19.10.2018 London

Asanž tuži Ekvador zbog loših uslova u ambasadi

Asanž tuži Ekvador zbog loših uslova u ambasadi Foto: Beta, AP
Osnivač Vikiliksa Australijanac Džulijan Asanž koji šest godina boravi u ambasadi Ekvadora u Londonu pokrenuo je sudski postupak protiv vlade Ekvadora iz protesta zbog svojih životnih uslova, saopštio je danas Vikiliks.

Asanž je našao utočište u ambasadi Ekvadora u junu 2012. da izbegne izručenje Švedskoj gde su ga sudske vlasti tražile pod optužbama za silovanje i seksualno napastvovanje koje je on demantovao. Od tog postupka se u međuvremenu odustalo, prenosi Frans pres.
Iako je sudski postupak u Švedskoj povučen on može biti uhapšen u Velikoj Britaniji zbog navodnog kršenja uslova kaucije ukoliko napusti ambasadu.

Njemu su prošle nedelje data nova uputstva o ponašanju u ambasadi. Kako je preneo list Gardijan (Guardian) rečeno mu je da mora da se kloni politike, da čisti svoj toalet i da se bolje stara o svojoj mački.

Po novim pravilima, Asanž mora tri dana unapred dobiti dozvolu diplomatskog osoblja za svoje posetioce. Zabranjeno mu je da se bavi aktivnostima koje bi se mogle "smatrati političkim ili mešanjem u unutrašnje stvari neke države", navodi se u dokumentu u koji je Gardijan imao uvid.

Ekvadorske vlasti ovog meseca delimično su Asanžu uklonile ograničenja pristupa internetu - može da koristi vajfaj u ambasadi za svoj lični kompjuter i mobilni telefon, ali mu je eksplicitno zabranjeno da koristi ili instalira "neodobrenu opremu".

Vikiliks je naveo da su mere Ekvadora protiv Asanža osudile organizacije za odbranu ljudskih prava, prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

Navodi se da je vlada Ekvadora odbila posetu glavnog advokata Hjuman Rajts Voča Dajne Pokempner i nije mu dozvolila nekoliko sastanaka sa njegovim advokatima.

Asanžov advokat je rekao da oni takođe dovode u pitanje legalnost specijalnog protokola Ekvadora prema kome je njegov politički azil uslovljen cenzurom njegove slobode mišljenja, govora i pridruživanja.

 

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side