a još je delotvorniji lični stisak ruku i uzajamno razmenjeno obećanje: kandidata da će voditi računa o interesima glasača, i ovog drugog da će izaći na glasanje. Jer, u Americi ne glasa baš mnogo ljudi, pogotovo ne na unutarpartijskim izborima, što su ovi kojima se biraju partijski kandidati za opšte izbore. Tramp je sa potencijalnim pristalicama komunicirao na mitinzima, dok su glavni konkurenti, Ted Kruz i Marko Rubio, išli od vrata do vrata. Dakle, poruka je jedno, stisak ruke je nešto drugo.

Tramp ima problema i sa porukom. Najpre, za razliku od najbližih protivnika u sopstvenoj partiji, on sebe vidi kao pregovarača, a ne kao ratnika. Kruz bi, primera radi, sve protivnike sravnio sa zemljom, pokrio bi ratište bombama kao tepih, ne bi propustio nijedan pedalj zemlje, bez obzira na to da li je reč o gradu ili o pustinji. Rubio bi sve one koje ne bi uspeo da ubije poslao u logor Gvantanamo. Ništa od toga naravno ne bi trebalo uzimati zdravo za gotovo, ali glasači se pitaju ko je Tramp, ideološki, kada se ne identifikuje kao ratnik već kao diplomata.

Jer, onda sve što kaže može da se tumači drukčije nego što se na prvi pogled čini da izjavljuje. Što je naročito koristio Kruz. Recimo, Tramp bi da izgradi zid na granici sa Meksikom, pa bi proterao sve koji su ilegalno u Americi, što je nekih 11-12 miliona ljudi, ali šta se onda događa s njima? Tramp kaže da se ne protivi legalnoj imigraciji, što Kruz tumači da znači da bi on sve te proterane Meksikance ponovo pustio da uđu u Ameriku, samo sada legalno. Što je isto što i Obama predlaže – naime, amnestiju za one koji su prekršili zakon ilegalno boraveći i radeći u Americi.

Isto tako se može tumačiti Trampovo neslaganje sa Obaminom reformom zdravstvenog osiguranja kao zalaganje za još sveobuhvatniji sistem. Jer, Tramp ne bi bolesnu osobu, koja nema novaca da plati medicinsku negu, prepustio sudbini, već bi te troškove pokrio iz budžeta. I tako redom, Tramp je zapravo Hilari Klinton sa bombastičnom retorikom, za koju on mari koliko i za lanjski sneg. Uz to je spreman da izjavi kako su zakoni – o istopolnim brakovima i o zdravstvenom osiguranju – upravo to, dakle zakoni i da su ugovori, recimo onaj sa Iranom, upravo to, dakle ugovori. Dok Kruz i Rubio govore kao da ih sve to ne obavezuje. Opet, to nema nikakav praktični značaj, ali pomaže ideološkoj identifikaciji.

Kruz napada i milijardere i finansijski kapital, gotovo kao da je Berni Sanders. Ovo je naravno upereno protiv Trampa, kada je reč o Kruzu, a i protiv svih njemu sličnih, kada je reč o Sandersu. Naravno, Sanders je kao i Tramp diplomata, a ne ratnik. Jedino što se ne hvali da bi bio neviđeno uspešan, jer nije zabavljač. Mada privlači sve veći broj sledbenika. To su uglavnom oni koji su polagali nadu u Obamu. Teme su različite, a i retorika, jer Sanders poziva na revoluciju, a ne kao Obama na društveni konsenzus. I tu je sada razlika između njega i Hilari.

Naime, Obaminih osam godina su ipak nekakvo iskustvo, kako stalno podseća Pol Krugman. Da nije jednostavno ciljeve pretvoriti u rezultate jer mogu da nedostaju sredstva. Recimo, besplatno univerzitetsko obrazovanje, u državnim univerzitetima ili evropski sistem zdravstvenog osiguranja koje pokriva sve. Iz iskustva Obamine administracije (Amerika nema vladu), jasno je da su Sandersovi predlozi nepraktični, bar dok on ne obezbedi većinu u zakonodavnim telima. A onda je potrebno i da se saglasi ustavni sud. No, kao i u slučaju Obame, poziv na revoluciju je više sredstvo identifikacije i mobilisanja istomišljenika, a manje politički program.

