21.09.2019 Beograd

Vojislav Milovančević: Prsno u fekalijama sa platom od 500 evra

Vojislav Milovančević: Prsno u fekalijama sa platom od 500 evra
Zašto ljudi veruju samo predsedniku?

Samo jedno gostovanje predsednika na televiziji bilo je dovoljno da nam stavi do znanja ono što većina nas zna. Nikada neće smeniti Sinišu Malog, makar to i rektorka preporučila. Nebojša Stefanović će ostati ministar, i pored dokaza o lažnom doktoratu i aferi njegovog oca. Zoran Babić će i dalje crtati koridore po Srbiji, bez obzira da li je on vozio onaj auto ili ne, a Vesić će nastaviti da (de)gradi(ra) Beograd, bez straha da će ikad snositi posledice.

Žestina kojom Vučić brani svoje čauše je zaista neverovatna. Po prvi put u novijoj srpskoj istoriji imamo na vlasti nekoga ko je, reklo bi se, u stanju da odbrani neodbranjivo. Koristeći različite mehanizme, od onog "ne dam njega", preko "ovo je najgluplje obrazloženje koje sam ikada čuo", pa sve do "napadom na njega, vi u stvari napadate mene", predsednik odaje utisak snažnog i nepokolebljivog čoveka uvek spremnog na borbu. Osim ako to nije tv duel sa nekim iz opozicije.

Kako mu to uspeva i odakle crpi silnu energuju, pitanje je koje svakodnevno sebi postavljaju zaljubljeni čitaoci Informera i ostalih tabloida, ne shvatajući da upravo u njihovoj lakomislenosti počiva "nadljuska snaga ovog neverovatnog čoveka" kojem se oni dive. Da njihovo bezpogovorno gutanje svakog slova na papiru od 20 dinara garantuje pozicije, ne samo dvorskim ludama, već i "kralju" lično. A šta rade i kako se ponašaju kraljevi najbliži saradnici?

Uljuljkani visokim rejtingom svoga lidera, smeli stranački aparatčici neretko prelaze granice odobrene zakonom, vođeni idejom da im je sve dozvoljeno zahvaljujući pobedi na izborima. S vremena na vreme neke njihove radnje isplivaju na površinu i taman kad pomislimo: "Ovaj je gotov, sad ne može nikako da se izvuče", eto ga predsednik da nam objasni kako je ono što mi doživljavamo kao aferu samo "gomila gluposti koje nemaju veze sa mozgom". Tako se paljenje kuće novinaru, kao i priče o lažnim doktorskim disertacijama, helikopteru, stanovima u Bugarskoj, tetki iz Kanade, trgovini oružjem, pretvaraju u prljavu političku kampanju zlonamernih ljudi, čiji je jedini cilj da diskredituju Vučića. Nalogodavci napada na njega po pravilu su Đilas, Šolak , ali i mnogi drugi koje redom i po potrebi nabraja.

Na taj način, ovaj politički Bufon, uspeo je da skine sve zicere koje je imala opozicija, kao i onaj deo javnosti koji mu nije naklonjen, prebacujući težište igre na njihovu polovinu terena i optužujući ih da stoje na putu napretka i boljitka Srbije. Dakle,  glavni aduti "granitne odbrane" ovog iskusnog golmana jesu manipulacija i banalizacija zdravog razuma.

"Sad će prosečna plata preko 500 evra. E, da li je Vučić peder ili nije, ali plata je veća",  kazao je predsednik vozeći se novim autoputem grandioznog naziva "Miloš Veliki".  Maestralnom manipulacijom podataka, gde je onaj koji se odnosi na platu neistinit, a ovaj drugi nepotvrđen i nebitan, Vučić objašnjava svom anesteziranom biračkom telu kako je on uvek spreman da istrpi sve udarce da bi oni živeli bolje. Vreme i mesto gde će to izgovoriti nije slučajno izabrano. S druge strane, izmanipulisani glasači, davno odviknuti da vagaju ono što izgovore vladajući političari, prihvataju predsednikove reči kao jedinu pravu i moguću istinu. Kao nešto što se nikada ne dovodi u pitanje. Tako je projekat "Beogradska gondola", koji je stručna javnost dugo osporavala, zahvaljujući samo jednoj izjavi predsednika postao "turistička atrakcija budućnosti." Trg republike, čiju rekonstrukciju od početka prate brojne kontroverze, predstavljen je kao "prelepo mesto kakvo Beograd zaslužuje." Da li po zasluzi ili ne, činjenica da glavni grad Srbije postepeno postaje evropska prestonica kiča (ko je rekao novogodišnja rasveta?) nije nešto sa čim se bi se trebalo hvaliti, ali ako verujete rečima predsednika, umesto svojim očima,  to ne bi trebalo da vas brine.

