14.06.2019 London

Barnije: Postojeći sporazum o Bregzitu jedini mogući

Barnije: Postojeći sporazum o Bregzitu jedini mogući Foto: Beta / AP
Sporazum o Bregzitu koji je s Briselom potpisala britanska premijerka Tereza Mej "jedini je mogući sporazum o uređenom istupanju", rekao je danas u Parizu glavni evropski pregovarač Mišel Barnije.

"Mirno ponavljam da ako Velika Britanija i dalje želi da napusti Evropsku uniju (...) onda je sporazum koji je na stolu jedini mogući sporazum o uređenom istupanju", izjavio je Barnije tokom sastanka Udruženja evropskih Senata, skupa delegacija gornjih domova parlamenata Evrope i Afrike.

On je naveo da EU očekuje izbor novog britanskog premijera.

"Ono što će on (novi britanski premijer) reći, to je ono što se računa, ali ja želim da ponovim stav 27 članica", rekao je evropski diplomata.

Bregzit je prvobitno bio planiran za 29. mart ali je već dva puta odlagan zbog protivljenja britanskog parlamenta predloženom sporazumu. Za novi datum Bregzita je određen 31. oktobar.

"U pregovorima o Bregzitu svi gube, to su negativni pregovori. I niko nije uspeo da mi prikaže ni najmanju korist koju bi Bregzit doneo. Niko to nije, ali moramo da ga sprovedemo, ograničavajući pritom nebrojene posledice", rekao je Barnije.

Prema njegovim rečima, paradoks Bregzita je u tome što je u trenutku kada kontinent ima brojne izazove Velika Britanija "izabrala da postane sama umesto da ostane solidarna".

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side