14.06.2012 Beograd

Vruća stolica

Vruća stolica
U domaće pravosuđe većina građana Srbije nema poverenje, pokazuju uglavnom sva istraživanja javnog mnjenja. Reizbor sudija loše je odrađen, procesi su spori, politika ima veliki uticaj i na izbor sudija i tužioca i na presude, kao mantru ponavlja većina građana Srbije kada ih prepadnu anketari.

Kada to uporedimo sa institucijama u koje građani Srbije, pak, imaju najviše poverenja, a to su SPC i Vojska, shvatamo da sa građanima Srbije i njihovom percepcijom realnosti nešto nije u redu. Ako građani za SPC, ogrezlu u prodaji indulgencija, trci za zaradom, sa podrumom punim afera od pedofilije do ratnih zločina, i Vojsku, čiji je komandni kadar, a bogami i jedan deo ljudstva, pod krinkom patriotizma počinio neviđene zločine od Prištine, preko Sarajeva, do Vukovara, misle da su institucije od poverenja, onda srpsko pravosuđe, a pogotovo njen vrh u proteklom mandatu, može da bude ponosan.

Nekako mi se čini da će Snežanu Malović, kao i svojevremeno Gogu Matković, stići sudbina još jedne veoma uspešne ministarke iz „demokratske“ vlade, utopljene u osrednji prosek rada muških kolega. Umesto da su od Malovićke napravili brend za celu vladu, oni su dozvolili da se sprdaju s njom. Ni jednog jedinog trenutka Vlada Srbije nije iskreno stala iza kolosalnog napora koji je učinjen na reformi pravosuđa, iza priznanja i pohvala za svoj rad koje je dobila u regionu, iza pozitivnih ocena Evropske unije ili Venecijanske komisije. Niko nije stao iza žene koja je u devetom mesecu trudnoće radila, a na posao se vratila dvadeset dana posle porođaja . Domaći mediji su, kao zanimljivost, prenosili snimke zvaničnih prijema trudne španske ministarke odbrane, a niko se nije setio da napravi prilog o tome kako žive deca naše ministarke pravde pod zaštitom vojnih specijalaca, dok menjaju prebivališta i ne spavaju u svojoj sobi.  

Uz svo medijsko spinovanje, neznanje i ignoranciju medija, dometi srpskog pravosuđa i reformisanog sudstva su veliki. Nisu oni rezultat samo rada ministarke Malović, već celog tima, koji je u tome učestvovao. Od razbijanja narkoklanova, do istaknutih slučajeva visoke korupcije koji su nam odlično poslužili u pregovorima za pridruženje Evropskoj uniji. Nabrojiti usvojene zakone i one u pripremi ovde bi bilo sasvim izlišno, ali valja spomenuti i na istaknuto mesto postaviti oduzimanje imovine stečene krivičnim delom, što je domaće, crnogorske i regionalne kriminalce najviše zabolelo. Toliko ih je zabolelo da su bili spremni i da plate za neku „visokopoziciranu“ glavu. Više desetina miliona evra vredna je ta imovina, trajno ili privremeno oduzeta, i država zarađuje na njoj umesto da pomoću te imovine prljavi novac pere svoju prošlost.

I na kraju, u ovim razvučenim pregovorima oko formiranja nove vlade nijedna stranka se baš ne otima za fotelju ministra pravde, sebe vide u ekonomiji, infrastrukturi, ekologiji, spoljnim poslovima... Vruća stolica, zar ne? 

autor: Đorđe Odavić izvor: Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Dragan Markovina: Srećan ti rođendan, Republiko Dragan Markovina: Srećan ti rođendan, Republiko

  Zemlja koja je stvorena u Jajcu 29. novembra 1943. imala je, svi smo toga bolno svjesni, mnoge promašaje i ugrađeni rok trajanja, ali je nastala kao plod zajedničke borbe jugoslavenskih naroda, na ispravnoj strani povijesti, sa snovima o pravednom i modernom društvu, što su činjenice na koje moramo biti ponosni, uzimajući najbolje od njenog nasljeđa za budućnost i odbacujući najgore

 • Vladimir Gligorov: Suverenisti Vladimir Gligorov: Suverenisti

  Šta je ekonomska suverenost? Ovo je donekle pitanje za socijalne demokrate, danas posebno jer gube podršku među radnicima koji se pridružuju populistima, a to će reći nacionalistima. Zašto je to socijaldemokratski problem?

 • Dimitrije Boarov: SPS i ne kreči Dimitrije Boarov: SPS i ne kreči

  Pita me jedan prijatelj, stari simpatizer SPS-a, zašto sam ja u novinskim napisima toliko “upro” protiv Dačića i SPS-a.

 • Dragan Markovina: Samo se društva bez budućnosti opsesivno bave prošlošću Dragan Markovina: Samo se društva bez budućnosti opsesivno bave prošlošću

  Ovaj tekst pišem točno na godišnjicu pada Vukovara i utemeljenja Herceg-Bosne. Obje ove stvari rezultirale su apsolutnim civilizacijskim potonućem koje je, ne samo u fizičkom smislu, gotovo u potpunosti uništilo dva predivna grada koji su predstavljali ogledan primjer zajedničkog življenja i nekog jugoslavenskog osjećaja, Vukovara i Mostara

 • Dimitrije Boarov: Srbija pluta ka Aziji Dimitrije Boarov: Srbija pluta ka Aziji

  Naizgled, Srbija nezadrživo pluta ka Aziji, to jest ka Ruskoj Federaciji i Putinovoj Evroazijskoj uniji. Posle Makronove kočnice za proširenje EU, dok se, navodno, sama Evropa ne reformiše, palo je u Moskvi i potpisivanje trgovinskog sporazuma Srbije sa praznom imitacijom evropske ekonomske zajednice. Srpski rusofili i notorni evroskeptici u Beogradu, podjednako raspoređeni u vlasti i opoziciji, čini se da likuju.

 • Mijat Lakićević: Vučićev najbolji neprijatelj Mijat Lakićević: Vučićev najbolji neprijatelj

  Kada bi ga sam pravio, Vučić sebi ne bi mogao da smisli boljeg neprijatelja od Vuka Jeremića. To je za njega prosto idealan protivnik.

 • Dimitrije Boarov: Predizborni ili Singapurski model Dimitrije Boarov: Predizborni ili Singapurski model

  Vidim da se rasprava oko najavljenog povećanja plata u javnom sektoru za osam do 15 odsto u idućoj godini počela “produbljavati” iako je većini običnih posmatrača prilično jasno da je reč o predizbornom poklonu vlasti svojoj biračkoj bazi, pretežno povezanoj sa državnom službom.

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side