11.12.2014 Vašington

Američki tajni zadatak za srpskog repera na Kubi (FOTO, VIDEO)

Američki tajni zadatak za srpskog repera na Kubi (FOTO, VIDEO) Foto: Beta/AP
Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) poslala je početkom 2009. godine srpskog muzičkog promotera Rajka Božića na Kubu, sa tajnim zadatkom da se udruži sa jednim od najozloglašenijih repera u Havani i nahuška omladinu protiv kubanske vlade, javio je AP.

Na komunističkoj Kubi je to bio projekat zbog kojeg je Božić mogao da se nađe u zatvoru, te on nije otkrio svoje prave namere kubanskom hip-hop umetniku Aldu Rodrigesu, čuvenom po izvođenju protestnih numera protiv uticaja Kastrove vlade na svakodnevni život, prenosi AP.

Rodriges i njegova grupa "Los Aldeanos" trebalo je da budu nesvesno uvučeni u tajni rat između Havane i Vašingtona, kao što pokazuju hiljade stranica dokumenata do kojih je AP došao, kao i desetine intervjua.

Božićeva uloga je bila da poveća broj Rodrigesovih protestnih pesama, a njegov projekat je insipirisan protestnim koncertima studentskog pokreta koji je pomogao u svrgavanju bivšeg predsednika Srbije Slobodana Miloševića 2000. godine, navodi američka agencija.

USAID-ov tajni hip-hop projekat na Kubi imao je za cilj širenje demokratije, ali je kao i druge američke operacije na ovom ostrvu za izvođače imao amatere, primećuje AP.

Dokumenta pokazuju da je USAID više puta doveo nedužne Kubance i svoje operativce u opasnost, uprkos upozoravajućim znacima.

Vlasti su zatvarale ili ispitivale muzičare ili operativce USAID-a najmanje šest puta.

Za Božića su tenzije sa vlastima bile deo igre, a hip-hop scena je, kako je napisao, bila "dovoljno subverzivna da bi bila ekstremno hladna, ali u isto vreme ne previše opasna da bi se na njoj igralo".

U pisanom saopštenju, USAID je juče naveo da je ovaj program bio deo četvorogodišnjeg ugovora u cilju jačanja civilnog društva koji je okončan 2012. ali poriče da je reč o tajnom programu.

Božić je bio angažovan na projektima i u Tunisu, Ukrajini, Libanu i Zimbabveu, a o svojoj operaciji na Kubi - nije želeo da da komentar.

autor: VS izvor: Tanjug
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side