22.03.2019 Vašington

Bela kuća: U Siriji više ne postoji teritorija Islamske države

Bela kuća: U Siriji više ne postoji teritorija Islamske države Foto: Beta / AP
Bela kuća je danas saopštila da je kompletna teritorija koju je Islamska država nekada kontrolisala u Siriji oslobođena od ekstremista, iako američki zvaničnici navode da se nastavljaju sporadične borbe između snaga međunarodne koalicije i ostataka terorista.

Predsednik SAD Donald Tramp rekao je danas da je došlo vreme da Islamska država više ne kontroliše ni deo teritorije u tom regionu, posle petogodišnje vojne kamanje SAD i saveznika. Tokom tih operacija bačeno je više od 100.000 bombi i poginuo je nepoznat broj civila. Tramp je novinarima pokazao mapu Iraka i Sirije na kojoj se vidi da ekstremisti Islamske države više ne kontrolišu nijednu teritoriju u regionu.

Portparolka Bele kuće Sara Sanders rekla je da je kalifat Islamske države eliminisan 100 odsto i dodala da je Tramp dobio izveštaj o razvoju situacije od vršioca dužnosti američkog ministra odbrane Patrika Šenehena.

Američki zvaničnici upoznati sa situacijom na terenu rekli su danas da se Sirijske demokratske snage (SDF), koje imaju podršku SAD, i dalje bore protiv poslednjih ekstremista koji se kriju po tunelima u Baguzu i odbijaju da se predaju.

Zvaničnici su naveli da SDF nisu proglasile pobedu i da za danas nije planirano takvo proglašenje.

Pad poslednjeg uporišta džihadista u Baguzu označio bi kraj samoproglašenog kalifata Islamske države, koji je na vrhuncu snage te grupe zauzimao velike delove Sirije i Iraka.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side