14.04.2019 Dubai

Sudanci traže neodložan prelaz na civilnu vlast

Sudanci traže neodložan prelaz na civilnu vlast Foto: Beta / AP
Organizatori protesta u Sudanu koji su doveli do zbacivanja dugogodišnjeg predsednika Omar al Bašira pozvali su vojsku da odmah i bezuslovno preda vast prelaznoj civilnoj vladi koja bi vladala četiri godine.

Političke partije i pokreti iza četvoromesečnih protesta naveli su u zajedničkom saopštenju kasno sinoć da će ostati na ulicama dok se ne ispune njihovi zahtevi.

Oni su rekli da bi primopredaja civilnim vlastima bila "prvi korak ka padu režima".

Vojska je imenovala civilni savet koji će kako je navela vladati dve godine ili manje dok se ne organizuju izbori. Članovi saveta sastali su se juče sa delegacijom organizatora protesta.

Demonstranti strahuju da če se vojska gde dominiraju Baširovi ljudi, držati vlasti ili imenovati nekog iz sopstvenih redova da vlada zemljom.

Posle zbacivanja Bašira, koji je bio na vlasti od 1989. godine, ostavku je posle samo jednog dana na vlasti podneo načelnik Vojnog saveta Avad Ibn Uf koji je imenovao Abdela Fataha al Burhana da ga zameni.

Protesti u Kartumu su nastavljeni i nakon zbacivanja al-Bašira, a demonstarnti traže neodložno formiranje civilne vlade.

Burhan je u pomirljivom tonu pozvao opoziciju da "pomogne vojsci u uspostavljanju normalnog života", obećao suđenje ubicama demonstranata i borbu protiv korupcije.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side