23.03.2019 London

Tereza Mej i Makron pozdravili zauzimanje poslednjeg uporišta Islamske države

Tereza Mej i Makron pozdravili zauzimanje poslednjeg uporišta Islamske države Foto: Beta / AP
Britanska premijerka Tereza Mej pozdravila je danas kao "istorijsku etapu" pad samoproklamovanog kalifata Islamske države u Siriji i pozvala na nastavak borbe protiv ekstremista.

Proterivanje Islamske države iz njihovog poslednjeg uporišta u Siriji kod Baguza pozdravio je danas i francuski predsednik Emanuel Makron, i američki diplomata Vilijam Roubak koji su ukazali na to da borba još nije gotova.

"Ne treba da izgubimo iz vida pretnju koju Daeš (skraćenica Islamske države na arapskom) predstasvlja i britanska vlada ostaje odlučna u tome da iskoreni njihovu zlu ideologiju. Nastavićemno da radimo šta je potrebno da zaštitimo britanski narod i naše saveznike", napisala je Mej u saopštenju.

Visoki zvaničnik Stejt departmenta Vilijam Roubak rekao je danas da je teritorijalni poraz grupe Islamska država "kritični međaš" koji zadaje snažan i strateški udarac toj terorističkoj grupi ali je upozoriio da još mnogo treba da se uradi da bi se ona porazila.

"Moramo još mnogo da uradimo da ostvarimo trajni poraz Islamske države", rekao je danas Roubak na ceremoniji u bazi kod istočnog sirijskog naftnog polja Al Omar gde se slavila pobeda nad ekstremistima u Baguzu njihovom poslednjem uporištu u Siriji.

Roubak je obećao da će Amerika nastaviti da podržava svoje lokalne partnere u Sirji da nastave da se bore protiv Islamske države.

Francuski predsednik Emanuel Makron pozdravio je danas zauzimanje poslednjeg dela samoproklamovanog kalifata ekstremističke grupe Islamska država u Siriji ocenivši da je "eliminisana" velika opasnost za Francusku.  "Velika opasnost za našu zemlju je eliminisana. Međutim pretnja ostaje i borba protiv terorističkih grupa treba da se nastavi", napisao je Makron u Tviter porukama posle objave da je poslednje uporište ekstremista Islamske države osvojeno u Siriji.

Makron i Mej odali su počast međunarodnoj koaliciji predvdođenoj SAD, u čijem su sastavu njihove zemlje, u borbi protiv Islamske države u Iraku i u Siriji.

"Pozdravljam neumorni rad i izuzetnu hrabrost britanskih snaga i naših partnera u Međuarodnoj koaliciji koji su se borili protiv Daeša u Siriji i Iraku. Oslobađane poslednje teritorije u rukama Daeša je istorijska etapa koja ne bi mogla biti moguća bez njhovog angažovanja, njihovog profesionalizma i njihove hrabrosti, rekla je Mej.

Sirijske kurdske snage objavile su danas da su oslobodile poslednji deo teritorije pod kontrolom Islamske države u istočnom sirijskom gradu Baguzu i proglasile su pobedu nad ekstremistima i kraj njihovog samoproklamovanog kalifata.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side