18.05.2019 | 10:35h ► 17:10h Kanbera

Australijska opozicija priznala poraz

Australijska opozicija priznala poraz Foto: Beta, AP
Lider australijskih laburista Bil Šorten priznao je danas poraz na izborima.

 

Šorten se obratio pristalicama svoje partije u Melburnu.

"Očigledno je da Laburistička partija neće moći da formira sledeću vladu i zato sam malopre, u nacionalnom interesu, pozvao (premijera Australije) Skota Morisona i čestitao mu", rekao je lider opozicije.

Javni servis je danas preneo da je vladajuća konzervativna liberalno-nacionalna koalicija osvojila 74 od 151 mesta u parlamentu, dok su laburisti dobili 65 mandata a 12 zauzimaju nezavisni poslanici.

Za većinu je neophodno 76 poslanika.

 

Prvi rezultati sa australjijskih opštih izbora pokazuju da će konzervativna koalicija na vlasti u zemlji izgleda uspeti da zadrži vlast suprotno anketama, javili su danas australijski mediji.

Koalicija predvođena odlazećim premijerom, konzervativnim liberalom skeptičnim prema klimatskim promenama Skotom Morisonom, vodi prema javnoj televiziji ABC, koja nije mogla da kaže da li će konzervativci moći da formiraju većinsku ili manjinsku vladu, prenosi agencija Frans pres.

Ankete su davale prednost opozicionim Laburistima levog centra i ukazivale da koalicija predvođena Liberalnom strankom neće uspeti da osvoji treći trogodišnji mandat.

Prema prvim rezultatima, koalicija predvođena Liberalima izgleda da je na putu da osvoji najmanje 73 mesta u Predstavničkom domu od 151 mesta, a opoziciona Laburistička stranka najmanje 65 mesta. Partijama je potrebna većina da formiraju vladu.

Tesni rezultati sa današnjih izbora ukazuju na mogućnost da vladajuća koalicija formira manjinsku vladu.

Zamenica vođe Laburističke stranke Tanja Plibersek ranije je rekla da je "više oprezno optimistična nego uverena" ali je predvidela tesan rezultat kako je napredovalo prebrojavanje glasova.

Opozicioni vođa Bil Šorten rekao je danas da je uveren da će Laburisti pobediti, a Morison nije želeo da daje prognoze.

Morison je treći premijer konzervativaca od kada su izabrani 2013. godine. On je zamenio Malkolma Ternbula u avgustu.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side