20.05.2019 Beč

Austrijska ekstremna desnica spremna da napusti vladu

Austrijska ekstremna desnica spremna da napusti vladu Foto: Beta / AP
Austrijska ekstremno desničarska Slobodarska partija (FPO) saopštila je danas da je spremna da iz vlade povuče sve svoje ministre, posle emitovanja video snimka na kojem se lider stranke Hanjc-Kristijan Štrahe pokazao da je spreman na kompromis sa Rusijom.

Konzervativni austrijski kancelar Sebastijan Kurc tokom dana bi trebalo da saopšti smenu kontroverznog ministra unutrašnjih poslova Herberta Kikla iz FPO-a, za kojeg smatra da nije odgovarajuća osoba da vodi istragu o video snimku.

Takva smena će značiti odlazak svih ministara iz FPO-a, izjavio je ministar za saobraćaj i novi lider ekstremno desničarske stranke Norbert Hofer.

"Ako Kikl bude smenjen, svi ministri će podneti ostavke", rekao je Hofer.

Štrahe (49) podneo je ostavke na funkcijama potpredsednika austrijske vlade i lidera FPO posle objavljivanje snimka koji ga sumnjiči za pokušaj korupcije.

Nakon te smene, Kurc je najavio prevremene parlamentarne izbore, koji bi trebalo da budu organizovani u septembru.

 

Rusija tvrdi da nema nikakve veze sa političkim skandalom u Austriji

Rusija "nema nikakve veze" sa političkim skandalom u Austriji, gde je emitovan kompromitujući video snimak sa liderom ekstremno desničarske Slobodarske partije (FPO) Hanjc-Kristijanom Štraheom, što je dovelo do raspada vladajuće koalicije, saopštio je danas Kremlj.

"To je priča koja nema, niti može da ima ikakve veze sa nama", izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Na video snimku emitovanom u petak, prikazan je Štrahe i još jedan njegov predstavnik kako razgovaraju sa nećakom jednog ruskog oligarha. Taj snimak je izazvao skandal u Austriji.

Štrahe (49) podneo je ostavke na funkcije potpredsednika austrijske vlade i lidera FPO posle objavljivanje tog snimka koji ga sumnjiči za pokušaj korupcije.

"Ne mogu da iznesem stav o pojavljivanju tog video snimka koji nema nikakve veze s Rusijom, niti sa predsednikom (Vladimirom Putinom) ili vladom. Ne znam ko je ta žena na snimku ni da li je ruska državljanka ili ruskog porekla", rekao je Peskov.

Oligarh koji se pomije je Igor Makarov, prenelo je rusko izdanje časopisa Forbs i dodalo da je on sin jedinac tako da nije srodstvu sa ženom na snimku, koja je nepoznata i listu.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side