BAT radi na razvoju vakcine protiv virusa korona
01.04.2020 Beograd

BAT radi na razvoju vakcine protiv virusa korona

BAT radi na razvoju vakcine protiv virusa korona Foto: AP/Cecilia Fabiano
Biotehnološka kompanija Kentucky BioProcessing (KBP) koja posluje u okviru British American Tobacho Grupe (BAT) počela je rad na razvoju vakcine protiv novog COVID-19 virusa, a koji je trenutno u fazi pred-kliničkog ispitivanja, saopštio je danas BAT.


Ukoliko testiranja pokažu dobre rezultate, kompanija veruje da bi, uz pomoć partnerskih kompanija i vladinih agencija, proizvodnja između jednog i tri miliona vakcina nedeljno mogla da počne već od juna.

Kompletan projekat razvoja vakcina biće neprofitnog karaktera.

U saopštenju je navedeno da je za razvoj vakcine korišćena BAT-ova tehnologija ubrzanog rasta duvana, koja je, kako je istaknuto, "pokazala brojne prednosti u odnosu na klasičnu tehnologiju razvoja vakcina, s obzirom na to da je potencijalno sigurnija jer ne nosi patogene koji mogu da izazovu bolest kod ljudi".

"Uz to, brži razvoj omogućen je zahvaljujući tome što se u sadnici duvana sadržaj vakcine akumulira znatno brže. Istovremeno, za razliku od tradicionalnih vakcina koje često zahtevaju hlađenje, formula koju BAT razvija ostaje stabilna na sobnoj temperaturu", navela je kompanija.

Bat je preuzeo kompaniju KBP 2014. godine sa ciljem korišćenja njenih jedinstvenih tehnologija ekstrakcije duvana u razvoju nove kategorije proizvoda koje su, za razliku od cigareta, lišene procesa sagorevanja duvana.

KBP je, kako piše u saopštenju, bila jedna od retkih kompanija koja je te godine uspela da razvije efikasan tretman protiv ebole.

"Želimo da pružimo podršku i omogućimo pristup našem istraživanju kako bismo što više ubrzali razvoj vakcine protiv COVID-19, budući da je to izazovan i kompleksan proces. Verujemo da smo napravili značajan iskorak koristeći tehnologiju ubrzanog rasta duvana i otvoreni smo za saradnju sa vladama i vladinim agencijama koje mogu da pomognu u borbi protiv te epidemije", rekao je direktor naučnih istraživanja u BAT-u David O’Reilly.

autor: IG izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side