12.03.2014 Vašington/Varšava/Moskva

Američki senatori i Angela Merkel predlažu sankcije Moskvi

Američki senatori i Angela Merkel predlažu sankcije Moskvi
Američki kongres razmotriće primenu određenih sankcija prema Rusiji, najtežih od Hladnog rata, u pokušaju da privoli ruskog predsednika Vladimira Putina da povuče trupe sa Krima, stoji u dokumentu Senata koji je danas izglasan.

Prema izveštaju agencije AP koja je imala uvid u taj dokument, senatori ovlašćuju administraciju Bele kuće da nametne ekonomske sankcije ruskim zvaničnicima koji su saučesnici u korupciji u Ukrajini, kao i sve koji su odgovorni za vojnu akciju u toj zemlji.

Odbor za spoljne poslove Senata trebalo bi danas da glasa, što vremenski koincidira sa posetom ukrajinskog premijera Arsenija Jacenjuka Vašingtonu i njegovim sastankom sa američkim predsednikom Barakom Obamom.

“Putin se preračunao igrajući partiju ruskog ruleta sa međunarodnom zajednicom, ali mi odbijamo da zažmurimo, nikada nećemo priznati ovo kršenje međunarodnog prava”, rekao je senator demokrata Bob Menendez, predsedavajući Odbora za spoljne poslove.

On je dodao da su SAD na strani ukrajinskog naroda kojem preti osporavanje opstanka, kao i da Ukrajinci treba da izaberu sopstvenu sudbinu bez ruskog mešanja.

Pored sankcija, dokument omogućava Obaminoj administraciji da položi kreditne garancije u iznosu milijardu dolara za račun ukrajinske nove vlade.

Predlog osuđuje rusku “neopravdanu vojnu intervenciju” na Krimu i savetuje predsedniku Obami da cilja na zabranu izdavanja viza i na zamrzavanje sredstava osoba koje mogu da se dovedu u vezu sa podrivanjem integriteta Ukrajine.

Merkel: Moguće oštrije sankcije Rusiji sledeće nedelje

Nemačka kancelarka Angela Merkel je danas upozorila da će Evropska unija sledeće nedelje uvesti oštrije sankcije Rusiji ukoliko narednih dana zvanična Moskva jasnije ne pokaže da je voljna da se uključi u rad "kontakt grupe" u pokušaju iznalaženja diplomatskog rešenja za ukrajinsku krizu.

"Pre gotovo nedelju dana smo rekli da ćemo, ukoliko u narednih nekoliko dana ti napori ne urode rezultatima, morati da razmotrimo drugi talas sankcija", rekla je Merkelova tokom posete Varšavi, a preneo Rojters.

Ona je dodala: "Od tada je prošlo šest dana i moramo da priznamo da, iako ćemo nastaviti sa naporima za formiranje kontakt grupe, dosad nismo postigli nikakav napredak."

Ukoliko do ponedeljka ne bude postignut napredak po tom pitanju, ministri spoljnih poslova članica Evropske unije će uvesti sankcije kao što su vizna ograničenja i zamrzavanje imovine onim zvaničnicima koji su odgovorni za mere koje je Rusija preduzela po pitanju Ukrajine, navela je nemačka kancelarka i najavila da će lideri EU o tome razgovarati na samitu u četvrtak, 20. marta.

Merkelova i poljski premijer Donald Tusk su takođe rekli da su lideri EU nestrpljivi da na samitu sledeće nedelje potpišu politički deo Sporazuma o pridruživanju sa prozapadno nastrojenom ukrajinskom vladom.

"Politički deo Sporazuma o pridruživanju treba potpisati uskoro i nastojaćemo da se to dogodi na sledećem samitu EU", navela je kancelarka, dodavši da je jedan od ciljeva da se olakša izvoz ukrajinskih proizvoda na tržište Unije.

Istom merom protiv EU na sankcije

Rusija će istom merom odgovoriti na vizne sankcije koje bi Evropska unija eventualno uvela njenim poslanicima, saopštio je danas jedan od članova ruskog parlamenta, u svetlu diplomatskog spora između Moskve i Zapada, zbog krize u Ukrajini.

Aleksej Puškov, predsedavajući Komiteta za spoljne poslove u ruskoj Dumi, donjem domu parlamenta, rekao je da će Rusija uzvratiti istom merom, posle nagoveštaja britanskog premijera Dejvida Kamerona, da bi EU mogla da ograniči pravo kretanja članova vlade na Krimu, u znak protesta zbog de-fakto, pripajanja tog poluostrva Rusiji.

"Naravno da će Rusija odgovoriti istom merom", rekao je Puškov, a prenose ruske agencije.

To bi moglo da preraste u "zamrzavanje međuparlamentarnih odnosa bez presedana" i da utiče na rad međunarodnih organizacija, kao što su Savet Evrope i OEBS, dodao je Puškov.

"Ta situacija bila bi gora od one tokom "hladnog rata", kada su takve vrste kontakata mogle da ublaže međunarodne tenzije", kazao je Puškov.

On je, međutim, dodao da će, ako EU odluči da zamrzne kontakte s Moskvom, Rusija jednostavno izgraditi odnose s nekim drugim, preneo je Frans pres.

Evropska unija i SAD saopštile su da je referendum o autonomiji Krima, koji će biti održan u nedelju, nelegalan, i pozvale Rusiju da povuče vojsku s poluostrva ili će se suočiti s diplomatskim sankcijama.

U ponedeljak, Kameron je poručio poslanicima da EU razmatra "nove mere, takozvanu drugu fazu, koja bi trebalo da započne odmah", ako Eusija odbije da sarađuje.

"To podrazumeva zamrzavanje imovine i zabranu putovanja", rekao je tada Kameron.
 

autor: RF izvor: Tanjug
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side