13.03.2013 | 19:25h ► 21:52h Vatikan

Novi papa je skromni Argentinac (FOTO)

Novi papa je skromni Argentinac (FOTO) AP/Beta
Novi poglavar Rimokatoličke crkve je Horhe Mario Bergoljo, poreklom iz Argentine. Ime koje je papa odabrao je Franja (Frensis) Prvi.

CNN prenosi da je novi papa veoma skroman čovek koji živi u svom malom stanu, ide autobusom na posao i samom sebi sprema obroke. Novi papa ima 76 godina. 

On je prvi papa koji potiče iz latinoameričke države, odnosno koji nije Evropljanin.

"Kardinali su išli da me traže na kraj sveta", prve su reči koje je rekao novi papa  mašući s balkona bazilike Svetog Petra okupljenom narodu.

U svom prvom obraćanju pozvao je vernike da krenu putem "bratstva i ljubavi" i pomolio se za svog prethodnika Benedikta Šesnaestog. On je takođe zatražio od okupljenih minut ćutanja da se za njega pomole i da mu daju njihov blagoslov.

Bergoljo je bio drugi na konklavi 2005. kada je izabran papa Benedikt, koji je prošlog meseca postao prvi papa koji je podneo ostavku u 600 godina.

Nadbiskup Buenos Ajresa proveo je skoro celu karijeru u Argentini. Izabran je za kardinala 2001.

Optuživao je druge crkvene čelnike za hipokriziju i da su zaboravili da je Isus kupao leprozne i jeo s prostitutkama. On je radio na tome da popravi ugled crkve koja je izgubila mnoge sledbenike zato što se nije otvoreno sukobila s diktaturom u Argentini 1976-83. Takođe je radio na tome da povrati tradicionalni politički uticaj crkve u društvu.

Njegov pastoralni rad čiji je cilj da privuče što više duša i da poveća sledbenike je veoma važna veština za bilo kog verskog vođu u moderno vreme, rekao je njegov autorizovani biograf Serđo Rubin.

Bergoljo se klonio javnosti i njegov lični stil je suprotan grandioznosti Vatikana. Rubin je napisao pre konklave da je čudno da je Bergoljo uvek gledao da sedne u zadnje klupe kada su se biskupi sastajali i primetio da se na to "gleda jako doboro u Rimu".

Njegov uticaj u Argtentini se nije proširio na predsednicu Kristinu Kiršner, koja je, suprotno ubeđenjima katoličke crkve, dozvolila slobodnu kontracepciju i legaližaciju gej brakova. Crkva nije imala upliva kada je argentinski Vrhovni sud dozvolio abortus u slučajevima silovanja.

Bergoljov stav da dozvoljavanje gej parovima da usvajaju decu diskriminiše decu, predsednica Fernandes je uporedila njegov sa "srednjevekovnim vremenima i inkvizicijom".

Novi papa dolazi na čelo crkve suočene s velikim teškoćama, poljuljanom skandalima o pedofiliji i korupciji, lošom vladavinom, intrigama kurije i osipanjem vernika u tradicionalno katoličkim zemljama, navode mediji.

Beli dim najavio dolazak pape

Oko 19 sati se beli dim pojavio iz dimnjaka Sikstinske kapele, što je bio znak da je izabran novi papa.Kako javljaju svetske agencije, okupljeni ljudi ispred kapele oduševljeno su dočekali znak da je novi poglavar Rimokatoličke crkve izabran.

Od juče popodne kardinali su se zatvorili u Sikstinsku kapelu da biraju papu.

Čak 115 kardinala je bilo izolovano u Sikstinskoj kapeli da bi izabralo papu. Održana su četiri kruga glasanja bez ishoda pre nego što je papa izabran.

Pre nego što je počela konklava nijedno ime nije bilo pominjano kao jasni favorit za naslednika Benedikta XVI.

Nejasna uloga novog pape tokom vojne diktature

Verski analitičar Živica Tucić ocenio je večeras da izbor Argentinca Horhea Maria Bergolja za novog papu predstavlja iznenađenje, jer njegov program nije poznat kao i njegova uloga i navodna povezanost s vojnom huntom u Argentini krajem 70-ih i početkom 80-ih godina 20. veka.

"On je pripadao starijoj generaciji kardinala, ima 76 godina, i nije bio među favoritima. Pominjan je u grupi od 20 kardinala, ne u prvih deset. Njegov program je nepoznat i ne možemo reći da li je spreman da preduzme neke promene koje su toliko potrebne Katoličkoj crkvi. Ja ih ne moram nazvati reformama, ali promene", rekao je Tucić Beti.

On je naveo da u karijeri novog pape postoje određene "nejasnoće" koje se tiču vojne diktature u Argentini i da postoje neke informacije po kojima je bio blizak hunti.

"Bilo je i otvorenih okrivljavanja, a i on je govorio o svojim kontaktima (s huntom), ali je rekao da se susretao sa predstavnicima hunte da bi štitio neke sveštenike i bogoslove. Taj deo njegove biografije nije toliko jasan", rekao je Tucić.

Pema njegovim rečima, te stvari su veoma bitne za Argentinu ali i za ostatak Latinske Amerike jer u tom delu svetu "još nisu savladane emocije" vezane za period vojnih diktatura.

Govoreći o izboru imena, Tucić je rekao da je novi papa izabrao lepo ime koje se odnosi na jednog veoma skromnog monaha koji je mnogo pomogao Katoličkoj crkvi.

"Njegovo ime nagoveštava skromnost i spremnost na služenje, a ne na pompu i na raskoš. Jako je važno koje ime neko izabere, nije to tek tako. To je i znak da je njegov program da sledi Svetog Franju. To je, ipak, nada za Katoličku crkvu", rekao je Tucić.

autor: MP izvor: agencije/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side