14.10.2013 Beograd

Vladimir Gligorov: Prvi korak

Vladimir Gligorov: Prvi korak Medija centar
Koliko se može zaključiti iz onoga što piše na sajtu Ministarstva finansija, mere koje su netom predložene bi trebalo da znače smanjenje javne potrošnje za najviše dva odsto od bruto domaćeg proizvoda. Zapravo, očekuju se uštede na smanjenju plata u javnom sektoru i povećani prihodi od povećanja niže

stope poreza na dodatnu vrednost, što je ukupno oko jedan odsto BDP-a. Najavljeno je i smanjenje subvencija i uštede na kupovini robe i usluga, ali nije jasno kada i za koliko tačno. Uzmimo da je to dodatnih jedan odsto BDP-a. Ostalo su najave reformi. Koje su sve uglavnom dobrodošle, ali su najavljivane više puta, u nekim slučajevima i konkretnije nego ovog puta.

Dakle, recimo da znamo da će se smanjiti javna potrošnja za oko dva odsto bruto domaćeg proizvoda, to će imati određeni recesioni efekat, mada u ovom času nije lako reći koliki. Mnogo važnija od toga jeste činjenica da nove mere ne sadrže ništa konkretno što bi delovalo podsticajno na privrednu aktivnost. Pominje se zamena skupih kredita jeftinijim, što je dobrodošlo ako je izvodivo, ali to može da osnaži fiskalnu konsolidaciju, ali ne i da neposredno utiče na privredni oporavak. Takođe se pominje poboljšanje poslovne klime i najavljuju se strukturne reforme, što bi eventualno moglo da ima pozitivan uticaj na privredni rast, srednjoročno. Ipak, to će zavisiti od sasvim konkretnih rešenja koja trenutno nisu poznata.

Koji bi mogao da bude efekat najavljenog smanjenja javne potrošnje? Uzmimo da je reč o dva odsto BDP-a, potrebno bi bilo znati multiplikator, ali bi efekat veoma konzervativno procenjeno mogao da bude bar oko jedan odsto manji BDP. Čime bi to moglo da bude nadoknađeno? Privatnom potrošnjom ne, jer nema mera koje ukazuju na njeno eventualno povećanje. Investicije su uglavnom smanjivane u proteklih nekoliko godina, što je posledica smanjenja tražnje, ali i stanja u korporativnom sektoru koje se ovim merama ne menja. Ostaje neto izvoz, koji bi zaista mogao da ima pozitivan efekat, pogotovo ukoliko se ne oporavi uvoz, kao što je verovatno jer je dohodaka manje, a porezi koji utiči i na uvoz su veći. Da li bi taj efekat mogao da bude dovoljno veliki da nadoknadi negativan efekat mera štednje, teško je reći. No, to i ne bi bilo dovoljno, ukoliko bi tako i bilo, jer je potreban privredni oporavak, a ne eventualno neulaženje dublje u recesiju.

Ukoliko se uz ove mere obezbedi neki privredni rast, pitanje je da li će to biti dovoljno da se smanji fiskalni deficit koji bi ove godine mogao, realistično, da bude veći od sedam odsto BDP-a? Ukoliko bi se izbegla recesija do smanjenja bi došlo, ali bi javni dug nastavio da se povećava ne samo apsolutno, već u odnosu na BDP. Možda će se finansijskim restrukturiranjem dugova koje se najavljuje obezbediti da se plaćaju manje kamate na veći dug, ali bi u tom slučaju efekat na javni dug bio mali ili ga ne bi ni bilo, što znači da bi se on naprosto povećao za, recimo, pet odsto od BDP-a, koliki bi lako mogao da bude fiskalni deficit sledeće godine. I tako u sledećim godinama, možda manje svake sledeće, sve dok se ili ne svede na gotovo nulu ili se ne ubrza privredni rast. Ovo poslednje možda kao posledica najavljenih strukturnih reformi.

No, ako je javni dug iznad 60 odsto bruto domaćeg proizvoda, a verovatno je veći ukoliko se u njega uračunaju sve nebudžetirane fiskalne obaveze, onda bi trebalo oceniti rizik ovakve privredne politike pre svega sa stanovišta održivosti rastućeg javnog duga. Jer ako, recimo, kreditori ocene da je rizik značajan, pre svega zato što se privreda ne oporavlja, onda će dodatno zaduživanje biti otežano. Nešto može da pomogne MMF svojim kreditima, a i suvereni poverioci, kako se i najavljuje. No to su samo privremena rešenja, jer je komercijalno zaduživanje preskupo. To bi značilo da je zemlja krenula grčkim putem sa nadom ili namerom da se sa njega što je moguće pre skrene. Trenutno nije jasno kako.

