18.05.2019 | 13:29h ► 14:10h Beč

Austrijski vicekancelar Štrahe podneo ostavku posle izbijanja skandala

Austrijski vicekancelar Štrahe podneo ostavku posle izbijanja skandala Foto: Beta, AP
Austrijski vicekancelar Hans-Kristijan Štrahe podneo je danas ostavku posle objave video snimka koji ga sumnjiči za pokušaj korupcije.

"Podneo sam kancelaru Sebastijanu Kurcu ostavku na svoju funkciju vicekancelara i on je prihvatio", izjavio je 49-ogodišnji Štrahe na konferenciji za novinare u Beču.

"Napravio sam grešku i ne želim da to bude pretekst za slabljenje koalicije", dodao je on.

Skandal je izbio posle informacije objavljene sinoć u nemačkim medijima Zidojče cajtung i Špigel, uz odlomke tajno snimljenog videa, koji pokazuje vicekancelara Štrahea, šefa Slobodarske partije (FPO) i njegovog kolegu Johanesa Gudenusa kako na Ibici razgovaraju sa jednom ženom koja je rekla da je povezana sa uticajnim ruskim oligarhom o mogućnosti finansijske podrške u zamenu za pristup austrijskim javnim tržištima. Razgovor je vođen pred austrijske izbore 2017. godine.

Štrahe je takođe rekao i da napušta vođstvo Slobodarske partije, na čijem je čelu od 2005. godine.

On je, međutim, izjavio da se radi o "ciljanom političkom napadu" i dodao da nije počinio nikakvu neregualrnost. On je rekao da se radi o "perfidnom" činu i naglasio da taj susret na Ibici nije imao nastavak.

On je ipak priznao da je imao "tipični mačo stav izazvan alkoholom" i izvinio se svojoj supruzi, svojoj partiji i kancelaru Sebastijanu Kurcu, rekavši da se ponašao "kao adolescent" koji ne kontroliše svoje reči.

Posle objave video snimka, konzervativni austrijski kancelar Sebastijan Kurc zakazao je za danas hitan sastanak sa svojim zamenikom sa čijom partijom je u vladajućoj koaliciji od decembra 2017. godine, preneli su ranije mediji. Posle sastanka je Štrahe objavio ostavku, a Kurc za sada nije davao izjave za javnost.

Skandal jedne od vodećih figura ekstremne desnice na evropskom kontinentu burno je ođeknuo nedelju dana pred evropske izbore.

U videu, Štrahe i njegov partijski kolega Johan Gudenus govore neimenovanoj ženi da može da očekuje unosne građevinske ugovore ako kupi jednu austrijsku novinu i podrži Slobodarsku stranku.

Dva nemačka lista, koja su objavila delove kompromitujućeg videa, navela su da je sastanak, koji se dogodio više meseci pre austrijskih parlamentarnih izbora 2017, očigledo bio zamka da kompromituje dvojicu političara, mada nije jasno ko stoji iza njega.

Prema tim listovima, snimljeno je oko šest sati razgovora na španskom ostrvu Ibici austrijskih političara i žene koja tvrdi da je rođaka istaknutog ruskog biznismena. Pored obećanja o mogućim investicijama u Austriji, uključujući kupovinu uticajnog tabloida Kronen zajtung, Štrahe na snimku nagoveštava i kako bi novac mogao da se usmeri ka njegovoj stranci preko nepovezane fondacije da bi se zaobišli austrijski propisi o političkim donacijama.

Špigel je naveo da su Štrahe i Gudens potvrdili da su imali privatni sastanak na Ibici, ali su negirali da su radili bilo šta nezakonito.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side