16.05.2018 Jerusalim

Liberman: Lideri Hamasa su gomila kanibala

Liberman: Lideri Hamasa su gomila kanibala Foto: prtscr ytb
Ministar odbrane Izraela Avigdor Liberman izjavio je danas da su lideri Hamasa "gomila kanibala koji se prema sopstvenoj deci odnose kao prema municiji".


On je to rekao dok je obilazio pogranično područje na jugu Izraela kraj pojasa Gaze dva dana pošto su izraelski vojnici ubili tamo skoro 60 Palestinaca za vreme masovnih palestinskih demonstracija.

"Njihov cilj je da dignu opsadu Gaze, ali ne da izgrade ekonomiju ili da govore o koegzistenciji", rekao je Liberman i ocenio da je Hamasu potrebno da se "digne opsada kako bi mogli da krijumčare oružje, nastave da grade (svoju) moć".

Liberman je rekao da islamski ekstremistički Hamas ne želi da prizna Izrael, preneli su izraelski mediji.

Ta organizacija koja vlada pojasom Gaze poziva u svojoj povelji na uništenje Izraela.

Osvrćući se na kritike odnosa vojske u ponedeljak i najava Palestinaca da će se obratiti Međunarodnom sudu pravde u Hagu, Liberman je rekao da sugeriše svakome da razmisli šta bi se desilo kada bi demonstranti uspeli da povrede suverenitet i prodru u jednu od zajednica na jugu Izraela.

On je rekao da se vojska ponašala u skladu s etičkim normama "koje nisu viđene nigde drugde na svetu" i optužio kritičare za licemerje, naodeći da nikada nije čuo osude sirijskog predsednika Bašara Asada zbog pogibije 600.000 ljudi u Siriji.

"Svaki dan na Bliskom istoku se ubije više od 100 ljudi", rekao je on.

Komentarišući relativno zatišje posle krvoprolića u ponedeljak, on je rekao da ne bi trebalo imati iluzije i da Hamas nije odustao od svojih namera da izazove nerede i "terorističke procesije", kako je nazvao marševe duž granice.

"Ali pe svega oni su pretrpeli ozbiljan značajna udarac", rekao je Liberman, ocenivši da ih je to navelo da se povuku.

On je rekao da je predlog Izraela koji i dalje važi jeste rehabilitacija Gaze u zamenu za demilitarizaciju.

Palestinci protestuju zbog blokade Izraela i Egipta uvedene 2007. godine kada je Hamas silom preuzeo vlast u Gazi od rivalskog umerenijeg Fataha.

Takođe protestuju za pravo na povratak na sadašnju teritoriju Izrael odakle su stotine hiljada morale da odu u ratu koji je izbio posle stvaranja Izraela 14. maja 1948. godine.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side