20.04.2018 Madrid

Baskijska organizacija ETA se izvinila za zlo koje je nanela

Baskijska organizacija ETA se izvinila za zlo koje je nanela Foto: Beta, AP
Baskijska separatistička organizacija ETA priznala je "zlo" koje je načinila tokom svoje oružane borbe za nezavisnost Baskije i zatražila oproštaj od žrtava u saopštenju objavljenom danas u baskijskom listu Gara.

"Naneli smo mnogo bola i neporavljivu štetu. Želimo da izrazimo naše poštovanje prema mrtvim, ranjenim i žrtvama akcija Ete. Iskreno žalimo", navodi se u saopštenju objavljenom uoči najavljenog raspuštanja te grupe kojoj se pripisuje smrt više od 800 ljudi u više decenija borbe protiv španske države.

Organizacija je navela ipak da nije jedina odgovorna za patnje u španskom delu Baskije.

"Patnje su postojale pre rađanja Ete i nastavile su se posle prekida oružane borbe", navodi se u tekstu.

ETA priprema svoje raspuštanje posle kampanje koja je trajala gotovo pola veka za nezavisnost Baskije, područja između Francuske i Španije.

Ta militantna grupa bi trebalo početkom maja da objavi da se zvanično raspušta, prema više izvora. To će biti tek nešto više godinu dana od kada je okončala svoju separatističku kampanju predajom oružja i eksploziva.

ETA je krajem oktobra 2011. najavila da odustaje od oružane borbe za nezavisnost Baskije. Ta organizacija je potom u aprilu 2017. godine saopštila da u potpunosti predaje oružje i francuskim vlastima je predala spisak skrivenih skrovišta oružja, dok su španske vlasti ocenile tada da ETA, kako se čini, želi sama da se raspusti.

U današnjem saopštenju ta organizacija čija su meta tokom borbe bili pripadnici snaga bezbednosti ili predstavnici države izrazila je žaljenje zbog svih žrtava ali posebno izvinjenje tražila izvinjenje od civila koji su zahvaćeni borbama.

ETA je nastala 1959. da bi se borila protiv frankističke diktature u Španiji i za nezavisnost Baskije i Navare.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side