Broj slučajeva koronavirusa u Italiji stigao do 400, ali troje ozdravilo
26.02.2020 Rim

Broj slučajeva koronavirusa u Italiji stigao do 400, ali troje ozdravilo

Broj slučajeva koronavirusa u Italiji stigao do 400, ali troje ozdravilo Foto: Beta, AP
Civilna zaštita Italije, u kojoj je 12 ljudi umrlo od koronavirusa, saopštila je večeras da je broj zaraženih došao do 400.

Šef Civilne zaštite Anđelo Boreli rekao je da nema novih smrtnih slučajeva i dodao da su tri osobe definitivno izlečene.

Radi se o tri pacijenta lečena u Rimu od početka februara, par kineskih turista i jedan mladić koji se vratio iz Kine. Oni su bili prvi slučajevi koronavirusa u Italiji.

Kineskom paru, koji je stigao u Italiju 20. januara, utvrđeno je da ima virus dan kasnije, i bili su u teškom stanju. Bili su na reanimaciji.

"Tri pacijenta su izlečena, to je poruka Italijanima da je bolest izlečiva", rekao je danas Frančesko Vaja, direktor referentne bolnice za infektivne bolesti u Italiji Spalancani iz Rima.

Bolnica je u lečenju koristila eksperimentalnu antivirusnu terapiju, rekao je on.

Lekarski izvori su rekli za Frans pres da su lekari eksperimentisali sa tretmanom sa antiviralnim agensima i lekovima korišćenim protiv virusa ebole.

Od 400 slučajeva potvrđenih do danas, samo 36 se nalazi na intenzivnoj nezi, rekao je Anđelo Boreli.

Od 9.587 testova urađenih od prošlog petka manje od četiri odsto je bilo pozitivno, navela je Civilna zaštita. Testovi su obavljeni na osobama koje pokazuju simptome i onim koje su imale kontakte sa pozitivnim osobama, rekao je Boreli.

Lombardija, gde se nalazi Milano, ekonomski centar zemlje, i dalje je virusom najteže pogođena regija sa 258 slučajeva, među kojima prvi put i četvoro dece ili adolescenata (od četiri, dve, deset i 15 godina) kod kojih su simptomi laki.

Ukupno 18 karabinjera iz Kodonga su danas izolovani iz predostrožnosti zbog toga što su učestvovali u oproštajnom slavlju kolege koji je dobio virus.

Kodongo i devet gradova kao i jedno selo u Venetu su u karantinu od kada je hospitalizovan nulti pacijent, za koga je vezana većina slučajeva u Lombardiji.

Druga najteže pogođena oblast u Italiji je Veneto sa 71 zaraženim, gde je u petak zabeležen prvi smrtni slučaj.

Zaraženih ima i u Emiliji Romanji, Pijemontu, Toskani, Liguriji, Siciliji, Trentinu, Južnom Tirolu, Markeu.

Ukupno devet oblasti pogođeno je epidemijom i tu se dodaje Lacio, oblast oko Rima, gde su izlečena tri pacijenta koji nemaju veze sa epidemijom na severu.

autor: AO izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side