Vladimir Gligorov: Šta se događa u Makedoniji
18.05.2015 Beograd

Vladimir Gligorov: Šta se događa u Makedoniji

Vladimir Gligorov: Šta se događa u Makedoniji
Reč je pre svega o krizi legitimnosti, a potom o nasilju. Nije primarno reč o međuetničkom sporu.

Šta je kriza legitimnosti? Zanimljivo je da iako su one veoma česte, posebno u poslednje vreme, retko ko smatra da se njima bilo šta objašnjava. Kod nekih je to zato što ne mogu da se pomire sa tim da je u Ukrajini naprosto ustao veliki broj ljudi protiv odluke tadašnjeg predsednika da ne potpiše ugovor o spoljnoj trgovini sa Evropskom unijom. Pa su skloniji da u protestima i zahtevima za smenom vlasti vide strane prste, često i ne pokušavajući da motivišu delanja tih mračnih sila, koje po nekima zrače iz ambasada.

Zapravo, sled događaja je prilično predvidljiv. Pokreću se protesti, koji ili privuku masovniju podršku ili ne. Ako ne, onda krize legitimnosti nema i protesti prestaju ili postaju irelevantni. U nekim slučajevima, kao jednim delom sada u Makedoniji, vlasti precene stepen svoje legitimnosti i primene jedan ili drugi oblik sile. Pokreću krivični postupak protiv vođe protesta ili gledaju da ih silom rasture. Takvim ponašanjem vlasti, ponekad nepotrebno, stavljaju legitimnost na probu. I ako se takva primena prinudnih mera ocene kao preterana, nešto što možda i ne bi dobilo potrebnu podršku, može da preraste u opšti bunt.

Ovo je otprilike stilizovana slika i onoga što se događa u Makedoniji, bar kada je reč o protestima opozicije. Kako su vlasti posegle za legalnim nasiljem, ali ne i sa potrebnom legitimnošću, kako bi se obračunale sa opozicijom, i kako počinje da biva jasno da se zaoštrava kriza legitimnosti vlasti, jer opozicija mobiliše veću podršku i stoga ne namerava da odustane, politička je stabilnost ugrožena, što deluje podsticajno na aktere koji upravo na nasilna sredstva jedino i računaju.

Ovde ima smisla uporediti sukob iz 2001. sa ovim današnjim. I tada je VMRO bio na vlasti, u koaliciji sa jednom drugom, a ne ovom današnjom albanskom partijom. U tadašnjoj pobuni politički cilj se veoma brzo iskristalisao. Zahtevano je povećanje ustavnih prava Albanaca u Makedoniji. Partija koja je nastala iz tog protesta, Partija za demokratsku integraciju, DUI, tražila je ustavne reforme, koje je i dobila i potom je osvojila većinu albanskih glasova na izborima i u vladi je od te 2002. godine. VMRO se, pak, vratio na vlast 2006. Koalicija te dve partije vlada do danas.

E sada, današnji zagovornici nasilnih akcija nemaju nikakav sličan politički program. Cilj svakako postoji, govori se o oslobođenju Albanaca, ali politička podrška je ograničena, ako je uopšte ima. Na jednoj strani su albanske u Makedoniji, na Kosovu i u Albaniji koje učestvuju u demokratskoj političkoj igri, i koje ne mogu odgovorno da objasne zašto bi težile nasilnim sredstvima kako bi se postigli politički ciljevi, koji god da su. Uz to, ne postoji nikakva međunarodna podrška nasilnim pobunama u zemlji u kojoj postoje i ustavna i politička sredstva zaštite sopstvenih interesa.

Opet, 2001, pobuna je bila najviše uperena protiv albanskih stranaka koje su sarađivale sa makedonskim partijama. Nastajuća partija DUI osporila je legitimnost tim drugim albanskim partijama. Uz politički program koji je potom i realizovan, to je obezbedilo promenu u odnosu snaga među albanskim partijama. Sličan je cilj i sadašnjeg delovanja Oslobodilačke armije, samo što joj nedostaje program koji bi je politički legitimisao. Sve eventualne alternative bi podrazumevale teritorijalne korekcije, a za to nema podrške ni kod susednih albanskih država, o ostalim međunarodnim činiocima i da ne govorimo.

Tu je sada potrebno ukazati na još dve stvari. Jedna od njih jeste ne baš neočekivano preuzimanje odgovornosti i posezanje za zaslugama na obema stranama, i onoj u čije ime govori Oslobodilačka armija i na strani vlasti. U suštini reč je o jednom tragičnom i potpuno besciljnom sukobu, u kojem niko ne može ništa da dobije, postoje samo gubici.

