Britanska rampa za nekvalifikovane radnike
21.02.2020 London

Britanska rampa za nekvalifikovane radnike

Britanska rampa za nekvalifikovane radnike Foto: Beta / AP
Nova imigraciona pravila Velike Britanije, koja stupaju na snagu sledećeg januara, onemogućiće rad nižekvalifikovanih radnika iz EU i drugih zemalja što je izazvalo kritike britanskih poslodavaca koji su se decenijama oslanjali na evropsku jeftinu radnu snagu, pišu svetski mediji, prenosi Radio slobodna Evropa (RSE).

Britanski premijer Boris Džonson predložio je nove kriterijume za zapošljavanje visokokvalifikovanih migranata dok nekvalifikovanim imigrantima zatvara vrata, ističe Gardijan.Od sledeće godine kompanije više ne mogu zapošljavati nižekvalifikovane radnike koji iz drugih zemalja i nudiće poslove samo visokoobrazovanim migrantima kojima će zagarantovana godišnja plata biti iznad 25.600 funti (oko 30.500 evra).

Prema planovima vlade postojaće jednaki uslovi za imigrante iz EU i ostatka sveta, dodaje Gardijan ukazujući da će postojati izuzeci, poput zapošljavanja medicinskih sestara iz inostranstva.

Ono što deluje u politici možda ne deluje i u ekonomiji, ocenjuju urednici Gardijana postavljajući pitanje ko će raditi na farmama na poslovima za koje se dosad uvozila radna snaga.

Takođe, s obzirom na to da ugostiteljski sektor radi s radnom snagom iz EU , pitanje je, ističe Gardijan, ko će zaposliti radnike u hotelima i restoranima koje Britanci koriste za vikende i porodične izlaske.

Imigracioni planovi vlade ukazuju na probleme za poslove pružanja usluga medicinske i socijalne pomoći u britanskim staračkim domovima, piše BBC, ističući da su radnici iz tog sektora uglavnom slabo plaćeni, pa samo zbog toga ne bi mogli prikupiti dovoljno bodova za kvalifikaciju.

BBC navodi da vlada želi uvesti sistem imigracije koji se temelji na bodovima, kao što je obećano u izbornom manifestu Konzervativne partije.

Prema tom sistemu, da bi mogli raditi u Velikoj Britaniji strani građani trebalo bi da imaju makar 70 bodova. Uz znanje engleskog jezika i ponude kvalifikovanog posla dobijali bi 50 bodova. Više bodova bi se dodelilo za kvalifikacije, ponuđeni iznos plate i rad u sektoru gde postoji manjak radne snage.

Iako je vlada navela da će prag plata biti 25.600 funti, on bi bio niži za radnike iz "specifičnih zanimanja koji su u nestašici" - koji trenutno uključuju medicinske sestre, građevinarstvo, psihologiju i klasični baletni ples - ili one s doktoratima koji su relevantni za određeni posao.

Radnici iz zemalja Evropskog ekonomskog prostora trenutno imaju automatsko pravo na život i rad u Velikoj Britaniji bez obzira na njihovu platu ili nivo stručnosti. Vlada navodi da će se to okončati 31. decembra, kada se završava 11-mesečni prelazni period posle Bregzita, pojašnjava BBC.

Izazov Velike Britanije je da kontroliše imigraciju a da pritom ne našteti ekonomiji u kojoj je nezaposlenost pala na najniži nivo od 1974. i u kojoj su preduzeća imala koristi od protoka jeftine evropske radne snage, ukazuje Volstrit žurnal.

List ističe da su predstavnici britanske industrije izrazili zabrinutost zbog novog sistema po kojem će vlada a ne poslodavci diktirati ko dolazi da radi u Britaniji, kao i da pooštravanje ograničenja radnika iz EU može naročito naštetiti građevinarstvu, ugostiteljstvu i sektoru hrane i pića.

Britansko ministarstvo unutrašnjih poslova procenjuje da prema novom imigracionom okviru 70 odsto postojeće radne snage iz EU ne bi uspelo da se kvalifikuje. Neto imigracija iz EU se više nego prepolovila otkako je Velika Britanija izglasala izlazak iz EU u junu 2016. Prema britanskoj statističkoj službi u 2019. u Velikoj Britaniji je radilo 3,7 miliona stranih radnika, od kojih je 2,4 miliona bilo iz EU.

Velika Britanija pati od slabog rasta produktivnosti, a neki ekonomisti vjeruju da je spremna ponuda jeftine strane radne snage odvraćala kompanije od ulaganja u tehnologiju, ukazuje Njujork tajms.

Takođe, protivnici imigracija tvrdili su da je uvezena radna snaga odmogla povećanju plata fizičkim radnicima čija je zarada stagnirala. Kao odgovor, naglašava list, britanska vlada pokušava da izmeniti sastav migrantske radne snage, okrećući se osobama s većim veštinama i poručujući poslodavcima da će morati da se odviknu od naizgled neiscrpne ponude jeftine radne snage.

To bi, ocenjuje Njujork tajms, ipak moglo imati zastrašujuće posledice na zapošljavanje na radnim mestima koje Britanci, čini se, izbegavaju, i to u vreme kada mnogi ekonomisti kažu da je zemlja zapravo u punoj zaposlenosti. 

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side