Tako posmatrano, ove bi mere trebalo videti tek kao prvi korak, koji donekle otežava stanje, dok bi tek trebalo da dođu one mere koje bi trebalo da podstaknu ulaganja, zapošljavanje i privredni rast. Uz to, trebalo bi imati u vidu da je iskustvo sa merama smanjenja plata u javnom sektoru uglavnom rđavo. Ne samo u Srbiji, već i u drugim zemljama, lakše je ostvariti realno smanjenje plata, recimo zamrzavanjem, dok je znatno teže da se one smanje nominalno, čemu se sada teži. Uz to, posledice po efikasnost javnog sektora mogu da budu negativne, dok je stvarni problem upravo u podizanju produktivnosti i efikasnosti javnih službi i javnog sektora uopšte. Tako da bi stvarni efekti mogli da budu manji od željenih.

Konačno, zanimljiva je tvrdnja da se zapravo i ne zna kolike su ukupne subvencije. Zaista je dobra zamisao da se one praktično eliminišu, ali za to je najpre potrebno znati ko ih sve dobija i kolike su. Iz toga se može zaključiti da je tek potrebno uspostaviti kontrolu nad javnim finansijama, što bi možda bilo najjednostavnije tako što bi se reklo da subvencija naprosto više neće ni biti, osim u jednoj ili dve oblasti gde se to i dalje izričito želi. To, koliko se može videti iz izjava, nije cilj politike subvencionisanja. Jer, opet, njihov je cilj efikasnost, a ne vidi se da li se tome zaista i teži.

Sve u svemu, najviše što se može reći jeste da je ovo prvi korak, a da će sledeći biti mnogo važniji, jer se trenutno ne vidi da su oni deo neke celovite strategije privrednog oporavka.

autor: Vladimir Gligorov izvor: Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Dragan Markovina: Srećan ti rođendan, Republiko Dragan Markovina: Srećan ti rođendan, Republiko

  Zemlja koja je stvorena u Jajcu 29. novembra 1943. imala je, svi smo toga bolno svjesni, mnoge promašaje i ugrađeni rok trajanja, ali je nastala kao plod zajedničke borbe jugoslavenskih naroda, na ispravnoj strani povijesti, sa snovima o pravednom i modernom društvu, što su činjenice na koje moramo biti ponosni, uzimajući najbolje od njenog nasljeđa za budućnost i odbacujući najgore

 • Dimitrije Boarov: Privredni rast Dimitrije Boarov: Privredni rast

  Prikazujući prošle sedmice najnovije izdanje mesečne publikacije “Makroekonomske analize i trendovi” (MAT), direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević izneo je procenu da će privredni rast Srbije ove godine iznositi najmanje 3,8 odsto i da je glavni doprinos ovom uzletu BDP-a u drugom polugodištu (posle skromnog rasta u prvom) dalo uvođenje u račun dodate vrednosti koju je stvorila izgradnja gasovoda “Turski tok”.

 • Dragan Markovina: Samo se društva bez budućnosti opsesivno bave prošlošću Dragan Markovina: Samo se društva bez budućnosti opsesivno bave prošlošću

  Ovaj tekst pišem točno na godišnjicu pada Vukovara i utemeljenja Herceg-Bosne. Obje ove stvari rezultirale su apsolutnim civilizacijskim potonućem koje je, ne samo u fizičkom smislu, gotovo u potpunosti uništilo dva predivna grada koji su predstavljali ogledan primjer zajedničkog življenja i nekog jugoslavenskog osjećaja, Vukovara i Mostara

 • Mijat Lakićević: Puška Mijat Lakićević: Puška

  Ako neka puška u poslednjem činu ove srpske drame pukne, onda to sigurno neće biti NIN-ova, snajperska, nego ona Putinova, obrenovićevska.

 • Dimitrije Boarov: U čast guvernera Avramovića Dimitrije Boarov: U čast guvernera Avramovića

  Rekao bih da se napokon i Srpska akademija nauka na neki način “odužila” svom pokojnom dopisnom članu Dragoslavu Avramoviću, čuvenom guverneru NBS, koji je 24. januara 1994. u jednom danu zaustavio fantastičnu hiperinflaciju u SR Jugoslaviji, koja je dostigla brzinu od preko 62 odsto rasta cena dnevno.

 • Dimitrije Boarov: Vesela afera Dimitrije Boarov: Vesela afera

  Posle niza afera koje su uzdrmale aktuelni vrh vlasti, protekle sedmice iskrsla je još jedna koja, za razliku od svih ostalih, ima vrlo naglašenu humornu dimenziju – afera prodaje famoznog Univerziteta Megatrend.

 • Mijat Lakićević: Paradigma Požega Mijat Lakićević: Paradigma Požega

  Kao što se pre tri decenije Srbija nije branila (ni odbranila) u Kninu, tako se ni danas ne brani na Cetinju nego, da izvinete, u Požegi.

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side