06.03.2017 Beograd

Vladimir Gligorov: Izbori

Vladimir Gligorov: Izbori
Na početku tranzicije, pre oko dvadeset pet godina, Lešek Balcerovič je objavio članak u kojem je tvrdio da reformatori imaju kratko vreme, oko šest meseci, ako se dobro sećam, u kojem treba da sprovedu najvažnije reforme.

Jer, pošto se demokratija stabilizuje, sporazum o sadržaju reformi i o načinu za njihovo sprovođenje podleže demokratskom načinu odlučivanja, a to znači da sve postaje politički mnogo teže, ako ne i nemoguće. Ovo se pokazalo kao pogrešno jer je stabilizacija demokratije bar u srednjoevropskim zemljama omogućila gotovo neprekinut proces reformi u periodu od bar jedne decenije, uz sve neminovne sporove o tome ko i koliko ima koristi od sistemskih i promena u privrednoj politici. I, bar kada je reč o Poljskoj, postoji saglasnost da je poslednjih četvrt veka verovatno najuspešniji period u čitavoj istoriji zemlje.

U tome su izbori imali nesumnjivu ulogu. Stabilizacija demokratije je u velikoj meri zavisna od smenljivosti vlasti i od spremnosti i sposobnosti da se politički sporovi rešavaju glasanjem, često na prevremenim izborima. Ni privredni uspeh niti stabilizacija demokratije ne garantuju da neće doći do povratka jedne ili druge vrste autoritarizma, ali ako ništa drugo, postoji miran način da se takav razvoj zaustavi i onemogući. Ali, naravno, rizik da će jedna ili druga vrsta populizma ograničiti domet demokratije ili je čak sasvim ukloniti nije moguće sasvim ukloniti. A sada se on nesumnjivo povećava.

U većini zemalja u tranziciji taj je rizik smanjen na samom početku prelaska na demokratski način odlučivanja, tako što praktično nigde u srednjoj Evropi nije prihvaćen predsednički sistem. U Rusiji i većini postsovjetskih zemalja, ali ne na Baltiku, parlamentarni sistem je bio manje privlačan od predsedničkog. Negde na početku ruske transformacije savetnici, recimo Saks i Oslund, ali i mnogi drugi što iz Evrope što iz Amerike, podržavali su uspostavljanje jakog predsedničkog sistema u Rusiji, iz razloga sličnih onima koje je izneo Balcerovič: ako se ne sprovedu reforme dok se ne stabilizuje demokratija, promena neće ni biti ili će biti razvodnjene. Naravno, u sukobljenim jugoslovenskim državama predsednički sistem je bio posebno privlačan, pre svega usled postojanja teritorijalnih sporova. Posle 2000. parlamentarizam je bar na papiru takođe prevladao.

Ali je sklonost da se predsednički sistem, na jedan ili drugi način, uvede ostala, jednim delom usled tvrdnje da je ugrožena država ili da bi inače bilo nemoguće sprovesti potrebne reforme. Demokratija ugrožava državni i nacionalni interes, a i razvodnjava reformski potencijal. Povremeno ta opravdanja nedemokratičnosti naiđu na podršku u međunarodnim krugovima, kako u Sjedinjenim Državama ili Evropskoj uniji, tako posebno u Rusiji. Ali, i međunarodne finansijske ustanove nisu nesklone da efikasnost autoriteta preferiraju sporoj demokratiji.

To je, rekao bih, kontekst koji nije moguće promeniti, posebno sada kada gotovo svuda raste podrška populističkim partijama i pokretima, posebno onima na desnici. Stoga je od značaja oceniti koliki je demokratski potencijal balkanskih zemalja, posebno u onima koje prolaze kroz krize legitimnosti jedne ili druge vrste.

Verovatno je posebno zanimljiv razvoj u Makedoniji. Komentari u regionalnim medijima, ali i u inostranstvu, uglavnom su fiksirani na međunacionalne odnose, sa očekivanjem da su oni neodrživi i da stoga i sama zemlja jedva da ima perspektivu održivosti. Usled toga, od posebnog je značaja činjenica da se kriza postepeno i čak sporo, ali pre svega demokratski, razrešava. Opozicione stranke bi trebalo da preuzmu vlast ili da učestvuju u njoj. Tako da će se okončati bilateralni jednopartijski sistem, gde jedna stranka predstavlja Makedonce i takođe jedna stranka predstavlja Albance. Uz to, i predstavnici ostalih manjina trebalo bi da imaju predstavnike u vlasti. To bi dovelo do obnavljanja parlamentarizma, u zemlji u kojoj je to, zapravo, ne samo način stabilizacije demokratije već i političke stabilnosti, pa tako i privrednog napretka.

