15.09.2015 Budimpešta

AI: Bodljikava žica ružno lice evropskog odgovora

AI: Bodljikava žica ružno lice evropskog odgovora Foto: Beta / AP
Mađarska potpunim zatvaranjem granica bodljikavom žicom, vojskom i drakonskim zakonima, kako u zemlju ne bi ušli oni koji beže od skoba i progona, pokazuje ružno lice evropskog haotičnog odgovora na rastuću krizu izbeglica, saopštio je Amnesti inernešenel.

Ta ogranizacija je rasporedila tim istraživača na srpsko-mađarskoj granici, gde destine vojnika, interventna policija, psi i helikopteri patroliraju pored bodljikave žičane ograde. Prema novim zakonima, izbeglice koje pokušaju da se probiju, mogle bi da budu osuđene na tri godine zatvora.

To je žalostan i šokantan odgovor za ljude koji su već traumatizovani ratom i brutalnošću, smatra zamenik direktora Amnestija Gauri van Gulik. To će hiljade izbeglica koji žele da uđu u Mađarsku, samo preusmeriti, ali neće zaustaviti očajnička i opasna putovanja, dodao je on.

Istraživači Amnestija su uz gotovo potpuno zatvorenu granicu, videli stotine izbeglica kako se kreću prema zatvorenom graničnom punktu, za koji su mislili da je otvoren, a videli su i grupe mladih Sirijaca koji očajnički ispituju ogradu da vide da li nekako mogu da se probiju.

"Ograde i drakonski zakoni nisu rešenje. To su ljudi koji pokušavaju da dođu do sigurnosti. Jedino rešenje za Mađarsku i EU je da počnu da ispunjavaju svoje međunarodne obaveze, pokazuju solidarnost i obezbede da tražioci azila imaju uređen pristup na teritoriju i proceduri za azil", rekao je van Gulik.

"Dok je EU naizgled paralizovana i nesposobna da hitno pronađe održiva rešenja, Mađarska samo maršira dalje u pogrešnom pravcu", dodao je on.

Amnesti konstatuje da su nove tranzitne zone postavljene na granici sa Srbijo, gde će se obrađivati zahtevi za azil, ali da se po novim zakonima, one ne smatraju mađarskom teritorijom.

Pritvor izbeglica i migranata mora uvek da bude krajnja mera. Amnesti se protivi kriminalizaciji izbeglica i migranata zbog neregularnog ulaska i izlaska, dodajući da to treba posmatrati kao adminsitrativni prekršaj.

Pošto se Srbija smatra sigurnom trećom zemljom, Amnesti strahuje da će većini izbeglica u pritvoru azil biti odbijen i da će masovno biti vraćene u Srbiju.

Azilant kome je zahtev odbijen ima pravo na sudsku reviziju, ali će žalbu morati da podnese u roku od tri dana i Amensti brine da će zbog kratkog roka, izostati pravna pomoć u zatvorenoj tranzitnoj zoni, navodi se na sajtu te organizacije.

autor: AP izvor: Tanjug
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side