Politički program, to je Hilari. U međunarodnoj politici diplomatija uz pretnju upotrebom sile, a u unutrašnjoj politici gradualizam, dakle Obamina politika, ali ne i njegov ili Sandersov populizam. Sam Obama ima samo lepe reči za gospođu Klinton. Ukoliko bi ona bila izabrana, Republikanska bi partija nastavila da se nosi sa ideolozima kao što su Kruz i Rubio (mada je ovaj drugi više ambiciozan nego ubeđen u vrednosti konzervativizma), a Hilari bi učvrstila i produbila promene koje je uspeo da sprovede Obama. Uz to, na opštim izborima, umereniji kandidat ima veće šanse, a radikalniji na jednoj strani povećava i šanse radikalnijih protivnika. A i ako bi Hilari imala za protivnika Trampa, koji bi odmah počeo da zagovara “njujorške vrednosti”, kojih se uostalom u tom gradu pridržavaju i republikanci, i tada bi ona bila u prednosti, jer ne bi morala da objašnjava sve to oko zida i muslimana.

Sve ukazuje na Hilari kao prvu ženu predsednicu Amerike, jedino što je to ishod koji se ne uklapa u njenu životnu priču. Svi nekako očekuju da je reč o osobi sa neostvarivom ambicijom, jer je spremna sve da joj podredi. A i protivnika je mnogo.

autor: VV izvor: Novi magazin
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
 • 6.03.2016, 18:32h Neretva

  "Politički program, to je Hilari." Stvarno? Mozete li me uputiti na neki izvor, gdje ga naci?

Pročitajte i...
 • Mijat Lakićević: Paradigma Požega Mijat Lakićević: Paradigma Požega

  Kao što se pre tri decenije Srbija nije branila (ni odbranila) u Kninu, tako se ni danas ne brani na Cetinju nego, da izvinete, u Požegi.

 • Vladimir Gligorov: Trideset godina Vladimir Gligorov: Trideset godina

  Pre trideset godina osnovana je Demokratska stranka. Prošlo je dovoljno vremena za valjanu istoriju nastanka i početnog delanja stranke. S moje tačke gledišta, stranka je ispunila zadatak 10 godina kasnije, kada je padao Miloševićev režim. Kada je nastala, vlast je bila u usponu, a opozicija je bila razjedinjena. Tako da je valjalo čekati da se režim i ne mali deo opozicije polako uruše da bi došlo vreme za demokrate.

 • Vladimir Gligorov: Srbija i Crna Gora Vladimir Gligorov: Srbija i Crna Gora

  Nemam nameru da pišem o političkim odnosima, a ni o crkvenim. Ne ovde, u svakom slučaju. Već o tome kako je ko prošao posle osamostaljivanja Crne Gore. Mislim da nije nerazumno pretpostaviti da bi se Crna Gora razvijala, privredno, otprilike kao i Srbija da su ostali u istoj državi. To, naravno, ne možemo znati jer je to protivčinjenična tvrdnja. Tako da je to više pretpostavka o tome koja su bila očekivanja, ako su bila, crnogorskih glasača kada su se izjašnjavali na referendumu. U svakom slučaju, očekivanja su bila da će proći bolje ako povrate sopstvenu državnost. Da li su?

 • Dragan Šutanovac: Zarobljavanje budućnosti Dragan Šutanovac: Zarobljavanje budućnosti

  Paradoksalno je da strateška dokumenta u oblasti odbrane i bezbednosti ne definišu neposredne izazove, rizike i pretnje po naciju, ali nosilac izrade tih dokumenata ipak je predložio, a Vlada usvojila, primenu koncepta totalne odbrane

 • Vladimir Pištalo: Dušu su emigranti doneli Vladimir Pištalo: Dušu su emigranti doneli

  Vidim Čarlsa Simića kao klinca u ulici Majke Jevrosime, kome je svaki čas neko govorio: – Ej, poručio ti Pera da će da te prebije.

 • Dimitrije Boarov: Klimatska i druge apokalipse Dimitrije Boarov: Klimatska i druge apokalipse

  Evo, i čuveni Forum u Davosu počeo je pre neki dan najviše u znaku zahteva da se spreči “klimatska apokalipsa”, a ta svetska briga napokon je počela bolje da se shvata i u Srbiji nakon protekle sedmice – kada su Beograd i još neki naši gradovi bili pod takvom mešavinom magle i smoga, da su se probili među najzagađenije u svetu.

 • Dimitrije Boarov: Virus obara cenu nafte Dimitrije Boarov: Virus obara cenu nafte

  Otkako se Kina suočila sa epidemijom koju izaziva još nedovoljno proučeni korona virus, zbog čega su “u karantinu” i neki milionski gradovi, a čitav saobraćajni protok kroz ovu ogromnu zemlju samo u desetak dana skoro je prepolovljen, cene sirove nafte na svetskim tržištima konstantno padaju.

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side