20.01.2020 Sidnej

Australija zahvaćena peščanom olujom i gradom

Australija zahvaćena peščanom olujom i gradom Foto: Beta / AP
Peščana oluja i grad pogodili su sinoć i danas više oblasti istočne Australije i predstavljaju nove izazove za delove zemlje već opustošene velikom krizom šumskih požara koja još nije završena.

Krupan grad pao je sinoć u Melburnu, glavnom gradu južne australijske države Viktorije, a neki delovi zemlje pogođeni su obilnim kišama koje su poremetile i održavanje teniskih mečeva na Australijan Openu.

Šumski požari događaju se svake godine u Australiji ali su ove godine počeli izuzetno rano i bili su posebno veliki zbog produžene suše na australijskom kontinentu.

Od septembra je spržena površina koja je ukupno veća od površine Portugala. U požarima je poginulo najmanje 29 ljudi i uništeno je više od 2.000 kuća.

Kriza je i ekološka jer naučnici procenjuju da je od požara u Australiji uginulo više od milijardu životinja. Veliki deo njihovih staništa je uništen, a ekološka udruženja upozoravaju na rizik od izumiranja određenih vrsta.

Spektakularni snimci snimljeni tokom vikenda u državi Južni Novi Vels pokasuju kako napreduje ogroman oblak prašine u Autbeku, unutrašnjem delu Australije. ; Meštani su rekli da se od prašine zamračilo u sred dana. Oni opisuju da je talas prašine došao tako naglo i da nisu čak stigli da urade uobičajene stvari u takvim situacijama kao što je da sklone veš i zatvore klima uređaje.

U Kanberi je takođe pao krupan grad koji je lomio grane drveća.

Hitne službe su pozvale ljude da sklone svoje automobile i da ih ne ostave ispod drveća i elektrinih vodova.

Meteorološka služba je pozvala stanovnike na jugoistoku Novog Južnog Velsa da se pripreme za dolazak oluje. Ukazali su da snažne oluje mogu da načine štetu i da donose razorne vetrove, grad i jake padavine koje mogu da izazovu bujične poplave.

U Državi Viktoriji gde i dalje gore požari, noćašnje kiše primljene su sa olakšanje ali su vlasti takođe upozorile na rizike koji idu sa njima, posebno na moguća klizišta.

Vlasti su takođe navele da uprkos padavinama sezona požara daleko od završene.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side