12.08.2018 London

Američki ambasador poziva London da podrži Trampovu odluku o sporazumu s Iranom

Američki ambasador poziva London da podrži Trampovu odluku o sporazumu s Iranom Foto: printscr
Američki ambasador u Londonu Robert Vud Džonson apelovao je na Veliku Britaniju da podrži predsednika SAD Donalda Trampa povodom napuštanja međunarodnog nuklearnog sporazuma sa Iranom, navodeći da je jedinstven front najbolji način da se Teheran ubedi da promeni kurs.

"Tražimo od Velike Britanije da iskoristi svoju značajnu diplomatsku moć i uticaj i pridruži nam se u zajedničkom globalnom nastojanju da se dođe do istinski sveobuhvatnog sporazuma", naveo je Džonson u tekstu za Sandej telegraf.

Tramp je u maju odlučio da izvede SAD iz istorijskog nuklearnog sporazuma velikih sila s Iranom iz 2015. godine, prema kojem je Teheran pristao da ograniči svoj nuklearni program, a zauzvrat su mu ukinute međunarodne sankcije.

Paralelno s izlaskom iz sporazuma, Tramp je ponovo uveo ekonomske sankcije Teheranu koje su prošle nedelje stupile na snagu.

Ostale potpisnice sporazuma iz 2015. godine - Velika Britanija, Francuska, Rusija, Kina, Nemačka i EU, kritikovale su Trampovu odluku i nastavile da podržavaju nuklearni sporazum s Iranom.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side