08.07.2019 Beograd/ Manila

AI i HRW pozvali UN da istraže moguće zločine protiv čovečnosti na Filipinima

AI i HRW pozvali UN da istraže moguće zločine protiv čovečnosti na Filipinima
Vodeće međunarodne organizacije za zaštitu ljudskih prava pozvale su Ujedinjene nacije da istraže moguće zločine protiv čovečnosti u ratu protiv droge na Filipinima.

Poziv organizacija Amnesti internešenel (Amnesty international, AI) i Hjuman rajts voč (Human rights watć, HRW) usledio je nekoliko dana uoči glasanja Saveta UN za ljudska prava o rezoluciji koja poziva na otvaranje istrage o brutalnoj trogodišnjoj kampanji filipinskih vlasti protiv droge tokom koje su ubijene hiljade navodnih dilera narkotika, prenosi agencija EFE.

U danas objavljenom izveštaju, Amnesti internešenel je naveo da niko od vladinih zvaničnika nije pozvan na odgovornost zbog ubistva više od 27.000 ljudi tokom rata protiv droge, dok policija priznaje da je u tim operacijama stradalo svega 6.600 ljudi.

U izveštaju se označavaju mogući zločini protiv čovečnosti i dokumentuju desetine vansudskih pogubljenja.

Pozivajući se na lokalne grupe za zaštitu ljudskih prava, Hjuman rajts voč je naveo je da je na Filipinima u prethodne tri godine ubijeno više od 100 dece.

I AI i HRW su pozvali Savet UN za ljudska prava da otvori "nezavisnu i nepristrasnu" istragu kršenja prava na Filipinima.

O rezoluciji će krajem nedelje glasati 47 zemalja članica Saveta UN za ljudska prava, od kojih je najmanje 28 navelo da će je podržati.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side