09.07.2018 Beograd

Vladimir Gligorov: Izvori rasta

Vladimir Gligorov: Izvori rasta
Ovaj će napis biti više u slikama nego u rečima. BDP u nekoj godini veći je nego u prethodnoj godina za koliko su povećana ulaganja, privatna i javna potrošnja i neto izvoz (razlika između izvoza i uvoza).

Ostavljam po strani promene u zalihama. Pa ako se po godinama saberu cifre iz sledeće četiri slike dobija se rast, otprilike, bruto domaćeg proizvoda. Ovde se koriste podaci iz Evropske komisije (AMECO), koja je odgovorna i za prognoze za ovu i sledeću godinu. Uzeo sam da uporedim Srbiju, Makedoniju, Crnu Goru i Albaniju. Druge zemlje bi takođe bile zanimljive, ali slike ne bi bile pregledne a prostora za mnogo više od četiri i nema.

Iz slike 1 se vidi da su ulaganja imala značajno veći doprinos pre 2008. Podaci za Crnu Goru počinju od te godine, ali kako su vrednosti za tu godinu i sledeću nekarakteristični, a da bi slika bila preglednija, njih sam izbacio. Posebno je značajno, rekao bih, usporavanje rasta ulaganja u Srbiji od 2013. pa praktično do danas. Ovo i zato što je udeo ulaganja u bruto domaćem proizvodu značajno smanjen, pa čak relativno brzi rast u poslednje vreme ne doprinosi mnogo povećanju ukupne proizvodnje. Crna Gora i Makedonija prolaze bolje, mada je u ovoj drugoj rast praktično izostao prošle godine usled političke krize.

 

Slika 1: Doprinos ulaganja rastu bruto domaćeg proizvoda (BDP)

Slika 2 donosi doprinos privatne potrošnje. Njen je udeo u ukupnoj proizvodnji najveći, pa tako najviše utiče na privredni rast. Kao što se vidi, privatna potrošnja u Srbiji veoma malo doprinosi privrednom rastu. To je, od 2015, posledica programa fiskalna konsolidacije, kada su smanjene penzije i plate. U svim drugim zemljama njen doprinos je znatno manji nego pre 2008, ali je svakako veći nego u Srbiji. U prošloj, ovoj i sledećoj godini privatna potrošnja bi trebalo da se poveća u Srbiji.

 

Slika 2: Doprinos privatne potrošnje rastu bruto domaćeg proizvoda (BDP)

Slika 3 pokazuje doprinos javne potrošnje. Njen udeo u bruto domaćem proizvodu je manji u Albaniji, dok je sličan u ostaletri zemlje. U Srbiji je njen doprinos rastu bio praktično jednak nuli od 2013 do 2017, ako se uzmu u obzir i godine sa negativnim doprinosom i poslednje dve sa malim pozitivnim doprinosom. Opet, Makedonija je prošle godine prošla kroz ozbiljnu političku krizu, što se vidi i po padu javne potrošnje. U Crnoj Gori i Albaniji je doprinos uglavnom pozitivan, mada ni u jednoj zemlji nije taj doprinos ni blizu tako pozitivan kao pre 2008. Ja sam izbacio prve godine ovoga veka u Makedoniji, jer zbog krize u to vreme, one nisu karakteristične.

 

Slika 3: Doprinos javne potrošnje rastu bruto domaćeg proizvoda (BDP)

Slika 4, konačno, donosi doprinos neto izvoza, koji je uglavnom bio negativan pre 2008, jer je uvoz rastao brže od izvoza, dok je postao pozitivan nekoliko godina posle 2008 i u po nekoj godini kasnije. U svim ovim zemljama, osim u vreme krize ili kada se sprovodi neki program štednje, uvoz raste brže od izvoza, usled čega je doprinos neto izvoza rastu negativan, dakle oduzima od rasta ostalih aktivnosti.

Slika 4: Doprinos neto izvoza rastu bruto domaćeg proizvoda (BDP)

Dakle, uopšteno, posle 2008. rast je usporen usled smanjenog doprinosa potrošnje, uz pozitivan doprinos ulaganja i povremeno neto izvoza. Izuzetak je Srbija, koja je programom fiskalne konsolidacije ograničila rast potrošnje, što i inače mala ulaganja uz pozitivniji doprinos neto izvoza nisu mogli da nadoknade. Druge zemlje nisu platile cenu smanjenja javne potrošnje u vreme krize.

autor: VV izvor: Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Nadežda Gaće: “Nikada nam nije bilo gore” Nadežda Gaće: “Nikada nam nije bilo gore”

  Negde 1988. Milošević je postao apsolutni lider Srbije. Te godine obračunava se i sa autonomijom Vojvodine i najavljuje slično za Kosovo i Crnu Goru, ali i za ostale koji se ne slažu s njim.

 • Momčilo Pantelić: Poredak a la kart Momčilo Pantelić: Poredak a la kart

  Uspelo je Donaldu Trampu da uzvrpolji i božićni spokoj. Kako u Americi tako i izvan nje. Pa i u nekim krajevima koji se prigodno drže drugačijih kalendara.

 • Vladimir Gligorov: Sledeća kriza Vladimir Gligorov: Sledeća kriza

  Američka centralna banka želi da normalizuje monetarnu politiku. Ovo je praktično promena monetarnog režima, i to ne onog koji je uspostavljen posle 2008, kada je njena kamatna stopa, ona koju zaračunava centralna banka, spuštena na nulu.

 • Igor Mihaljević: Loši đaci na poligrafu Igor Mihaljević: Loši đaci na poligrafu

  Izborni apstinenti i oni koji to po prirodi nisu, ali misle da će im samonametnuta politička izolacija sačuvati zdravlje i raspoloženje, odluku da ne učestvuju u kreiranju svog života najčešće pravdaju sintagmom da su “svi oni isti”.

 • Ivan Jovanović: Počasti i stara dobra vremena Ivan Jovanović: Počasti i stara dobra vremena

  Novogodišnji i božićni praznici tek što su prošli, a imali smo dve vesti koje su nas rastužile. Paradoksalno, otišle su dve legende srpske kulture iako jedan od njih nije bio ličnost iz kulture: jedna je Marko Nikolić, a druga Dragoslav Šekularac, verovatno prva sportska pop-kulturna ikona i prvi jugoslovenski sportista čija popularnost beše tolika da je dobio i film o sebi, “Šeki snima, pazi se” Marijana Vajde iz 1962.

 • Draško Đenović: Vratolomej Prvi je otvorio Pandorinu kutiju Draško Đenović: Vratolomej Prvi je otvorio Pandorinu kutiju

  Ukrajina je religijski fenomen. Ima tri pravoslavne crkve i najveću grkokatoličku crkvu na svetu. Čini se da se Čerčilove reči da Balkan proizvodi više istorije nego što može da svari mogu preneti i na Ukrajinu.

 • Momčilo Pantelić: Karambol u Karakasu Momčilo Pantelić: Karambol u Karakasu

  Svi smo mi Karakas, moglo bi se prigodno kazati. Doista, gotovo da nema dela sveta koji u dramama prestonice Venecuele ne prepoznaje bar neki delić sebe.

Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side