Druga je stvar problem sa kojim se suočava Evropska unija. Kako se pokazala nemoćnom da premosti spor između Grčke i Makedonije, koji je gotovo nemoguće formulisati, ali čije postojanje i relevantnost je EU prihvatila, sada se suočava sa posledicom da nema baš neka sredstva uticanja na politička kretanja u Makedoniji. U prethodnom slučaju, 2001, EU je izrazila nedvosmislenu i pravovremenu solidarnost sa zemljom, mada ne i sa vladom, jer je na vrhuncu sukoba pokrenula pregovore o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju. Sada za tako dramatičnim potezima nema potrebe, ali je belodano da ih ne bi ni bilo kada bi bili potrebni, jer potrebne sposobnosti nema.

I šta sada? Krize legitimnosti se rešavaju izborima. Verovatno bi bilo najbolje da se svi relevantni činioci dogovore o tome kada i pod kojim uslovima bi prevremeni izbori trebalo da se održe. A posle njih bi bilo dobro kada bi EU pokrenula pregovore sa Makedonijom, kao što neće.

autor: VV izvor: Novi magazin
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Nikola Lunić: Brat Li Nikola Lunić: Brat Li

  Li Venliang, oftalmolog iz Vuhana, umro je 7. februara ove godine od posledica koronavirusne upale pluća. On je prvi pokušao javno da upozori na zabrinjavajući broj virusnih infekcija koje mogu da prerastu kontrolisane uslove. Međutim, na samom početku virusne infekcije Komunistička partija Kine odlučila je da to ipak sakrije od domaće i svetske javnosti, a dr Li je bio ukoren i prisiljen da potpiše izjavu kako su njegovi stavovi neosnovani i predstavljaju nezakonitu glasinu

 • Momčilo Pantelić: Čoveče, ne ljubi se Momčilo Pantelić: Čoveče, ne ljubi se

  Dok se velike sile nadmeću kako da preurede svet po svom ukusu, novi globalni poredak zavela je minijaturna, nevidljiva avetinja – koronavirus. Presekla je globalizaciju i izazvala zatvaranje granica više od Donalda Trampa, mlavi otpore svojoj svemoći jednostavnije od Vladimira Putina i Si Đinpinga, dodatno umanjuje neophodnu dozu jedinstva u EU i sve njih inspiriše da se međusobno optužuju za njegovu iznenadnu najezdu.

 • Vladimir Gligorov: Tri zablude Vladimir Gligorov: Tri zablude

  Evropska ekonomska zajednica, pa potom Evropska unija uticale su na diktatorske ili autokratske režime, desne ili leve (da ne ulazim u detaljnije karakterizacije) na taj način što su nudile proces evropeizacije.

 • Dimitrije Boarov: Sukob oko Komercijalne banke Dimitrije Boarov: Sukob oko Komercijalne banke

  Nije to baš često u Vučićevoj Srbiji da u javnost prodru veoma različiti pogledi državnih funkcionera na neko krupno privredno pitanje, kao što je sada slučaj u prodaji ili odustajanju od prodaje Komercijalne banke u Beogradu.

 • Dimitrije Boarov: Posle koronavirusa Dimitrije Boarov: Posle koronavirusa

  Iako “korona kriza” još nije širom sveta došla do svojih krajnjih granica i nanela sve moguće štete i mnogobrojne ljudske žrtve, u svetskom javnom mnjenju već se tu i tamo postavlja pitanje da li će ova pandemija ostaviti neke trajne posledice ili će se politički i ekonomski trendovi na planeti nastaviti tamo gde su prekinuti pre nekoliko sedmica, sa osnovnim ciljem da se nadoknadi propušteno?

 • Aleksandra Bosnić Đurić: Više od cenzure Aleksandra Bosnić Đurić: Više od cenzure

  Paradoksalno ali istinito, posao cenzora u svim vremenima i svim sistemima nikada nije bio lak. U krajnjem skoru uvek je bivao osujećen, a sizifovski napori i nalogodavaca i izvođača radova po pravilu su završavali tako što su i jedni i drugi, nakon izvesnog vremena, bivali izloženi javnoj osudi i stubu srama.

 • Nadežda Gaće: Teorije zavere ili život u zaverama Nadežda Gaće: Teorije zavere ili život u zaverama

  “To što sam paranoičan ne znači i da me niko ne juri”, odavno je ovo prepričavano, više kao štos, ali kako vreme prolazi i kako kanali informisanja postaju ne samo svima dostupni nego i otvoreni za sve “autore” – sve je primenljivije.

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
online izdanje
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side