Drukčiji je razvoj u Crnoj Gori, gde je podeljenost i dalje velika. No, čini se da je povoljan ishod u velikoj meri zavisan od toga hoće li ojačati parlamentarizam. Pokušaj obojene revolucije nije uspeo, ali je i došlo vreme da se proširi učešće u vlasti i konačno obezbedi njena smenjivost. Crna Gora, i još više Bosna i Hercegovina, mogle bi da krenu putem demokratizacije kojim, sa svim rizicima, ide Makedonija, gde bi u slučaju prve povećana politička konkurencija, za razliku od polarizacije, ojačala parlamentarizam i stabilizovala demokratiju, dok bi u slučaju druge ustavne promene povećale i demokratsku participaciju i stabilnost države. U makedonskom slučaju ustavna reforma, koja je izvršena sporazumno, jeste osnova državne stabilnosti. U Bosni i Hercegovini bi sličan proces konstitucionalizacije zemlje otvorio put demokratizaciji i potom svim onim privrednim i drugim reformama koje bi učvrstile stabilnost zemlje i otvorile put privrednom rastu.

Srbija trenutno iskušava, po treći put, moglo bi se reći, prednosti predsedničkog sistema. Opravdanje jeste da bi podela vlasti vratila zemlju unazad jer ne bi bile sprovedene potrebne reforme. Zemlja, međutim, nije imala sreće sa autoritarnim i predsedničkim sistemima. Javnost se, takođe, suviše brzo razočarava u demokratiju, pa se ne teži praktičnim izmenama, recimo u izbornom sistemu ili u položaju administracije ili u upravljanju javnim sektorom, već se rešenje vidi u snažnoj vlasti. Demokratizacija je Srbiji verovatno potrebnija nego većini drugih zemalja u regiji upravo zato što ima teritorijalne sporove i nacionalne interese u susednim zemljama. Izbori su tu da bi se smenila vlast, a ne da bi se ona ustoličila i zapravo su od posebnog značaja kada je ovo drugo izgledno.

 

autor: VV izvor: Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Vladimir Gligorov: Dve Srbije Vladimir Gligorov: Dve Srbije

  Ovo zapravo važi za veći deo Balkana, posebno kada je reč o preostalim zemljama nastalim iz bivše Jugoslavije, a koje nisu članice Evropske unije – jedni ostaju, a drugi odlaze. Po čemu se razlikuju?

 • Momčilo Pantelić: Izazovna demografija Momčilo Pantelić: Izazovna demografija

  Vratite se tamo odakle ste došle, odbrusio je nedavno Donald Tramp kvartetu parlamentarki, kritičarkama njegove politike. Sebi je, tako, obezbedio mesto u budućoj antologiji iskaza kojima su šefovi država udarili na sopstveni poredak.

 • Dimitrije Boarov: Kotlovi za pretakanje gubitaka Dimitrije Boarov: Kotlovi za pretakanje gubitaka

  Ako pogledate udarne privredne vesti ono malo preostalih medija koji nisu pod kontrolom vladajuće koalicije, objavljenih u poslednjih desetak dana, videćete da su računi koje građanima Srbije ispostavljaju republička javna preduzeća i velike kompanije u većinskom državnom vlasništvu sve papreniji: Srbijagasu otpisana dugovanja prema državi u ukupnom iznosu od 141 milijardu dinara; prošlogodišnje državne subvencije Kompaniji Fijat Krajsler automobili u Kragujevcu iznosile su 2,75 milijardi dinara; slovenačka avio-firma Adrija ervejz prijavila je beogradskog avio-prevoznika Er Srbija nadležnoj evropskoj komisiji zbog velikog nedozvoljenog subvencioniranja firme u kojoj je većinski vlasnik; Elektroprivreda Srbije (EPS), prema nedavno objavljenom finansijskom izveštaju, prošle godine je zabeležila gubitak od 1,3 milijarde dinara.

 • Dimitrije Boarov: Kako do bržeg rasta Dimitrije Boarov: Kako do bržeg rasta

  Otkako je posle prvog kvartala ove godine objavljeno da je Srbija u tom kratkom razdoblju povećala bruto domaći proizvod za samo 2,5 odsto, počelo je procenjivanje da li se uopšte 2019. može ostvariti projektovani privredni rast od 3,5 odsto i da li je realno očekivati povećanje te stope u narednim godinama bar do tempa od oko četiri odsto godišnje.

 • Ivan Jovanović: Šta je srpska kulturna politika u 21. veku? Ivan Jovanović: Šta je srpska kulturna politika u 21. veku?

  Ovo bi bilo pitanje od milion dolara, i to ne samo za 21. već i za prethodne vekove i istorijske okolnosti, da kultura iole nešto vredi u Srbiji.

 • Dževad Sabljaković: Lahor i hlad Dževad Sabljaković: Lahor i hlad

  "Pažnja! Pažnja! Vrućine koje podnosimo su opasne. Pijte što više tečnosti. Održavajte kontakt sa svojim bližnjima. Ako nekom u vašoj blizini nije dobro, pritecite mu u pomoć...", čulo se sa zvučnika u pariškom metrou u danima julske vreline, canicule, kad se živa u termometru popela do 42,6°C, rekordnog stepena otkad se temperatura mjeri.

 • Mijat Lakićević: Makron ili mikron Mijat Lakićević: Makron ili mikron

  Potpuno je razumljivo da neko, kad vidi, tj. čuje Dačića, jednostavno zažmuri i kaže: ma daleko im lepa kuća. Ali nije u tome poenta; to je lako, to Dačić i hoće.

Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side