08.01.2019 | 17:10h ► 17:43h London

Britanski poslanici glasaju o Bregzit sporazumu 15. januara

Britanski poslanici glasaju o Bregzit sporazumu 15. januara Ilustracija / Foto: Beta, AP
Britanski poslanici glasaće 15. januara o sporazumu o Bregzitu koji su postigli London i Evropska unija, rekao je danas portparol Dauning strita.

Rasprava o tom tekstu biće nastavljena sutra u donjem domu britanskog Parlamenta, međutim njegovo usvajanje je neizvesno pošto ga osuđuju kako čvrsti zagovornici Bregzita tako i pobornici ji Evropske unije.

Premijerka Tereza Mej rekla je da će nastaviti da radi s Briselom kako bi dobila uveravanja koja bi mogla da ubede poslanike, pošto je već razgovarala s evropskim zvaničnicima za vreme božićnih praznika.

Suočen s rizikom dospevanja u ćorsokak i izaska iz EU bez sporazuma, što je sinonim za nagli prekid veza građenih više od četiri decenije, London planira da odloži datum izlaska iz EU, piše danas list Telegraf (Telegraph).

Više evropskih izvora reklo je za britanski dnevnik da britanske vlasti "opipavaju teren" za traženje mogućeg produženja člana 50 Ugovora EU, koji se odnosi na izlazak jedne zemlje članice iz Unije.

Te informacije je međutim vlada demantovala.

"Mi smo vrlo jasni, politika vlade je da član 50 ne može biti produžen. Mi ćemo napustiti EU 29. marta ove godine jer tako kaže član 50, za to je Parlament glasao i to piše u britanskim nacionalnim zakonima", komentarisao je danas državni sekretar za Bregzit Martin Kalanan po dolasku na sastanak evropskih ministara u Briselu.

Britanski ministar zadužen za Bregzit Stiv Barkli je takođe demantovao da vlada namerava da traži produženje datuma izlaska iz Unije.

Sinoć je britanska ministarka za digitalnu i kreativnu industriju Margot Džejms nagovestila da bi Bregzit mogao da bude odložen da bi se izbegao izlazak bez dogovora dve strane.

Zahtev za produženje treba jednoglasno da odobre sve zemlje članice EU.

Irski ministar spoljnih poslova Sajmon Kovni je rekao da se Irska ne bi protivila ukoliko bi bio uložen takav zahtev.

Evropski izvori s kojima je razgovarao Frans pres kažu da predstavnici Velike Britanije više nedelja razgovaraju o mogućnosti odlaganja datuma Bregzita s evropskim zvaničnicima.

"Jasno je da svi imaju u vidu da takva mogućnost postoji", rekao je za Frans pres evropski diplomatski izvor ali je upozorio da je to vrlo hipotetična opcija i nije scenario koji bi bilo ko voleo.

Prema istom izvoru produženje bi bilo strogo ograničeno na nekoliko nedelja ili nekoliko meseci, možda samo do kraja juna ili početka jula.

Francuska ministarka za evropske poslove Natali Luazo, koja je takođe upitana o pretpostavci odlaganja datuma izlaska Britanije rekla je da to nisu tražile britanske vlasti, da ona ne radi s pretpostavkama kao i da je sadašnja situacija "već dovoljno kompleksna".

 

Velika Britanija pojačava bezbednost ispred parlamenta

Londonska policija je danas saopštila da je povećala prisustvo ispred britanskog parlamenta pošto se pedesetak poslanika žalilo na verbalne napade u vreme sve intenzivnije debate o Bregzitu.

Policijski zvaničnik Lorens Tejlor rekao je da je cilj te mere da uspostavi ravnotežu između prava demonstranata, novinara i poslanika.

On je danas kazao da je već počela primena dodatnih bezbednosnih mera.

Policija je odlučila da poveća prisustvo pošto su demonstranti juče nazivali nacistkinjom poslanicu Konzervativnu stranke Anu Soubri dok je pokušavala da govori o Bregzitu u televizijskom intervjuu.

Da li je tokom tog incidenta počinjeno neko krivično delo, policija pokušava da ustanovi.

Portparol premijerke Tereze Mej rekao je da je ona na sednici vlade kazala da to nije način na koji treba voditi debatu u Velikoj Britaniji.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side