A kad se jave problemi, kao što je pucanje kocki i popravka već rekonstruisanog Trga, odgovor je spreman:

"Ponosan sam na to kako se u Beogradu gradi i presrećan sam jer će se za 20 godina pričati da je to urađeno, ja se nadam, u Vučićevo, a ne u Vesićevo vreme“, kazao je predsednik, rušeći tako Vesićev san da on bude taj čiji će tragovi mirisati i godinama kasnije. Zatim je, po već oprobanom receptu, usledio Vučićev kontranapad:

„Kojim god mostom da idete, vidite koliko je Beograd lepši. Slavija je uredjen trg sa fantastičnom fontanom. A oni su tamo sipali deterdžent, uništavali je motkama stručnjaci. I za sve što su imali protiv – sve izgleda lepše."

"Lepota će spasiti svet", glasi čuveni citat iz romana Idiot, čiji je autor Dostojevski. Možda bi i nama bilo lakše ukoliko bismo ubedili sebe da je sve što nam se dešava smisleno i mnogo lepo. Da uživamo plivajući prsno u vodi punoj fekaljija, koja se sliva niz naše ulice, znajući da nas prvog u mesecu čeka plata od 500 evra. A možda je ipak bolje da nekome konačno stavimo do znanja da je idiot. I to kompletni.

izvor: Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Dragan Markovina: Srećan ti rođendan, Republiko Dragan Markovina: Srećan ti rođendan, Republiko

  Zemlja koja je stvorena u Jajcu 29. novembra 1943. imala je, svi smo toga bolno svjesni, mnoge promašaje i ugrađeni rok trajanja, ali je nastala kao plod zajedničke borbe jugoslavenskih naroda, na ispravnoj strani povijesti, sa snovima o pravednom i modernom društvu, što su činjenice na koje moramo biti ponosni, uzimajući najbolje od njenog nasljeđa za budućnost i odbacujući najgore

 • Dimitrije Boarov: SPS i ne kreči Dimitrije Boarov: SPS i ne kreči

  Pita me jedan prijatelj, stari simpatizer SPS-a, zašto sam ja u novinskim napisima toliko “upro” protiv Dačića i SPS-a.

 • Dragan Markovina: Samo se društva bez budućnosti opsesivno bave prošlošću Dragan Markovina: Samo se društva bez budućnosti opsesivno bave prošlošću

  Ovaj tekst pišem točno na godišnjicu pada Vukovara i utemeljenja Herceg-Bosne. Obje ove stvari rezultirale su apsolutnim civilizacijskim potonućem koje je, ne samo u fizičkom smislu, gotovo u potpunosti uništilo dva predivna grada koji su predstavljali ogledan primjer zajedničkog življenja i nekog jugoslavenskog osjećaja, Vukovara i Mostara

 • Dimitrije Boarov: Srbija pluta ka Aziji Dimitrije Boarov: Srbija pluta ka Aziji

  Naizgled, Srbija nezadrživo pluta ka Aziji, to jest ka Ruskoj Federaciji i Putinovoj Evroazijskoj uniji. Posle Makronove kočnice za proširenje EU, dok se, navodno, sama Evropa ne reformiše, palo je u Moskvi i potpisivanje trgovinskog sporazuma Srbije sa praznom imitacijom evropske ekonomske zajednice. Srpski rusofili i notorni evroskeptici u Beogradu, podjednako raspoređeni u vlasti i opoziciji, čini se da likuju.

 • Mijat Lakićević: Vučićev najbolji neprijatelj Mijat Lakićević: Vučićev najbolji neprijatelj

  Kada bi ga sam pravio, Vučić sebi ne bi mogao da smisli boljeg neprijatelja od Vuka Jeremića. To je za njega prosto idealan protivnik.

 • Dimitrije Boarov: Predizborni ili Singapurski model Dimitrije Boarov: Predizborni ili Singapurski model

  Vidim da se rasprava oko najavljenog povećanja plata u javnom sektoru za osam do 15 odsto u idućoj godini počela “produbljavati” iako je većini običnih posmatrača prilično jasno da je reč o predizbornom poklonu vlasti svojoj biračkoj bazi, pretežno povezanoj sa državnom službom.

 • Dimitrije Boarov: U čast guvernera Avramovića Dimitrije Boarov: U čast guvernera Avramovića

  Rekao bih da se napokon i Srpska akademija nauka na neki način “odužila” svom pokojnom dopisnom članu Dragoslavu Avramoviću, čuvenom guverneru NBS, koji je 24. januara 1994. u jednom danu zaustavio fantastičnu hiperinflaciju u SR Jugoslaviji, koja je dostigla brzinu od preko 62 odsto rasta cena dnevno.

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side