22.08.2018 Vašington

Američki general: Avganistan ima dosad neviđenu priliku za mir

Američki general: Avganistan ima dosad neviđenu priliku za mir Foto: prtscr ytb
Američki general Džon Nikolson, komandant snaga NATO u Avganistanu, rekao je danas da ta zemlja ima "dosad neviđenu" priliku za mir.

Posle primirja sredinom juna, avganistanski predsednik Ašraf Gani je u nedelju talibanima ponudio novi prekid vatre a general Nikolson je rekao da to pokazuje da, uprkos nasilju, "postoji dosad neviđena prilika, ili prostor za priliku, da se dođe do mira".

"Biće uspona i padova, biće skokova napred, biće frustracija, biće s vremena na vreme dva koraka napred pa jedan nazad. Ali proces je počeo. I do svega toga ne bi došlo bez strategije (za Avganistan predsednika SAD Donalda Trampa). Mislim da je ta strategija urodila plodom", regao je Nikolson novinarima.

Avganistan još uvek čeka reakciju talibana na Ganijevu ponudu za tromesečni prekid vatre, posle veoma krvave nedelje u kojoj su talibani više dana napadali strateški važan grad Gazni.

Primirje se ne bi odnosilo na Islamsku državu, veoma aktivnu u Kabulu, i ne bi stupilo na snagu osim ako ga talibani budu poštovali i trajalo bi "dok ga talibani poštuju", naveo je Nikolson.

SAD, NATO i susedni Pakistan su pozdravili Ganijevu ponudu.

Trodnevno primirje u junu je proglašeno povodom kraja ramazana i bilo je poštovano. To je bilo prvo primirje od 2001.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side